گردشی مجازی در
کهگیلویه وبویراحمد گنجینه جاذبه های طبیعی
گردشگرانی که به کهگیلویه و بویراحمد سفر کرده اند نمی توانند زیباییهای خدادادی این سرزمین بکر و چشم نواز زاگرس جنوبی را تحسین نکنند. گردشی مجازی در این گردشگاه ها
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما،سبک گردشگری بعد از شیوع ویروس کرونا در ایران زیبا تغییر یافته و از سفر فیزیکی و واقعی به سفرهای مجازی و اینترنتی تغییر کرده است. با توجه به خطرات ابتلا به ویروس کووید 19 اکیدا توصیه شده و می شود از سفر خودداری شود. به این منظور و برای سفر مجازی به گردشگاه های طبیعی ایران امروز شما را با دیدنی های استان کهگیلویه و بویراحمد آشنا می کنیم.
در میان کوههای سر به فلک کشیده زاگرس در جنوب غربی ایران، سرزمین ناشناختهای است که نمایشگاهی از تنوع آب و هوایی، کوه، رود، جنگل، دشت، چشمه، آبشار و گلهای دیدنی را در معرض دید گردشگران مجازی قرار میدهد.
سرزمینی با ۱۶هزار و ۲۶۴ کیلومتر مربع که در میان استانهای اصفهان، چهارمحال وبختیاری، فارس، بوشهر و خوزستان قرار گرفته و به عنوان کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب کشور شناخته شده است.
وجود دو نوع آب و هوای سردسیری وگرمسیری در کهگیلویه و بویراحمد بر زیبایی آن افزوده است. در زمانی که گلهای بهاری در مناطق گرمسیری از جمله شهرستانهای کهگیلویه، گچساران، باشت، چرام، بهمئی و لنده روییده اند در مناطق سردسیری بویراحمد و دنا برف کوهها و دشتها را سفید پوش کرده و فاصله این دو آب و هوای متفاوت کمتر از یک ساعت است.
این تفاوت آب و هوا محصول تفاوت در ارتفاع است آنگونه که بلندترین نقطه در این استان قله دنا واقع در شهرستان دنا باارتفاع چهار هزار و ۴۰۹ متر و پستترین نقطهی آن «چره زن» در جنوب غربی شهرستان گچساران با ارتفاع ۱۹۷ متر از سطح دریا است.
همچنین وجود ۲۰درصد از جنگلهای زاگرس در این استان، کهگیلویه و بویراحمد را به نگین سبز جنوب بدل کرده به طوریکه جنگلهای بلوط دنا و بویراحمد با جنگلهای شمال تنه به تنه میزند.
در کنار این زیبایی ها، اماکن بازمانده از دوران باستان و پس از اسلام نیز حکایت از تاریخ کهن این سرزمین دارد. قبرستان لما، پل پاتاوه، پل بریم، بلاد شاپور، چارطاقی خیرآباد و .. همه و همه این سرزمین را با تاریخ کهن ایران پیوند میزنند.
همچنین این استان یکی از اصلیترین مکانهای زیست عشایر ایران است که شیوههای زندگی جذاب آنها و تعامل زیبایشان با طبیعت یکی از زیباترین و کمیابترین جلوههای گردشگری ایران را رقم زده است.
یاسوج
شهر یاسوج به علت جاذبههای طبیعی، توریستی و گردشگری به عنوان پایتخت طبیعت ایران شناخته شده است.
این شهر با زیباییهای چشم نواز همچون قطعه حریری سبز در دامنههای دنای شرقی قرار گرفته و به واسطه این زیباییها و آب وهوای مطبوعش، هر ساله در فصل بهار و تابستان، پذیرای گردشگران وعلاقهمندان به طبیعت است.
گرداگرد این شهر را رودهای خروشان بشار و مهریان و کوههای سر به فلک کشیده دنا با پوشش جنگلهای بلوط و بنه فرا گرفته است به طوری که برخی این منطقه را شمال جنوب مینامند.
