آذربایجان غربی
سایه کرونا در افزایش چکهای برگشتی
روند صعودی میزان چکهای برگشتی در ایام کرونا به حدی است که صاحبان مشاغل نمی توانند به تعهدات مالی خود عمل کنند
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی ، کرونا از اسفند پارسال مهمان ناخوانده ایرانیان شده و به بسیاری از کسب و کارها آسیب زده، به طوری که صاحبان مشاغل و اصناف مختلف در تسویه حساب چکهای خود دچار مشکل شده و شمار قابل توجهی از چکها به دلیل فقدان موجودی برگشت خورده است.
پرواضح است بسیاری از کسب و کارها با شیوع کرونا به تعطیلی کشانده شده و یا با کاهش شدید مشتری و فروش مواجه شدند
نگاهی به آمار به خوبی گویای وضعیت پیچیده و دشوار کسب و کارهای مختلف به ویژه مشاغل خرد در دوران شیوع کروناست.
در حالی که میزان چکهای برگشتی در دی ۹۸ (پیش از شیوع کرونا) از نظر تعداد ۳.۹ درصد و از نظر مبلغ ۷.۷ درصد افزایش داشت و در بهمنماه نیز میزان چکهای برگشتی از نظر تعداد ۳.۶ درصد و از نظر مبلغ ۴.۱ درصد بالا رفت؛ به یکباره در اسفند ماه (پس از شیوع کرونا) با رشد بی سابقه و شتابان چکهای برگشتی مواجه شدیم.
گزارش ها نشان می دهد که در اسفند ۹۸، حدود یک میلیون و ۳۶ هزار فقره چک به ارزش حدود ١٧٧ هـزار میلیارد ریال در کل کشور برگشت داده شد که نسبت به بهمنماه از نظر تعداد ۴۴.۲ درصد و از نظر ارزش ۵۱.۹ درصد افزایش داشته است.
روند صعودی میزان چکهای برگشتی در ایام کرونا به حدی است که صاحبان مشاغل نمی توانند به تعهدات مالی خود عمل کنند که بانک مرکزی تلاش کرده است، از شدت قوانین سخت گیرانه نسبت به چکهای برگشتی کم کند
اما اگر در این چرخه پولی، یک نفر نتواند به تعهدات مالی خود عمل کند، به طور زنجیره وار همه کسب و کارهای مرتبط دچار چالش شده و نمی توانند چکهای خود را پاس کنند و بدین ترتیب چکهای اغلب آنها برگشت می خورد.
در حال حاضر به علت شیوع کرونا، چنین وضعیتی در چرخه اقتصاد کشور حاکم شده به طوری که شماری از کسب و کارهای خرد، با معضل بدهی و ناتوانی در عمل به تعهدات مالی دست به گریبان هستند.
بر اساس آمار بانک مرکزی، حدود ٨ میلیون و ۵۰۰ هزار فقره چک به ارزش حدود ١٣١٨ هزار میلیارد ریال در این مدت وصول شد که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۸.۲ درصد و ۱۹.۵ درصد افزایش داشته است
همچنین در اسفند ۹۸ حدود یک میلیون و ۳۶ هزار فقره چک به ارزش حدود ١٧٧ هـزار میلیارد ریال در کل کشور برگشت داده شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلـغ به ترتیب ۴۴.۲ درصد و ۵۱.۹ درصد افزایش را نشان میدهد
بر این اساس، در دوره مورد بررسی، ترتیب ۱۰.۹ درصد تعداد و ۱۱.۸ درصد ارزش چکهای صادره برگشت داده شده است.
این در حالی است که در اسفندماه سال ١٣٩٧، فقط معادل ۸.۸ درصد تعداد و ۴.۹ درصد ارزش چکها برگشت خورده بود.
بانک مرکزی نیز در این زمینه اعلام کرده است: صاحبان چکهای دارای سر رسید ابتدای اسفند ۹۸ تا پایان اردیبهشت ۹۹ در صورت برگشت چک، مشمول محرومیت قانون صدور چک نمیشوند و بعد از آن دیگر راهکاری ارایه نشده است !!
- در این میان اصناف و کسبه آذربایجان غربی نیز از این قضیه مستثنی نیست و سبب شده احتمالا برخی از مشاغل خرد و کلان نتوانند به تعهدات مالی خود در قالب صدور چک های صادره عمل کنند که در این خصوص کسبه و اصناف منتظر ارایه راهکار شایسته از سوی قوه قضاییه و بانک مرکزی هستند
حدود ٩ میلیون و ۵۰۰ هزار فقره چک به ارزش بیش از ١٤٩٤ هزار میلیارد ریال در اسفندماه ٩٨ در کل کشور مبادله شد
سردبیر:رسول نژاد