روش درست صحبت کردن با نوجوان
چه راههایی جهت درست صحبت کردن با نوجوان وجود دارد؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، میدانید که دوران نوجوانی و بلوغ حساسترین مرحله از زندگی است. در این مرحله باید دقت و حساسیت در برخوردها با نوجوان بیشتر شود. نحوه صحیح صحبت کردن با نوجوان باید مورد مطالعه قرار گرفته و در صورت بروز مشکل با نوجوانان بهترین تصمیم گیریها گرفته شود تا علاوه بر استحکام روابط خانوادگی، فرزندتان آن گونه که باید تربیت شود.
نحوه صحبت کردن با نوجوان به دلیل بحرانی بودن شرایط او کمی حساس است و نیاز به تکنیک خاصی دارد.
چگونه با نوجوانان درست صحبت کنیم؟
مهارت گوش دادن به نوجوان را تقویت کنید
قدم اول در برقراری روابط و نحوه صحیح صحبت کردن با نوجوان گوش دادن است. متاسفانه بیشتر والدین تنها متکلم هستند و هیچگاه آن چنان که باید و شاید به صحبتهای نوجوان خود اهمیت نمیدهند. سعی کنید در ابتدا درباره موضوع مورد صحبت، نظر فرزندتان را جویا شوید و کاملا به صحبتهای او گوش دهید. اجازه دهید فرزندتان آن چه باید به شما بگوید و خود را تخلیه کند.
بعد از این که به دقت گوش کردید، سعی کنید او را آرام کرده و با او صحبت کنید.
مثال: به عنوان مثال اگر اشتباهی از او سر زده ابتدا دلیل این کارش را جویا شوید و از او توضیح بخواهید. بعد از توضیحات و بررسی علت، سعی کنید با صحبت هایتان او را قانع کنید که این کار کاملا اشتباه است و در صورت تکرار این حرکت ممکن است که دیگر با او صحبت نکنید.
اگر موضوعی را میخواهید با او درمیان بگذارید سعی کنید در ابتدا موضوع بحث را مطرح کرده و بعد از شنیدن نظر فرزندتان، او را از آن آگاه کنید. در این صورت علاوه بر این که نحوه صحیح صحبت کردن با نوجوان را میدانید، به او اعتماد به نفس دهید.
توهین و استفاده از کلمات نامناسب ممنوع
رعایت ادب و احترام نوجوانان از دیگر نکاتی است که در نحوه صحیح صحبت کردن با نوجوان به شمار میرود. والدین عزیز قبل از هر چیزی به یاد داشته باشید که اگر خودتان قرار بود نصحیت شوید کدام لحن کلامی را میپسندید. لحن آرام و مودب و با احترام یا لحن توهین و بی ادبی و پرخاشگری؟ قطعاً دوست دارید که دیگران با شما به خوبی صحبت کنند.
بنابر این، سعی کنید خودتان نیز با فرزندانتان با رعایت احترام صحبت کنید. فرزند شما دوست ندارد تحقیر شود.
توهین و پرخاشگری شما او را خرد کرده و باعث میشود در اجتماع فردی ضعیف تربیت شود. البته قطعاً صحبتهای شما نیز برای او کارساز نخواهد بود و دقیقا کاری را انجام میدهد که بر عکس حرفها و نصیحتهای شما باشد. علاوه بر این، ادب و احترام شما میتواند الگوی خوبی برای فرزندتان باشد. در خانواده و اجتماع او را مودب و باوقار بار بیاورد قطعا در ادامه باعث موفقیت شما در تربیت فرزندتان خواهد شد.
در صحبت کردن با نوجوان انعطاف پذیر باشید
از دیگر روشها در نحوه صحیح صحبت کردن با نوجوان این است که کمی منعطف باشید. میدانید که علاقمندیهای شما در دوران نوجوانی، با فرزندتان کاملا متفاوت است.
به همین دلیل والدین عزیز باید در این زمینه کاملا منعطف باشند و در واقع نیازهای او را بشناسند و اگر خواستهای دارد پس از بررسی و فکر آن را انجام دهند نه این که کاملا با او مخالفت کنند که این واکنش اصلا جالب نبوده و باعث میشود نوجوان فکر کند که شما آن را درک نمیکنید و نیازهایش را در بیرون از خانه و با دوستان خود برطرف میکند.
در حالی که اگر شما نسبت به حرف هایش کاملا گوش میکردید و آنی مخالفت نمیکردید او به این روز نمیافتاد.
نظرتان را به او تحمیل نکنید
از دیگر نکات در نحوه صحیح صحبت کردن با نوجوان این است که نظرتان را به او تحمیل نکنید. به صرف اینکه والدین او هستید تصور نکنید که حرف هایتان درست است. سعی کنید در صحبت کردن از دید بالا به فرزند نگاه نکنید. بلکه فکر کنید دو دوست هستید که میخواهید با یکدیگر صحبت کنید. در این صورت قطعا به نتیجه بهتری خواهید رسید.
سعی کنید با فرزندتان به توافق برسید
والدین عزیز اگر در زمینهای با فرزندتان مشکل دارید اشکالی ندارد. سعی کنید با آنها به توافق برسید. کمی از خواستههای خود بزنید و غرور را کنار بگذارید. حتی الامکان سعی کنید با او به توافق برسید و درباره مسائل، منطق را جایگزین احساسات کنید. فکر کنید فرزندتان از شما خواسته نابجایی دارد در این صورت واکنش و عکس العمل شما چیست؟
درست این است که به جای داد و پرخاش و ناراحتی سعی کنید با کمی درایت او را از این تصمیم منع کنید یا اگر واقعا نتوانستید او را قانع کنید، میتوانید به او بگویید من تنها میتوانم قدم کوتاهی درباره خواسته تو بردارم. بیشتر از این نه به صلاح تو، نه به صلاح خانواده است. این راه یکی از مهمترین راههایی است که در نحوه صحیح صحبت کردن با نوجوان کاربردی است.
در صحبتهای خود از کلمه باید استفاده نکنید
سعی کنید در کلام خود از کلمات باید و نباید کمتر استفاده کنید. جملات امری که بسیاری از والدین در صحبتهای خود به فرزندشان میزنند، نزنید. این طرز برخورد فرزندان شما را بسیار ناامید میکند. مدام او را نصحیت نکنید.
البته نصایح شما نیز مهم است؛ زیرا نوجوان احساس میکند که برای او اهمیت دارید، اما نصیحتهای بی جا علاوه بر این که او را ناراحت میکند، موجب می شود او فکر کند قوانین خانه دیکتاتوری است.
سعی کنید خونسردی خود را حفظ کنید و اگر ایرادی از او میبینید، به نحوی به او بگویید که تحقیر نشود. در صحبت کردن، فعال باشید و هر روز درباره اتفاقات با نوجوان خود صحبت کنید. این کار برای فرزندتان تبدیل به عادت می شود و خود او در صورت بروز مشکل با شما صحبت میکند و از شما مشاوره میگیرد.