شخصیت نوع D چیست؟
اگر فردی گوشه گیر هستید و احساسات خود را از دیگران پنهان میکنید یا در بیشتر اوقات به نیمه خالی لیوان توجه میکنید، به احتمال زیاد شما یک شخصیت نوع D هستید.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، طبقه بندی شخصیتهای متفاوت انسانی برای اولین بار توسط یک متخصص قلب و عروق در دهه ۱۹۵۰ میلادی برای تشخیص ریسک بالای ابتلا به بیماریهای قلبی صورت گرفت. با ادامه یافتن این مطالعه طی سالهای متمادی، انواع بیشتری از شخصیتها شناسایی شدند که برای نشان دادن آنها از حروف خاصی استفاده میشود. هرکدام از این تیپهای شخصیتی خصوصیات مختلفی را شامل میشوند. برای مثال تیپ A افرادی رقابت پذیر، تهاجمی و همراه با سطح بالایی از جاه طلبی هستند.
البته صحبت در مورد تیپهای شخصیتی بدین معنا نیست که میتوان از آنها به عنوان یک مرجع مطمئن و صد در صدی برای تشخیص اختلالات روان شناختی و یا بیماریها استفاده کرد. آنها تنها الگوهای واضحی هستند که قادر به یاری نسبی محققین در راستای ارزیابی سلامت جسمی و همچنین ذهنی خواهند بود. با توجه به موارد مذکور، در ادامه تیپ شخصیتی D را با جزئیات بیشتری بررسی خواهیم کرد. علت این که سواد زندگی شخصیت نوع D را در اولویت بررسی قرار داده این است که در شرایط کنونی جامعه شاهد افراد بیشتری از این نوع هستیم.
شخصیت نوع D چیست؟
شخصیت نوع D برای اولین بار در سال ۱۹۹۰ توسط یک روانشناس و محقق بلژیکی به نام Johan Denollet معرفی شد. حرف D از distressed به معنای پریشانی گرفته شده است و به ویژگیهای خاصی اشاره دارد:
- احساس نگرانی
- ناراحتی
- تحریک پذیری
- بدبینی
- منفی نگری درباره خود
- اجتناب از موقعیتهای اجتماعی
- ترس از طرد شدن
- کمبود اعتماد به نفس
- ظاهر غم انگیز
- نا امیدی
لازم به ذکر است که هر فردی در جریان فراز و نشیبهای مختلف زندگی ممکن است مخلوطی از این احساسات را تحربه کند. اما باید توجه داشت که افراد تیپ D بیش از مردم عادی با عواطف مذکور دست و پنجه نرم میکنند و استمرار این احساسات نیز طی زمان بیشتر گزارش میشود.
چگونه متوجه شویم که یک تیپ D هستیم؟
برای شناخت بهتر شخصیت نوع D و بررسی چگونگی ارتباط آن با افزایش ریسک بیماریهای مختلف، محققین یک ابزار ارزیابی استاندارد به نام مقیاس- ۱۴ پیشنهاد داده اند (DS۱۴)؛ این ابزار به آنها کمک میکند که سطح مهار اجتماعی و منفی نگری را که هر دو از جمله مهمترین مشخصههای تیپ D هستند، اندازه گیری کنند.
مهار اجتماعی به معنای آن است که افراد غالباً به دلیل ترس از طرد شدن و یا مورد قضاوت قرار گرفتن، تلاش میکنند تا از تعاملات اجتماعی دور باشند. منفی نگری هم در ارتباط با تجربه احساسات ناخوشایند همچون غم، نگرانی و تحریک پذیری بالا است.
برای آن که بتوانیم تشخیص دهیم تا چه اندازه شخصیت نوع D هستیم، باید به سوالات زیر پاسخ دهیم:
- آیا بیش از آن که فردی برون گرا باشم، به عدم نشان دادن احساسات خود به دیگران تمایل دارم؟
- آیا ملاقات با افراد جدید برایم دشوار است؟
- آیا در موقعیتهای تنش زا به سرعت عصبانی میشوم و صبر خود را از دست میدهم؟
- آیا تا جای امکان از قرار گیری در موقعیتهای اجتماعی دوری میکنم؟
- آیا در اغلب اوقات مکالماتی منفی با خود دارم؟
- آیا دائما با عواطفی نظیر ناراحتی یا تحریک پذیری درگیر هستم؟
- آیا مرتب نگران هستم؟
هر چه پاسخهای مثبت بیشتر باشد، احتمال بیشتری دارد که شخصیت نوع D داشته باشید.
