راهکارهای مقابله با اخبار جعلی
راه مقابله با اینفو دمیک کرونا در رسانهها
ارتقای سواد رسانهای و سیاستهای سختگیرانهتر برای مسدودسازی اخبار جعلی برای مقابله با اینفودمیک و اخبار جعلی در بحران کرونا از راهکارهای اساسی است.
اینفودمیک (Infodemic) به شرایطی اطلاق میشود که اطلاعات وسیعی در مورد یک مشکل ایجاد شود و این وسعت اطلاعات، پیدا کردن راه حل را دشوار میسازد و انتشار اطلاعات نادرست و شایعات مانع پاسخگویی راهکارهای موثر سلامتی شده و باعث ایجاد نوعی سردرگمی و عدم اطمینان در بین مردم می شود.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا سهرابی مدیر گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: یونسکو ابعاد مختلفی را برای سواد در نظر گرفته که یکی از آنها رسانه است، یعنی افراد توانایی تشخیص اخبار درست از نادرست را داشته باشند و تا زمانی که افراد چنین توانایی را نداشته باشند خبرهای نادرست میتواند سلامت و روان جامعه را متاثر کند.
سازمان جهانی بهداشت، شبکهای برای مقابله با اینفودمیک با نام اپی وین (EPI-WIN) که مخفف شبکه اطلاع رسانی بیماریهای همه گیر است به راه انداخته و از این راه اطلاعات را جمع آوری و تعیین میکند که کدام منابع معتبر هستند تا بدین طریق اطلاعات درست و به روز را برای مردم فراهم آورد.
اینفودمیک (Infodemic) به شرایطی اطلاق میشود که اطلاعات وسیعی در مورد یک مشکل ایجاد شود و این وسعت اطلاعات، پیدا کردن راه حل را دشوار میسازد و انتشار اطلاعات نادرست و شایعات مانع پاسخگویی راهکارهای موثر سلامتی شده و باعث ایجاد نوعی سردرگمی و عدم اطمینان در بین مردم می شود.
مهمترین ویژگی اطلاع رسانی سالم
محمدرضا سهرابی با اشاره به انواع رسانهها اعم از دیداری و شنیداری، انتقال پیام در زمان مناسب، از طریق منبع معتبر با گروه هدف و رسانه مناسب را مهمترین ویژگیهای اطلاع رسانی درست عنوان کرد.
وی گفت: در برخی از کشورها نظام سلامت مبتنی بر پزشک خانواده است و پزشکان خانواده به عنوان دروازه بانان سلامت به سلامت افراد جامعه رسیدگی میکنند، اما در مقابل در کشوری مانند آمریکا نظام سلامت مبتنی بر بازار آزاد است و هر فردی میتواند انتخاب کند که چه خدمتی را بگیرد.
وی با بیان اینکه نظام سلامت کشور ما ترکیبی از این دو نظام است، توضیح داد: در کشور ما خدمات بهداشتی همچون واکسیناسیون بر عهده دولت است و خدمات درمانی تقریبا در بازار آزاد ارائه میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه مدیریت واحد، کنترل بیماری کرونا را بسیار راحتتر میکند، بر نقش نظام سلامت در کنترل اپیدمیها تاکید کرد.
سهرابی اشتغال و درآمد، سواد، تجربیات دوران کودکی، اعتیاد و فرهنگ را از جمله عوامل تاثیر گذار بر سلامت عنوان کرد.
وی تمرکز بر فردگرایی را یکی از مشکلات فرهنگی حال حاضر عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه فردگرایی فقط حفظ منافع فردی را در نظر میگیرد، با این رویکرد در بحران کرونا هرکس فقط به دنبال این است که خود را از ابتلا به کرونا حفظ کند و به دنبال مراقبت از دیگران نیست.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به لزوم فراهم شدن زیرساختها در نظام سلامت و سیستم اجرایی، بر ضرورت کار تیمی، تصمیم گیریهای به موقع و اقدامات متمرکز برای مقابله با بحران کرونا تاکید کرد.
سهرابی همچنین با تاکید بر اهمیت آموزش بر ضرورت گنجاندن مبانی کار کردن با رسانهها در نظام آموزش پزشکی تاکید کرد.
ضرورت گواهی فعالیت در رسانه برای متخصصان
وی با هشدار نسبت به تبعات منفی حضور افراد فاقد صلاحیت در رسانهها بر لزوم داشتن گواهی فعالیت در رسانهها برای متخصصان تاکید کرد.
سهرابی گفت: در بحران کرونا نیز همه کشورها به دنبال آن اند که با تولید داروهای کرونا سهمی از این بازار پرسود داشته باشند و رسانهها در این بین میتوانند هم علیه و هم به نفع مافیای دارویی نقش داشته باشند.
منبع: ایرنا