خسرو معتضد:
روایت دروغ از تاریخ، خیانت به گذشتگان است
تاریخپژوه کشورمان با اشاره به اینکه نباید برای خوشامد مردم از تاریخ به آنها دروغ بگوییم، این کار را خیانت به گذشتگان دانست.
به گزارش خبرنگار
حوزه کتاب و مطبوعات گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدواسیما، آقای خسرو معتضد با حضور در برنامه «اهالی شب» که به صورت هفتگی، پنجشنبهها و جمعهها با اجرای آقای سید مهرداد ضیایی روی آنتن شبکه چهار سیما میرود، به سؤالاتی در زمینه کار، زندگی و دیدگاههای خود پاسخ داد که در ادامه متن گفتگوی این برنامه با برنامه «اهالی شب» را میخوانید:
شبهای جناب آقای خسرو معتضد چگونه میگذرد؟
من شبها معمولا تا ساعت ۱ بامداد بیدار هستم. تا آن ساعت یا کتاب میخوانم یا فیلم میبینم. من از طرفداران شبکههای نمایش و تماشا در تلویزیون خودمان هستم. گاهی اوقات هم میشود که تا ساعت ۳ بامداد کتاب میخوانم. چندان سخرخیز نیستم و صبحها معمولا ساعت ۷ صبح بیدار میشوم. هر صبح دوش میگیرم و به همه توصیه میکنم صبح که از خواب بیدار میشوند دوش بگیرند چرا که روحیه و انرژیشان برای روز چند برابر میشود.
تاریخ پژوهیهای شما بیشتر در شب است یا روز؟
بله همینطور است. من عاشق تاریخ هستم و تاریخ را مکاشفه میکنم. علاقه من به این کار بدین سبب است که مردم تاریخ کشورمان را نمیدانند. اگر یک کشور خارجی از تاریخ غنی و پر از حادثه ما برخوردار بود، حداقل برای ۱۰ هزار سوژه تاریخی فیلم میساخت و من خیلی متاسف و ناراحتم که چرا در کشور ما اهمیت چندانی به ساختن فیلمهای تاریخی داده نمیشود.
شما موافقان و مخالفان زیادی دارید و برخیها در مقابل تاریخ پژوهیهای شما موضع میگیرند. آیا شما در اینگونه موارد با کسی اختلاف نظر پیدا کردید که منجر به قهر شما با آن فرد بشود؟
بله، پیش آمده است. یکی از کسانی که در اصل شیمیدان است و البته خیلی مدعی تاریخ نویسی است سه سال پیش به نحوی با او صحبت کردم که کارگردان آمد و گفت «بس کن.
طرف را ناک اوت کردی». آن برنامه هم پخش نشد. در آن برنامه به آن فرد ثابت کردم که از لحاظ تاریخی پیاده است. در ابتدای آن برنامه با هم روبوسی کردیم، اما بعد از آن برنامه دیگر هیچوقت با هم حرف نزدیم. اما در کل اکثر مواضع علیه تاریخ پژوهیهای من، به صورت پنهان در ماهواره یا سایتها میگیرند چراکه میدانند اگر در مقابل من بنشینند من آنها را متقاعد میکنم. ما اگر برای خوشامد مردم از تاریخ دروغ بگوییم به گذشتگان خیانت کردهایم.
در کدام برهه تاریخی ایران قدرتمندی بیشتری میبینید؟
در دوران هخامنشیان، ما یکی از دو ابرقدرت دنیا بودیم. در آن دوران ما به دنیا آرامش تزریق کردیم.
علاقه شما به رادیو از کجا میآید و از چه موقعی با رادیو شروع به همکاری کردید؟
رادیو از دوران کودکی برای من شگفتانگیز بود. زمانی که کودک بودم، پدرم که یک سرهنگ ارتشی بود، یک رادیوی آبی رنگ برای خانه خرید. رادیو در تاریخ گذشته ایران نقش بسیار زیادی داشته است. من همیشه عاشق رادیو بودم و اتفاقا عصرهای چهارشنبه یک برنامه از رادیو ایران دارم که در آن «اثراگذاریهای رادیو بر تاریخ کشورمان» را بیان میکنم. همکاری من با رادیو به سال ۱۳۳۷ برمیگردد.
بیست سال آینده را چگونه میبینید؟
بیست سال آینده این مملکت بستگی به هوشیاری ما دارد. ما باید ایران را دوست داشته باشیم و بدانیم که این جنبشهای تقلبی تجزیهطلبی اهداف پست و زبونی را دنبال میکنند. آینده ایران به بیداری همه ایرانیان مرتبط است. با توجه به نسل باسواد و کنجکاوی که امروز میبینم، قاطعانه میگویم آینده بسیار درخشانی در انتظار کشور ما خواهد بود.
نظر خود را راجع به این اسامی که خدمت شما عرض میکنم بگویید. اولین اسم «امیرکبیر» است.
بسیار دوستش دارم.ای کاش من کارمند او بودم. به مغز امیرکبیر رشک میبرم.
محمدرضا پهلوی؟
من احساسات متضاد به محمدرضا پهلوی دارم. بچه که بودیم در دوران مدرسه، از صبح تا شب، تعاریف و ستایشهای چاپلوسانه از او بود. از یک زمانی به بعد تمام وجود محمدرضا پهلوی را «آمریکا» فرا گرفت.
جهان پهلوان تختی؟
یک پهلوان واقعی که از درون جامعه بلند شده بود. هیچکس او را نکشت.
شیخ فضل الله نوری؟
ایشان از نظر علمی بالاتر از آیت الله طباطبایی و آیت الله بهبهانی بود.
دکتر شریعتی؟
من به دلایل مختلف، با خیلی از نظرات ایشان موافق نیستم. ایشان کار خوبی کرد که از طریق اسلام، مردم را در مقابله با کمونیسم در آورد.
حاج قاسم سلیمانی؟
مرد بسیار شجاع و دلیر و باعث افتخار ایران.
سرهنگ دکتر تقی معتضد؟
پدر عزیز من. ایشان اصالتا مازندرانی بود و در بچگی یتیم شد. پدر من هرسال برای مادر مرحوم خود نذری میداد. ایشان در جنگ شهریور ۱۳۲۰ به اسارت روسها در آمد و مدتی بعد آزاد شد.
خسرو معتضد؟
ملت و تمدن و تاریخ ایران، ارباب خسرو معتضد هستند.