شخصیت نوع D چیست/چگونه متوجه شویم/چگونه کمک کنیم؟
حال ببینیم این افراد چه وضعیتی در عرصههای مختلف دارند:
چالشهای عاطفی
به اشتراک گذاری احساسات شخصی میتواند برای بسیاری از افراد آزار دهنده و حتی نشانهای از ضعف باشد. این وضعیت زمانی بیش از پیش تشدید میشود که یک تیپ D باشید. آنها برای آن که خود را از عواطفی همانند رد شدن و یا تحت قضاوت قرار گرفتن حفظ کنند، به پنهان کردن احساسات و عقاید شان میپردازند. این دسته از افراد همچنین به سختی میتوانند به دیگران اعتماد کنند. همان طور که میتوان تصور کرد، تلاش بیش از اندازه شخصیتهای تیپ D برای مخفی کردن احساسات خود بسیار چالش بر انگیز خواهد بود.
سلامت جسمانی
تلاش بی وقفه شخصیتهای تیپ D برای پوشاندن عمیقترین و در عین حال مهمترین عواطف خود، سلامت جسمانی آنها را در مقایسه با افراد دیگر بیشتر تهدید خواهد کرد. برای مثال این شخصیتها با احتمال بالاتری به امراض قلبی مانند بیماری عروق کرونری و همینطور اختلالات سیستم ایمنی و التهابات مزمن مبتلا میشوند.
مطالعات حاکی از آن هستند که این افراد ضربان قلب، فشار خون و قند خون بالاتری دارند. در تحقیقات اولیه Denollet بیش از ۳۰۰ بیمار در برنامه توانبخشی قلبی بررسی شدند. حدودا ۲۷ درصد بیماران با شخصیت تیپ D طی یک دوره زمانی ۱۰ ساله پس از تشخیص بیماری قلبی خود فوت شده بودند. همین رقم در مورد بیمارانی که تیپ D نبودند، تنها ۶ درصد گزارش شد. همچنین مطالعهای دیگر روی ۹۰۰ بیمار که تحت عمل جراحی عروق کرونری قرار گرفته بودند، احتمال حمله قلبی و یا مرگ ۴ برابری شخصیتهای تیپ D ظرف ۹ ماه از زمان جراحی را تایید کرد.
روابط
فرد برای مخفی کاری موفقیت آمیز، انرژی زیادی را از دست میدهد که میتواند با توسعه حالات افسردگی همراه باشد. از آن جایی که شخصیتهای تیپ D با سطوح بالایی از نگرانی، استرس و غصه رو به رو هستند، روابط اجتماعی خود را امری طاقت فرسا و چالشی میپندارند و مهارت اجتماعی فرد برای ارتباط گیری با دیگران را در هر مرحلهای از روابط کاری گرفته تا عاشقانه با مشکل مواجه میشود. حتی در صورت ارتباط گیری نیز، حفظ رابطه و کمک به رشد آن تبدیل به بحرانی جدی میشود. به همین علت است که این افراد از نظر دیگران، شخصیتهایی منفی نگر، نا امید، بی احساس و غصه ناک دیده میشوند.
مدرسه و شغل
افرادی که تیپ D هستند، با چالشهای متعددی نیز در محیط مدرسه و یا کار خود رو به رو میشوند. اصلیترین دلیل این موضوع هم همانطور که اشاره شد، مهار اجتماعی نهادینه شده در عملکرد این افراد است. شخصیتهای نوع D در صورت قرارگیری در موقعیتهای کار گروهی به شدت پریشان میشوند و تمایل به ترک محیط مورد نظر دارند. این حالت منجر به تجربه نگرانی و استرس بیش از اندازه خواهد شد و در نهایت نیز نتیجه کار گروهی را به گونهای منفی تحت تاثیر قرار میدهد.
اگر تیپ D باشیم، چه کاری از دستمان ساخته است؟
همان طور که اشاره شد، شخصیتهای تیپ D با چالشهای مختلفی در زندگی خود رو به رو هستند. اما حتی اگر در این دسته نیز طبقه بندی شوید، روشهای متنوعی برای کمک به بهبود کیفیت زندگی و لذت بردن از آن وجود خواهد داشت. جالب است بدانید که با استفاده از متدهایی که در ادامه معرفی میشوند، نه تنها تجربیات احساسی فرد تغییر میکند بلکه سلامت جسمانی وی نیز تضمین خواهد شد.
فراگیری روشهای جدید و موثر برای مدیریت استرس، افزایش امید، مثبت نگری و همچنین توسعه مهارتهای مقابله با مهار اجتماعی، از جمله مهمترین فاکتورهای کلیدی در راستای یاری رسانی به یک شخصیت تیپ D محسوب میشوند.