هارمونی تاریخ و طبیعت بکر در شهرستان باشت
هارمونی مناطق تاریخی و طبیعت بکر شهرستان باشت، توجه گردشگران را به خود جلب میکند. این شهرستان با قرار گیری در جنوب شرق استان، فاصلهای ۱۰۰ کیلومتری با مرکز استان دارد.
شهرستان باشت پلها و مکانهای تاریخی را نیز در دل خود جای داده است.
پل تاریخی پرین، منطقه گردشگری شلادون، آبشارها و مناطق متعدد گردشگری این شهرستان همه ساله میزبان گردشگران است.
دسترسی به این شهرستان از مسیر ارتباطی یاسوج- گچساران، گچساران- شیراز و اهواز- گچساران میسر است.
مستند همسفر بخشی از ظرفیتها و جاذبههای شهرستان باشت را به تصویر کشیده است.
سی سخت
از میان جنگلهای هزار ساله بلوط و سینه کش کوه پایههای سترگ زاگرس جنوبی که میگذری به سی سخت میرسی که، چون نگینی سبز، سر بر دامن سپید دنا نهاده و آرمیده است.
آنجا که کوهها پشت در پشت هم ایستاده و بلوطهای هزار ساله زاگرس قد برافراشته اند، چشمهها میجوشند و رودها میخروشند، شهر سی سخت با طبیعت رازگونه خودنمایی میکند.
شهری در ۳۵کیلومتری شمال غربی یاسوج که نام آن برگرفته ازنام سی پهلوان نامی کی خسرو کیانی و کشته شدن آنان در محلی بنام گردنه بیژن در دل قلل دناست.
گچساران
شهر نفت خیز گچساران با تولید سالانه ۲۵ درصد نفت وگاز کشور به عنوان بام نفت ایران شناخته شده و به دلیل نزدیکی به بنادر گناوه و دیلم، در مسیر ترانزیتی خلیج فارس به مرکز کشور قرار گرفته است.
این شهرستان دارای اماکن زیارتی و سیاحتی فراوانی است که سالانه پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی هستند.
دهدشت
دهدشت نیز از دیگر شهرهای مهم استان بوده که دارای بافت تاریخی بنام بلاد شاپور است. این محدوده تاریخی که در کنار شهر جدید دهدشت قرار دارد و آن را بلاد شاپور نیز مینامند، با وسعت ۴۰ هکتار، قدمت تاریخی آن دستکم به دوران صفویه بر میگردد.
این شهر که روزگاری پر رونق را پشت سر گذاشته دارای برج و بارو و ارگ بوده که هم اکنون بخشهایی از آن باقی مانده است. نگاهی به جغرافیای محل نشان میدهد که این شهر به واسطه قرار گرفتن بر سر راه پایتخت صفویان به بنادر جنوبی و نیزنزدیکی به شهر ارجان یا بهبهان کنونی نقش موثری در تجارت آن زمان ایفا میکرده است.
شهر دارای آب و هوای گرمسیری است و معماری آن نیز از معماری عصر صفوی الهام گرفته است.
در دیگر شهرستانهای کهگیلویه و بویراحمد هم اماکن تاریخی و مناظر زیبایی وجود دارد که میتوان به نقوش برجسته تنگ سروک در شهرستان بهمئی و چشمه بلقیس در شهرستان چرام اشاره کرد.
«چرام» سرزمین هزارویکشب
شهرستان چرام سرزمین قصههای هزار و یکشب است؛ جایی که رقص شالیزارها با موسیقی نسیم و همنشینی درختان و چشمههای جوشیده از دل کوه گردشگران را به خود میخواند.
شهرستان چرام در استان کهگیلویه و بویراحمد از شمال شرقی به شهرستان بویراحمد، از جنوب به شهرستانهای گچساران و باشت و از غرب به شهرستان کهگیلویه منتهی میشود.
چرام را میتوان به دلیل تعدد مناطق گردشگری سرزمین زیباییهای هزار و یکشب نامید.
این شهرستان دارای آب و هوایی متفاوت در شمال و جنوب است که این تفاوت با حرکت از شمال این شهرستان به جنوب آن کاملاً مشخص است.
