به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛ قدمت چاقوسازی در زنجان به دوره هخامنشیان باز میگردد و مدرک مستند آن پیدا شدن چاقو در کنار جوانترین مرد نمکی میباشد.
صنعت چاقوسازی بعد از فرشبافی دومین رتبه را بین صنایع دستی در ارز آوری برای استان زنجان دارد و در حال حاضر حدود یکهزار و ۵۰۰ صنعتگر زنجانی در حوزه چاقوسازی فعالیت میکنند.
از ویژگیهای بارز چاقوی زنجان میتوان به طراحیهای ظریف و خلاقانه، قدمت بالا، آب دیدگی زیاد، تیزی و استحکام تیغه به دلیل استفاده از استیل ضدزنگ اشاره کرد که این عوامل سبب تمایز چاقوی زنجان از دیگر چاقوها شده است.
مشخصات مشترک چاقوهای زنجان عبارت است از:
ظرافت، تناسب، هنرنمایی در فن آبکاری و قدرت برش آن. هر چاقو شامل قطعات تیغه، فنر (در چاقوی ضامن دار دو فنر وجود دارد به نام فنر بزرگ و فنر کوچک) , آستری (دو تکه است و همه قطعات چاقو روی آن سوار می شود)، روکش دسته، باربند (قسمتی برنجی که روی آستری است و لولای تیغه در آن قرار دارد.
مقصد اصلی چاقوی صادراتی زنجان کشور عراق است علاوه بر این کشور چاقوی استان زنجان به کشورهای امارات، آلمان، سوئیس، چین، پرتغال، اکراین هم صادر می شود.
خدایی فرد معاون صنایع دستی استان زنجان با اشاره به اینکه هر صنعتگر در دسته چاقوی آشپزخانه و با تیغه ساده میتواند روزانه بین۲۰ تا ۲۵ قبضه چاقو تولید کند گفت: طبق این آمارها هر چاقوساز میتواند طی یک سال تعداد ۵ میلیون چاقو تولید کند.
چاقوی زنجان در قاب تصویر چاقوی زنجان در قاب تصویر چاقوی زنجان در قاب تصویر چاقوی زنجان در قاب تصویر چاقوی زنجان در قاب تصویر چاقوی زنجان در قاب تصویر چاقوی زنجان در قاب تصویر چاقوی زنجان در قاب تصویر چاقوی زنجان در قاب تصویر چاقوی زنجان در قاب تصویر