نه از ماندن ترامپ وحشت زده میشویم، نه از آمدن بایدن ذوق زده
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: نه از ماندن آقای ترامپ وحشت زده میشویم، نه از آمدن آقای بایدن ذوق زده میشویم، ما بر اساس منافع خودمان تصمیم میگیریم و رفتار میکنیم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای عراقچی در ادامه اظهاراتش در برنامه صبح بخیر ایران شبکه یک سیما، افزود: الان یکی از نکاتی که همه دنیا در مورد آن صحبت میکند و همه دنیا الان پذیرفته که سیاست فشار حداکثری سیاست شکست خورده و به هیچ یک از اهداف خود نرسیده است. البته نمیگویم برای ما هزینه و سختی نداشته است، ولی سیاست ما مقاومت بوده و این مقاومت را به احسن وجه تا آخر جلو بردیم و ایستادگی کردیم.
وی تصریح کرد: در دو ماه آینده ممکن است ابعاد جدیدی به این فشار اضافه کنند، بعضیها میگویند میخواهد زمین سوخته تحویل دولت بعدی بدهد، به نظر من کاری بیشتر از اینکه تا الان انجام داده نمیتواند انجام دهد، الا یکسری تلاشهایی که روی روان مردم تاثیرات منفی بگذارد که باید مراقب باشیم، مردم ما تا الان در برابر این سیاست به خوبی ایستادگی کردند و در آینده هم ایستادگی خواهند کرد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه گفت: در مقابل فشار چارهای جز ایستادگی نداریم، هر کشوری که با فشار و زور بخواهد با ایران تعامل کند جوابی جز مقاومت نخواهد گرفت، ولی اگر رویکردها عوض شود طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران با توجه به شرایط نسبت به منافع ملی خود تصمیم خواهد گرفت.
نه از ماندن ترامپ وحشت زده میشویم، نه از آمدن بایدن ذوق زده/ راه برای بازگشت به برجام بسته نیست
آقای عراقچی در خصوص برجام هم گفت: باید بگویم، ما نه از ماندن آقای ترامپ وحشت زده میشویم، نه از آمدن آقای بایدن ذوق زده میشویم. ما بر اساس منافع خودمان تصمیم میگیریم و رفتار میکنیم.
وی اظهار کرد: آقای بایدن و حزب دموکرات در مانیفست سیاسی خود قبل از انتخابات اعلام کردند که میخواهند به برجام برگردند، راه برای بازگشت به برجام بسته نیست، میز مذاکرات برجام و میز ۱+۵ را ما ترک نکردیم، آنها ترک کردند و میتوانند دوباره برگردند، ولی چالشهایی هم وجود دارد، باید بپذیریم در چهار سال گذشته واقعیاتی اتفاق افتاده و تحولاتی در عرصه میدانی و سیاسی رخ داده که باید مد نظر قرار بگیرد و در مورد آن صحبت و تفاهم شود.
معاون سیاسی وزیر خارجه اظهار داشت: این طور نیست که برجام دروازهای باشد که هر کس هر وقت خواست برود و هر وقت خواست برگردد، به هر حال قواعد و شرایطی دارد که باید نشست و مذاکره کرد، ولی راه بازگشت باز است، همانطور که مقام معظم رهبری هم فرمودند ما با آمریکا هیچ مذاکرهای نداریم، الا سر میز مذاکره ۱+۵. اگر میخواهند مذاکره کنند باید پشت همین میز برگردند، در چارچوب ۱+۵ و نه دوجانبه، ما برای منافع خودمان گفتگو خواهیم کرد.
آقای عراقچی تصریح کرد: ما منتظر میمانیم که اولا ببینیم آقای بایدن سرکار میآید و دوما لابیهای مختلف صهیونیستی و غیرصهیونیستی آیا اجازه میدهند که آمریکا سیاست خودش را عوض کند و ثالثا با چه رویکردی میخواهد بیاید، ما براساس منافع خودمان تصمیم خواهیم گرفت که آیا با تقاضای آمریکا برای ورود مجدد به برجام چگونه برخورد کنیم، طبیعتاً نیاز به یک سری مقدمات، گفتگوها و صحبتهایی وجود دارد تا به یک تفاهمی برای چگونگی بازگشت آمریکا به برجام برسیم.
