درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از روز جهانی معلولین تا روز بیمه
امروز پنج شنبه، سیزدهم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با هفدهم ربیع الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سوم دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( سیزدهم آذر ) به شرح زیر است:
روز جهانی معلولین
سوم دسامبر روز جهانی معلولین است.
به منظور بهبود موقعیت و ارتقای جایگاه افراد معلول در جوامع بشری، در سی و هفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۳۶۲ ش برابر با ۱۹۸۳ م، روز سوم دسامبر از سوی سازمان ملل به عنوان روز جهانی معلولان نام گرفت. طبق آمار سازمان ملل، بیش از نیم میلیارد نفر از مردم جهان به دلیل ابتلا به نارساییهای جسمی، ذهنی یا حسی، معلول به شمار می آیند. افراد معلول، یک دهم جمعیت بسیاری از کشورها را تشکیل می دهند. تخمین زده می شود که هشتاد درصد از معلولان، در کشورهای درحال توسعه زندگی می کنند، زیرا اغلب معلولیتها ناشی از سوء تغذیه، فقر، عدم مراقبت های بهداشتی و آموزشی و دیگر عواملی است که نتیجه توسعه نیافتگی است. می توان بسیاری از معلولیت ها را از طریق مراقبتهای اولیه بهداشتی نظیر واکسیناسیون، تغذیه مناسب و همچنین مراقبت های حرف های از قبیل توانبخشی طبی، گفتار درمانی و... از بین برد. امروزه باید خود معلولین نیز در طراحی و اجرای برنامه های توانبخشی خود سهیم باشند. با این روش، افراد با معلولیتهای شدید نیز قادر خواهند بود استقلال زیادی داشته باشند.
شکست امپراتوری عثمانی در جنگ بالکان و آغاز پایان
۱۰۸ سال پیش در چنین روزی سوم دسامبر سال ۱۹۱۲ میلادی ترکهای عثمانی در جنگ بالکان شکست سنگینی را متحمل شده و عقب نشینی از اروپا را آغاز کردند.
در دوره صلح مسلح که از سال ۱۸۷۱ م تا آغاز جنگ جهانی اول به طول انجامید، حوادثی در شبه جزیره بالکان روی داد که می توان آنها را زمینه ساز نخستین جنگ جهانی در قرن بیستم دانست. پس از موافقت عثمانی با واگذاری منطقه بوسنی و هرزه گوین به اتریش، مشروط به عدم حمایت اتریش از استقلال بلغارستان، روسیه نیز درصدد کسب امتیاز برآمد. با اعلام استقلال بلغارستان و پیوستن جزیره کُرت به یونانْ، اوضاع در منطقه بالکان بحرانی شد در این شرائط در ۲۸ اوت ۱۹۱۲ م منطقه جبل اسود به دولت عثمانی اعلام جنگ داد و بلغارستان، صربستان و یونان نیز به حمایت از آن برخاستند. بیش از ۷۰۰ هزار نظامی دول متحد در مقابل بیش از ۳۰۰ هزار سرباز ترک عثمانی قرار گرفتند طی این نبرد که برای نخستین بار از هواپیما استفاده شد نیروهای متحد تا دروازه استانبول پیش رفتند. این جنگ در نهایتْ، با شکست عثمانی در سوم دسامبر ۱۹۱۲ م خاتمه یافت و باعث شد تا دولت عثمانی سرزمینهای اروپایی خود را از دست بدهد.
فاجعه انفجار گاز در کارخانه آمریکایی در هند و کشته شدن ۲۵۰۰ هندی
۳۶ سال پیش در چنین روزی سوم دسامبر سال ۱۹۸۴ میلادی فاجعه نشت و انفجار گاز در یک کارخانه امریکایی در هند رخ داد.
در سوم دسامبر ۱۹۸۴ م، فاجعه عظیم نشت گازهای شیمیایى که مربوط به کارخانه چند ملیّتی امریکایى "یونیون کاربایْد" بود، در شهر پوپال هند، روی داد. این حادثه که بر اثر بی احتیاطی و عدم رعایت استانداردهای ایمنی از سوی مسؤولین کارخانه، واقع شد، گاز خطرناک ام. آی. سی که از مواد اصلی تشکیل دهنده سمِّ مرگبار سیانور است، از سه منبع زیرزمینی آن نشت کرد و در فضا پراکنده گردید. بر اثر نشت گاز در این روز، حداقل ۲۵۰۰ نفر از مردم بیگناه شهر پوپال هند، کشته و دهها هزار نفر دیگر نیز مصدوم شدند.
