به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از کاراکاس، در پی برگزاری انتخابات پارلمانی در ونزوئلا حزب نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا از یکشنبه کنترل پارلمان را به عنوان تنها نهادی که در اختیار مخالفان به ریاست خوان گوایدو بود به دست میگیرد. گوایدو انتخابات پارلمانی را تحریم کرده بود.
پارلمان یک دست به ریاست خوان گوایدو تنها نهادی است که از زمان انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۵ در اختیار مخالفان دولت است. این انتخابات به ۱۵ سال سلطه حامیان چاوز رئیس جمهور سابق ونزوئلا بر پارلمان پایان داد.
اما قدرت پارلمان کاملا نمادین است، زیرا همه تصمیمات پارلمان توسط دادگاه عالی و مجلس موسسان که در اختیار مادورو است لغو میشود. این نهادها منحصرا از حامیان چاوز تشکیل شده است و از سال ۲۰۱۷ در واقع همان کار پارلمان را انجام میدهد.
این انتخابات پارلمانی در قانون اساسی پیش بینی شده بود، اما گوایدو و متحدانش اعلام کردند شرایط برای انتخابات آزاد، قابل بررسی و شفاف فراهم نشده بود.
اکثر احزاب مخالف به ویژه به انتصاب یک شورای ملی انتخاباتی جدید توسط دادگاه عالی اعتراض داشتند. این در حالی است که در شرایط عادی این کار برعهده پارلمان است.
خوان گوایدو که از سوی شصت کشور و در راس آنها آمریکا به عنوان رئیس جمهور انتقالی ونزوئلا به رسمیت شناخته شده است، این انتخابات را که توسط دولت برگزار شد تقلب دانست. وی از همین کلمه در توصیف انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۸ هم که به پیروزی مادورو منجر شد استفاده کرده بود.
واشنگتن این انتخابات را نه آزاد و نه عادلانه دانست. اتحادیه اروپا به تعویق انداختن برگزاری انتخابات را خواستار شد که نتیجه نداشت. سازمان کشورهای آمریکایی هم این انتخابات را دموکراتیک نمیداند.
از دیدگاه لوئیس ویسانت لئون پژوهشگر سیاسی مادورو به دنبال آن نیست که اعتبار پارلمان از سوی آمریکا و اروپا به رسمیت شناخته شود. وی میخواهد چین و دیگر کشورهایی که با آنها روابط تجاری دارد مانند روسیه، هند، مکزیک و ترکیه احساس کنند نهادهای قانونی کار میکنند و توافقهای تجاری آینده را تصویب خواهند کرد.
با وجود همه گیری کرونا، حامیان چاوز همه توان خود را برای مشارکت انتخاباتی به کار گرفتند تا بالاترین میزان مشارکت را ثبت کنند. با این حال طبق نظرسنجیها این میزان مشارکت به سختی بیش از ۳۰ درصد بود.
فلیکس سیجاس رئیس موسسه نظرسنجی دلفاس میگوید این انتخابات نوعی جنگ ارتباطی است که طی آن هر طرف تلاش میکنند پیام خود را به جهان برسانند. از دیدگاه مخالفان میزان مشارکت پایین بود و از دیدگاه حامیان چاوز این یک موفقیت بزرگ بود.
اگرچه احزاب بزرگ مخالف این انتخابات را تحریم کردند، اما برخی مخالفان تصمیم گرفتند در انتخابات شرکت کنند و در عین حال به مشروعیت بخشیدن به مادورو متهم شدند.
جناح تحت رهبری خوان گوایدو بر روی رایزنی مردمی حساب میکنند که قرار است از ۵ تا ۱۲ دسامبر برگزار شود تا طی آن تمدید دوره مجلس ملی کنونی و تحریمهای جدید علیه دولت مادورو بررسی خواهد شد.
البته موسسات نظرسنجی میگویند این تحریمهای بین المللی که خوان گوایدو خواستار تشدید آن است از سوی ۷۱ درصد مردم رد میشود.
لئوپولدو لوپز از دیگر سران مخالفان که به تازگی به اسپانیا پناهنده شده است اعلام کرد حمایت بین المللی به تنهایی کافی نیست. ما باید چرخه بسیج را در کشور با رایزنیها تشدید تقویت کنیم.