وی افزود: اگر آمریکا برگردد تمامی تحریمهایی که این مدت گذاشتهاند، باید برداشته شود. این نه شرط برجام و بلکه خود برجام است، حضور آمریکا در برجام یعنی برداشتن همه تحریمهایی که به خاطر موضوع هستهای به مردم ایران تحمیل کردند، به طور طبیعی باید این اتفاق بیفتد که البته چالشهای دیگری هم هست که باید درباره آنها بنشینیم و صحبت کنیم و شرایط بازگشت آمریکا به برجام را به گونهای که منافع مردم ایران تامین شود را فراهم کنیم.
معاون وزیر امور خارجه همچنین در ادامه گفت: تعطیلی رایزنیهای اقتصادی در برخی سفارتخانهها تکذیب شده است، رایزنیهای بازرگانی و رایزنیهای اقتصادی ما توسط وزارت امور خارجه اعزام نمیشوند، بلکه توسط وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) اعزام میشوند. اما همه سفارتخانههای ما رایزن اقتصادی و کارشناس اقتصادی که خود وزارت خارجه اعزام کرده را دارد.
آقای سید عباس عراقچی اظهارداشت: به نظر من افراد و تعداد آنها مهم نیست، مهم مأموریتهایی است که به سفارتخانههای ما داده میشود. الان در شرایط تحریمی سفارتخانههای ما در خارج از کشور چند ماموریت دارند که اولین آن ماموریت اقتصادی است. خود سفیر و همه کارمندان از نظر ما رایزنان و کارشناسان اقتصادی هستند و باید اهداف و ماموریتهای اقتصادی را دنبال کنند که در راس آنها مقابله با تحریم و راههای جبرانی برای عبور از سدهایی که آمریکا ایجاد کرده است.
وی گفت: حالا به شکل برقراری تهاتر و ایجاد کانالهای ویژه برای تبادلات مالی، اینها ماموریتهایی است که دادیم که در شرایط تحریم روابط اقتصادی با کشوری را که در آن حضور دارند را به گونهای تنظیم کنند که ما بتوانیم کماکان استفاده کنیم.
ماموریت سفارتخانههای ما جلوگیری از اجماع سازی آمریکا علیه ایران است
آقای عراقچی اضافه کرد: یک مقدار تعدیل نیرو بوده آن هم به خاطر کمبودهای بودجهای و بعضی تحولات ساختاری تغییراتی دادهایم، به نظر من اصلا این موضوع که کجا رایزن داریم یا نداریم مهم نیست، مهم این است که کل سفارتخانه الان رایزن اقتصادی است و خود سفیر و همه کارمندان ماموریت اقتصادی دارند. ماموریت دوم سفارتخانههای ما که بسیار مهم است، جلوگیری از اجماع سازی آمریکا علیه ایران است که نمود آن را مدتی پیش دیدید که چگونه آمریکا وقتی در شورای امنیت خواست مکانیسم اسنپ بک را فعال کند جامعه جهانی در مقابل آمریکا ایستاد و آمریکا نتوانست اجماعی علیه ما ایجاد کند و خود آمریکا منزوی شد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: بنابراین ما به جای اینکه در نمایندگیهایمان به افراد نگاه کنیم، باید به ماموریتها نگاه کنیم که الان ماموریتها دقیق است و ماموریت اقتصادی در راس آن است، سفرای ما باید در دسترس باشند و باید با ایرانیان خارج از کشور در ارتباط باشند، سفرای ما وظیفه دارند با ایرانیان مقیم، بازرگانان ارتباط مستقیم داشته و مشکلات آنها را رفع و به طرفهای داخلی وصل کنند. هر جایی سفیر و نمایندگی ما کوتاهی کرده حتما به وزارت خارجه اطلاع داده شود.