طی فصل زمستان در شمال این شهرستان یعنی مناطق سردسیر همچون امامزاده علی (ع)، طسوج و جویخانه، برف و کولاک جریان دارد و در قسمتهای جنوبی و مرکزی آنکه شامل شهرهای سرفاریاب و چرام است هوا مطبوع بوده و بارش باران در نقاط مختلف آن دیده میشود.
شهر چرام نیز در این شهرستان دارای ظرفیتهای گردشگری فراوان است و با توجه به وجود زمینهای حاصلخیز و شالیزارهای زیبا نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند.
باغ چشمه بلقیس در فاصله چهار کیلومتری از شهر چُرام مرکز شهرستان چرام قرار دارد و یکی از مناطق بسیار زیبا و دیدنی در این شهرستان است.
این باغ با ۴۰۰۰ هزار مترمربع مساحت دگرگونیهای فراوان را در گذر زمان به خود دیده است و امروزه با چشماندازی زیبا و دلنشین در سایهسار درختان کهنسالش پذیرای جمع زیادی از گردشگران است.
این باغ دارای انواع درختان میوه است و درختان زینتی مانند بید مجنون و گلهای پیچک نیز در آن یافت میشود.
از تاریخ احداث اولیه باغ اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما باغ فعلی در اوایل دوره پهلوی احداثشده است.
باغ چشمه بلقیس تا قبل از سال ۱۳۲۳ یک بیشهزار از درختان بید و زبانگنجشک بود و در سال ۱۳۲۳ کار احداث باغ به شکل امروزی آغاز شد، در ابتدا درختان بید و سایر علفها و بوتههای هرز ریشهکن شدند و سپس آب چشمههای موجود در باغ با لولهگذاری هدایت و جویبارها ساخته شدند، و پسازآن باغ سنگفرش و کلکسیونی از درختان زینتی به روشهای مختلفی تهیه و در باغ کاشته شد.
در وسط باغ گودالی وجود داشت که حین حفاری و ساخت حوض مرکزی در آن گودال بقایای حوض قدیمی پیدا شد که مربوط به معماری قدیمی آن است.
وجود آبشار مصنوعی، پلهای شیشهای و سکوهای مخصوص اسکان خانواده در این باغ همراه با آلاچیقهایی زیبا بر زیبایی باغ افزوده است.
جاذبههای دیدنی شهرستان بهمئی
شهرستان بهمئی در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویراحمد دارای دو اقلیم گرم و متفاوت دارای جاذبهها و مناظر متعدد و متنوع، کوهها و رودخانهها، چشمهها و چشم اندازهای طبیعی زیبا، پناهگاهها، طبیعت بکر، غارهای تاریخی و طبیعی و دامنههای سرسبز به همراه مردم و عشایر خونگرم و مهمان نواز از خصوصیات برجسته و جذاب این شهرستان نوپاست.
از یک طرف پوشش گیاهی متنوع، آب و هوای نسبتا معتدل و مهمتر از همه جاذبههای طبیعی، چشم اندازهای زیبا، آثار تاریخی و اماکن زیارتی و از طرف دیگر همجواری با جلگه خوزستان و واقع شدن بیش از نیمی از شهرستان در امتداد رشتههای فرعی زاگرس از طرف دیگر چشماندازهای ویژهای به این شهرستان بخشیده است.
تنگ سروک با سنگ نوشتههای دوره الیمایی (اشکانی)، تنگ ماغر با پوشش گیاهی و آب و هوای دلپذیر، دریاچه برم الوان با طبیعتی زیبا و بارگاه زیارتی امام زادگان سید اسدالله و سید ابراهیم و امامزاده بابا احمد با معماریهای کم نظیر از جمله پتانسیلها و ظرفیتهای گردشگری این منطقه به شمار میآیند.
تنگ سروک؛ این تنگه به معنی محل سروهای کوچک در ۱۲ کیلومتری شهر لیکک قرار دارد، نقش زدن و نقش آفریدن بردل سخت سنگ، هنر رام کردن جسمهای بی جان، اما سرکش طبیعت است، نقوش برجسته تنگ سولک باقی مانده از حمکرانی اشکانیان یکی از چندین نقشی است که بر صفحه سنگ شده است.
منبع: خبرگزاری مهر