آبخیزداری ناجی دشتهای ممنوعه کردستان
سازههای آبی در دشتهای شرقی استان سالانه ۳۰ میلیون مترمکعب از روانابها را به دل سفرههای زیر زمینی برمی گردانند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، عضو کمیسیون مجلس عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی
در حاشیه بازدید استاندار و جمعی از مسوولان کردستان از طرحهای آبخیزداری قروه گفت: در حال حاضر حجم فرسایش خاک در ایران هشت برابر میانگین جهانی است و کشورمان در این زمینه رتبه نخست جهان را دارد.
پرویز اوسطی اظهار داشت: از دهه ۵۰ تا ۹۰ حجم خاک فرسایش یافته ایران از یک میلیارد تُن به ۲.۲ میلیارد تُن افزایش یافته و سرمایه ارزشمندی را داریم از دست میدهیم.
وی با بیان اینکه برابر اساس برآورد فائو ارزش اعتباری خاکی که از دست میرود ۱۴ و نیم درصد ارزش تولید ناخالص داخلی است، اضافه کرد: حفاظت و صیانت از این دو عنصر ارزشمند بر همه واجب است.
نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی آبخیزداری را سادهترین و راه بهترین راه کاری دانست که میتواند به مهار روانابها و کاهش فرسایش کمک کند.
استاندار کردستان هم گفت: آبخیزداری یکی از مهمترین اقدامات برای حفاظت از منابع آبی و کشاورزی است که باید به سمت اقتصادی شدن بیشتر اجرای آن حرکت کنیم.
بهمن مرادنیا افزود: با درختکاری در حاشیه طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری میتوان ضمن ایجاد فضای سبز به اقتصادی شدن بیشتر این طرحها نیز کمک کرد.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه دشت قروه و دهگلان از دشتهای ممنوعه استان است اجرای این طرحها تهدید کمبود آب و از بین رفتن تولید بخش کشاورزی را رفع میکند ضمن اینکه اجرای طرحهای آبخیزداری باعث ایجاد حیات دوباره به دشتهای استان بویژه در مناطق شرقی است.
در مجموع ۱۱۱ هزار و ۵۰۰ مترمکعب سازهای سنگی، سنگی ملاتی و بندهای خاکی در استان احداث شده که شامل پنج هزار و ۸۰۰ مترمکعب عملیات خاکی و ۵۳ هزار و ۵۰۰ مترمکعب عملیات مکانیکی است.
در دشتهای شرق استان هفت بند خاکی و ۱۱ بند سنگی ملاتی احداث شده است.
ایجاد اشتغال موقت در جوامع محلی و جلب مشارکت بهرهبرداران منابع طبیعی، مهار سیلاب، کنترل و مقابله با فرسایش و هدر رفت خاک، مقابله با انتقال رسوب به مخازن و افزایش عمر مفید سدها، افزایش ذخایر آبی از طریق کاهش تبخیر و نفوذ دادن آب به سفرههای زیرزمینی با هدف توسعه کشاورزی پایدارو توسعه و استقرار پوشش گیاهی از اهداف کلان این طرحها است.