برگزاری نخستین کنفرانس اسلامی در تهران
۳۰ سال پیش در سیزدهم آذر ۱۳۶۹ شمسی نخستین کنفرانس اسلامی فلسطین در تهران برگزار شد.
این کنفرانس با محور همبستگی جهانی با قیام انتفاضه و مقابله با ادامه مهاجرت یهودیان به فلسطین، کار خود را در تهران آغاز کرد. در این کنفرانس، مبارزان و اندیشمندان مسلمان فلسطین، ایران و برخی دیگر از کشورها حضور داشتند. مباحث اصلی مورد بررسی در این کنفرانس، شامل ابعاد و علل قیام انتفاضه مردم فلسطین، انقلاب اسلامی فلسطین و تأثیر تحولات منطقه بر فلسطین بود.
سقوط پهپاد جاسوسی آمریکا در شرق ایران
۹ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم آذر سال ۱۳۹۰ هجری شمسی مقامات نظامی ایران از به کنترل درآوردن یک فروند هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) جاسوسی آمریکا از نوع RQ-۱۷۰ در شرق ایران خبر دادند.
این هواپیما که از پایگاه خود در افغانستان به هوا برخاسته بود، در عمق ۲۰۰ کیلومتری خاک ایران، در دام واحدهای کمین جنگ الکترونیک ایران افتاد و با کمترین خسارت به زمین نشانده شد. هواپیمای RQ-۱۷۰ یکی از مدرنترین پهپادهای ارتش آمریکاست که طراحی آن شبیه به جنگنده بمب افکنهای رادار گریز است که به دلیل قابلیتهای ویژه جاسوسی در اختیار سازمان سیا قرار داده شده است. پهپاد فوق مدرن RQ-۱۷۰، مجهز به سیستم خلبان خودکار است که در صورت قطع شدن ارتباط آن با مرکز بطور خودکار منفجر میشود؛ بنابر این جمهوری اسلامی ایران با تحت کنترل درآوردن این هواپیمای رادارگریز، توانمندی خود را در عرصه جنگ سایبری نشان داد و موجب تعجب کارشناسان نظامی و سردرگمی مقامات آمریکایی شد. پس از در اختیار گرفتن پهپاد RQ-۱۷۰، متخصصان ایرانی با بررسی دقیق و رمز گشایی این هواپیمای پیشرفته، به اطلاعات فوق سری و فناوری ساخت آن دست یافتند و سه سال بعد نمونهای کامل از آن را ساختند.
روز بیمه
روز ۱۳ آذر در تقویم جمهوری اسلامی ایران، روز صنعت بیمه نامگذاری شده است.
بیمه (Insurance) سازوکاری است که طی آن یک بیمهگر، بنا به ملاحظاتی تعهد میکند که زیان احتمالی یک بیمهگذار را در صورت وقوع یک حادثه در یک دوره زمانی خاص، جبران نماید و یا خدمات مشخصی را به وی ارائه دهد. بنابراین، بیمه یکی از روشهای مقابله با ریسک است. عاملیت بیمهای در ایران از سال ۱۲۸۹ شروع شد. در این سال دو موسسه روسی با نامهای نادژدا و قفقازمرکوری شروع به کار نمودند. پس از شروع به کار این دو موسسه، تا سال ۱۳۱۴ خورشیدی، در حدود ۱۳ شرکت خارجی در بازار بیمه کشور فعالیت خود را شروع نمودند که از آن جمله میتوان به شرکتهای آلیانس انگلیس، یورکشایر انگلیس و اینگستراخ روسیه اشاره نمود.
ایده تشکیل یک شرکت بیمه ایرانی در سال ۱۳۱۰ توسط فردی ایرانی به نام دکتر الکساندر آقایان (که سابقه فعالیت در شرکت بیمه روسی نادژدا را داشت) به علی اکبر داور، وزیر مالیه وقت مطرح شد و در ۱۵ آبان سال ۱۳۱۴، شرکت سهامی بیمه ایران با سرمایه دو میلیون تومان به عنوان اولین شرکت ایرانی بیمه تاسیس شد. داور در این روز، پس از سخنرانی کوتاهی که در افتتاحیه این شرکت داشت، منزل مسکونی خود را تحت پوشش بیمه آتشسوزی درآورد و اولین بیمهنامه صادره ایرانی، در همین روز به نام وی ثبت شد.