به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روزنامه الاخبار لبنان، اين روزنامه در مطلبی به عنوان «وقاحت شرم آور پادشاه: صحرا برای من و عادی سازی روابط برای اسرائیل» به بررسی عادی سازی روابط میان مغرب و رژیم صهیونیستی پرداخت.
الاخبار نوشت، برای آنکه کرسی مغرب در قطار عادی سازی روابط با اسرائیل خالی نماند، این کشور و پادشاه آن بدون تاخیر خود را به این قطار رساندند و برای سفری که در همان آغاز راه مسیر و مقصدش آشکار شد به کاروان متشکل از امارات، بحرین و سودان پیوستند. کشورهایی که ممکن است اختلافاتی با هم داشته باشند، اما هدفشان گرد هم آمدن در ائتلافی است که پایانش را آمریکا میداند.
این پایان از نگاه آمریکا چند قطبی شدن منطقه را افزایش میدهد و هر روز شرایط را دشوارتر میکند. ایران و محور مقاومت نهایت هدف این ائتلاف هستند>، چون مقصود این است که با توافقنامههای این چنینی برای نجات رژیم عبری تلاش شود و با کمک هم پیمانانِ جدیدِ این رژیم، تحولی سریع در منطقه رقم بخورد.
عادی سازی روابط مبادلهای پایاپای بود که با نظارت و موافقت آمریکا با سهولت هر چه تمامتر برای این چهار کشور عربی رقم خورده است، مبادلهای که گویا در آن مغرب گفته است اگر حاکمیت کامل ما را در صحرای غربی به رسمیت بشناسید ما با اسرائیل آشتی میکنیم.
دونالد ترامپ در اینکه مالی را که در ملکیت او نیست خرید و فروش کند تردیدی به خود راه نمیدهد، البته به شرطی که چنین معاملهای سبب تقویت اسرائیل و هم زمان سبب تضعیف دشمنان اسرائیل در منطقه شود، این معامله آنقدر آسان انجام شد که جوش خوردن آن تنها به یک توئیت ترامپ وابسته بود اگر چه رباط میگوید پیش از این مذاکراتی میان دو طرف شده بود، اما این سخن بیشتر برای توجیه هزینه عادی سازی روابط بیان شد، چیزی که در تعبیر جبهه پولیساریو از آن، از واژه عجیب، اما به دور از هرگونه غافلگیری استفاده شده است.
این توافق در ادامه توافقات گذشته در زمینه عادی سازی روابط، پس از رسانهای شدن خبر تماس تلفنی میان ترامپ و محمد ششم و تقریبا یک ماه قبل از پایان دوران ریاست جمهوری ترامپ انجام شده است، دولت ترامپ برای خرسندی خود و اسرائیل همچنان در روزهای آخر عمرش پیگیر چنین معاملاتی است.
اگر بهای اقدام مغرب به رسمیت شناختن مالکیت این کشور بر صحرای غربی نبود باید میگفتیم این معامله در چنین شرایطی مشکوک است، اما به نظر میرسد این توافق مورد قبول دولت بعدی آمریکا نیز باشد.
دیوید شنکر معاون وزیر امور خارجه آمریکا در دیداری که اکتبر گذشته از مغرب داشت، گفته بود، آمریکا از حمایتهای مداوم عالیجناب، پادشاه، از قضایای مهم و مشترک مثل صلح خاورمیانه تشکر میکند... دو کشور سال آینده دویستمین سال دوستی خود را جشن میگیرند، ما دومین قرن از دوستی خود را در نمایندگی آمریکا در شهر طنجه که قدیمیترین مرکز دیپلماتیک ما در جهان است جشن میگیریم.
ترامپ در به رسمیت شناختن مالکیت مغرب بر صحرای غربی در واقع در ذهن خود خاطرات قرن هیجدهم را مرور کرد یعنی در سال ۱۷۷۷ که مغرب آمریکا را به رسمیت شناخته بود. در هر حال اقدام آمریکا در رسمیت شناختن مالکیت مغرب بر صحرای غربی به این معنی است که پیشنهاد رباط برای خود مختاری صحرا در لوای مغرب، اساس اصلی و تنها راه حل عادلانه و دائمی برای صلح این منطقه به شمار میآید و در مقابل گزینه استقلال صحرا، گزینه مناسبی نیست، البته کاخ سفید در بیانیه خود دو طرف را، به گفتگوی فوری در چارچوب طرح پیشنهادی مغرب فرا خوانده است.
در هر حال موافقت آمریکا جهت تغییر سیاست بی طرفی واشنگتن در قبال صحرای غربی و آمادگی برای بازگشایی کنسولگری در این منطقه محرک اساسی مغرب برای تن دادن به عادی سازی روابط با اسرائیل به شمار میآید.
درست است که آنچه رخ داد یعنی موضع آمریکا در قبال صحرای غربی موجب شد تا محمد ششم، پادشاه مغرب در قامت یک فرد پیروز سخن بگوید و اعتراضی به امتیازاتی که کشورش داد نداشته باشد، اما آنچه رخ داد در تعبیر ترامپ «گشایش تاریخی دیگر» خوانده شد، زیرا موجب میشود رباط که از سال ۱۹۹۴ روابطش را با تل آویو قطع کرده بود، روابط سیاسی کامل با اسرائیل را از سر بگیرد و اجازه دهد هواپیماهای اسرائیلی از آسمانش عبور کنند و خود نیز پروازهای مستقیم رفت و برگشت به اسرائیل داشته باشد.
بر اساس آنچه که نزدیکان ترامپ و ناظران بر توافق چهار کشور عربی با اسرائیل میگویند، مغرب و اسرائیل دفاتری را برای پیگیری روابط دو طرف در رباط و تل آویو افتتاح میکنند تا زمینه برای بازگشایی سفارتخانه هایشان فراهم شود.
همچنین روابط اقتصادی میان شرکتهای اسرائیلی و مغربی نیز تقویت خواهد شد. درهمین زمینه هدیه دیگر ترامپ به مغرب موافقت واشنگتن با فروش چهار فروند پهپاد پهن پیکر از مدل «ام کیو ۹ بی» است که شرکت جنرال اوتومکس آن را توسعه داده است، البته این معامله تاکنون با موافقت وزارت امور خارجه آمریکا مواجه شده است، اما برای نهایی شدن به رای موافق نمایندگان کنگره آمریکا نیاز دارد، یعنی همان نمایندگانی که اخیرا با معامله تسلیحاتی ۲۳ میلیارد دلاری با امارات موافقت کرده اند.