رایزنیها در خصوص آزاد سازی پولهای بلوکه شده
وی تاکید کرد: رایزنیهای ما در خصوص پولهای بلوکه شده در برخی کشورها به صورت مستمر انجام میشود. هر روز به طور خاص رایزنی با عراق، کره جنوبی و ژاپن داریم به خاطر این که مبالغی که در این کشورها هست بیشتر از کشورهای دیگر است. موانعی که وجود دارد مقداری واقعی است. به هر حال تحریمهای آمریکا و تهدید آمریکا به اینکه اگر این پولها را بلوکه نکنند و به ایران بدهند با مجازاتهای آمریکا مواجه خواهند شد، اگر چه غیرقانونی است. اما به خاطر سلطه مالی آمریکا یک واقعیت است که باید بپذیریم.
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: یک مقداری هم بهانه جویی است که آن کشورها از فرصت سوء استفاده هم میکنند. با اینکه گاهی راههایی هم باز میشود که میتوانند انجام دهند، ولی به بهانه تحریمها خودداری میکنند.
آقای عراقچی اظهار داشت: رایزنیهای ما به طور مستمر وجود دارد. بخشی از پولها در قالب مکانیسمهای خلاقانهای که توانستیم ابداع کنیم، بخشی از این پولها برگشته است. بقیه هم در حال کار است.
نقشه راه ۲۵ ساله ایران و چین آینده روشنی ترسیم میکند
وی درباره نقشه راه ۲۵ ساله ایران و چین هم گفت: در این خصوص اتفاق جدیدی رخ نداده و سند توسط طرف چینی در حال بررسی است. این سند دو سه مرتبه بین ما و چین رد و بدل شده است. آنها دیدگاههای خود را منتقل و ما بررسی و نظرات خود را گفتیم. آخرین دیدگاههای خود را به طرف چینی منتقل و منتظریم جواب بدهند. امیدواریم در آینده نزدیکی به تفاهم مشترکی برسیم که این سند آماده امضا شود.
آقای عراقچی اظهار کرد: این سند راه فعالیتهای اقتصادی ایران و چین در ۲۵ سال آینده را روشن و مسیری را برای آن ایجاد میکند و موانع را سعی میکند برطرف کند که ما و چین یک افق ۲۵ ساله را داشته باشیم و در قالب آن حرکت کنیم و از منافع آن بهرهمند شویم.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: آقای غلامرضا انصاری معاون دیپلماسی وزارت خارجه مسئول و پیگیر این موضوع است، توافقات سیاسی به خصوص وقتی چشم انداز طولانی مدت را در نظر میگیرد خیلی اسناد آسانی برای مذاکره نیست و کشورها باید منافع خود را ارزیابی کنند. توافق کردن در این زمینه کار آسانی نیست. دوستان در چین با ملاحظه و دقت این موارد را دنبال میکنند.
وی در ادامه گفت: چین با توجه به سیاست خاص اقتصادی در سالهای اخیر توانسته خود را به رده جهانی برساند و رقیب جدی آمریکاست و باعث برخوردهایی با آن شده و طبیعی است با طمانینه در این زمینه تصمیم بگیرند و ما هم عجله نداریم و منتظریم دیدگاه آنها را بشنویم.
آقای عراقچی تاکید کرد: اینگونه نیست که اگر توافق با چین امضا شود معجزه اقتصادی رخ بدهد. روند موجود قالب بهتر و چشم انداز طولانیتر میگیرد.
سیاست ایران پویاست و یکسویه نیست
معاون سیاسی وزیر امور خارجه در ادامه گفت: هدف اصلی وزیر خارجه از سفر به سه کشور آمریکای لاتین شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهور بولیوی بود و ما از این فرصت استفاده کرده و ونزوئلا و کوبا را نیز به سفر اضافه کردیم. اینها دوستان ما در آمریکای لاتین هستند و مراودات خاص سیاسی و اقتصادی با آنها داریم.
آقای عراقچی تصریح کرد: هم زمانش بود که مروری بر روابط داشته باشیم و هم به جهت تلاقی با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا این پیام در آن بود که آنچه برای ما اهمیت دارد دوستانمان هستند و اینکه فکر کنید در تهران نشسته باشیم و ببینیم در آنجا چه اتفاقی میافتد، این گونه نیست و سیاست ما یک سیاست پویا است و ارتباطات خودش را با طیف وسیعی از کشورها در آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا و منطقه غرب آسیا دارد و یکسویه نیست.