در اینجا نگاهی به چند مورد از بهترین متدهای مذکور خواهیم داشت:
* گفت و گوی مثبت با خود: شناسایی و به چالش کشیدن الگوهای قدیمی حاکم بر گفتگوهای منفی با خود، میتواند به تکامل هویت شخصی کمک شایانی کند. البته این متد پروسهای بسیار زمان بر است و باید به صورت مستمر انجام شود.
سادهترین روش برای شناسایی الگوهای ناکارآمد نیز، یادداشت برداری است. با خودتان صادق باشید و تمامی واژههای منفی مورد استفاده که طی روز بارها و بارها نشخوار ذهنی میشوند را در دفتری به نام "مثبت اندیشی" بنویسید. سپس در مقابل آنها کلمات متضادشان که مثبت هستند را بنویسید و به مثبتها فکر کنید و تکرارشان کنید. در پایان روز سطح موفقیت خود در گفت و گوی مثبت و دوری از منفی نگری را آنالیز کرده و در صورتی که از عملکردتان راضی هستید، روی صفحه حاضر یک شکلک خندان بکشید در غیر این صورت همچنان این روند را تکرار کنید تا به شکلک خنده برسید.
- ورزش: شاید تعجب کنید، اما از جمله کاراترین متدهایی که برای کمک به شخصیتهای تیپ D پیشنهاد میشود، میتوان به ورزش اشاره کرد. تمرینات ورزشی مداوم و منظم از هر نوعی که باشند ضمن تنظیم سطح آرامش سلول به سلول تشکیل دهنده بدن، فرصتی ویژه برای رفع تنش و پریشانی در اختیار افراد قرار میدهند. ورزش همچنین هورمونهای شادی بخش را در بدن آزاد میکند و باعث نشاط روحی فرد میشود.
- ارتقاء آستانه تحمل استرس: یادگیری روشهای مدیریت لحظات استرس زا میتواند کمک بسیار بزرگی در این راستا به خصوص برای افراد تیپ D باشد. برای ارتقا آستانه تحمل استرس و برخورد منطقی با آن، ثبت نام در یک کلاس آموزش یوگا به شدت توصیه میشود. تمرینات یوگا میتوانند آرامش ذهنی و به دنبال آن جسمانی را به همگان مخصوصا شخصیتهای تیپ D هدیه دهند.
- هدف گذاری: یکی دیگر از روشهای موثر برای غلبه بر ناامیدی و منفی نگری در شخصیتهای نوع D، هدف گذاری (کوتاه مدت و بلند مدت) است. در گام اول باید ارزشهای شخصی و اولویت هایتان در زندگی را مشخص کنید. بهتر است این امر را با یادداشت برداری انجام دهید. همانطور که در روشهای قبلی نیز اشاره شد، بهترین راه برای کمک به یک شخصیت تیپ D استفاده از جادوی نت برداری خواهد بود. نوشتار میتواند در دراز مدت ذهن این افراد را سر و سامان دهد و افکار مزاحم را دور بریزد. همچنین برنامه ریزی امید به آینده را تا اندازه قابل توجهی افزایش میدهد، زیرا احساسی از مفید بودن را به فرد انتقال خواهد داد.
چگونه به یک فرد تیپ D کمک کنیم؟
موثرترین کمکی که میتوانید در مورد یک شخصیت تیپ D انجام دهید، همراهی با او به گونهای خالصانه و توام با شکیبایی است. هرچند که این افراد عواطف درونی خود را بروز نمیدهند، اما شدیدا از تنهایی و انزوای ناخواسته خود رنج میبرند. بدین ترتیب حتی اگر واکنش خاصی نیز در قبال پیگیری و محبت شما نشان ندهند، باز هم زمان و اهمیتی که به آنها اختصاص داده اید را از صمیم قلب ستایش خواهند کرد.
اگر چنین فردی را در دوستان، خانواده و یا آشنایان خود میشناسید، از وی بخواهید که شما را در باشگاه، پیاده روی، خرید و یا هر فعالیت مناسب دیگری همراهی کند. غالبا ممکن است نیاز به اصرار بیش از حد و بعضا طاقت فرسا وجود داشته باشد! اما شما نباید میدان را خالی کنید. با وجود آن که جلب اعتماد شخصیتهای تیپ D زمان بر و مشکل است، اما میتواند در نهایت سلامت روان و جسم وی را تضمین کند.
مفید بود
سپاس