به گزارش
خبرگزاری صداوسیما،مرکز فارس،رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیرازگفت:دیابت ملیتوس یا بیماری قند، بیماری متابولیکی مزمنی است که با سوخت و ساز غیرطبیعی کربوهیدرات ها، پروتئینها و چربیها همراه است.
مریم مهارت افزود:
شیوع این بیماری در کشور ما ۱۰ درصد است؛ یعنی از هر یازده نفر، یک مورد به این بیماری مبتلا است.
او ادامه داد:
در بیماران مبتلا به دیابت، هورمون انسولین که در ورود قند از خون به سلولها و مصرف آن نقش دارد، به قدر کافی ترشح نمیشود و فرد با مقاومت به انسولین مواجه میشود.وی از عوامل پیشگویی کننده در بروز دیابت میتوان به نداشتن فعالیت فیزیکی، وجود دیابت در اقوام درجه یک، ابتلا به پُرفشاری خون و چاقی اشاره کرد.
مریم مهارت گفت:یکی از دلایل مقاومت به انسولین
چاقی و اضافه وزن است، به طوری که این امر منجر به آغاز از دست دهی سلولهای دخیل ترشح کننده انسولین پنج تا ۱۰ سال پیش از بروز دیابت میکند. در زمان تشخیص دیابت فرد نزدیک به پنجاه درصد از عملکرد سلولهای دخیل در ترشح انسولین را از دست داده است.
او با اشاره به چاقی، به ویژه چاقی شکمی که در اثر تجمع بیش از اندازه چربی احشایی در اطراف یا داخل ارگانهای شکمی ایجاد میشود گفت:این عامل در افزایش مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نقش بسیاری دارد.کنترل چاقی و اضافه وزن در افراد پره دیابتیکرئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیرازگفت:در مقایسه با افراد مبتلا به دیابت، در افراد پره دیابتیک که بیماری دیگری ندارند، داشتن یک زندگی سالم، انتخاب غذای مناسب و فعالیت بدنی کافی نقش مهمی در جلوگیری و درمان این بیماری بازی میکند.
اصلاح سبک زندگی، فعالیت بدنی و کاهش وزن به عنوان انتخاب نخست برای جلوگیری و یا به تاخیر انداختن دیابت معرفی میشود.
وی افزود:مطالعات نشان داده است که به واسطه مداخلههای انجام شده در سبک زندگی، خطر بروز دیابت تا ۶۷ درصد کاهش مییابد. در افراد پره دیابت هدف از درمان تغذیهای تاکید بر انتخاب غذاهایی است که روند کاهش وزن را تسهیل میکند.
او با بیان اینکه در افراد پره دیابتیک حتی اندکی کاهش وزن منجر به اصلاح و بهتر شدن چربی و فشار خون و همچنین بهبود کنترل قند خون میشود افزود: پیروی متوسط از رژیم غذایی مدیترانهای با شیوع کمتر و پایینتر دیابت همراه است؛ این رژیم با مصرف میزان بسیار اسیدهای چرب غیراشباع مانند روغن زیتون، مصرف زیاد غذاهای گیاهی، مصرف مقادیر متوسط ماهی، مصرف کم گوشت قرمز و فراوری شده و همچنین مصرف کم محصولات لبنی پُرچرب مشخص میشود.
حتی اندکی کاهش وزن منجر به اصلاح و بهتر شدن چربی و فشار خون و همچنین بهبود کنترل قندخون میشود.
نکات تغذیهایرئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیرازبا بیان برخی نکات تغذیهای گفت:فعالیت فیزیکی مستقل از کاهش وزن، سبب اصلاح و بهتر شدن حساسیت به انسولین میشود.
غلات کامل و فیبر رژیم غذایی منجر به کاهش خطر بروز دیابت میشود. دریافت غلات کامل مستقل از کمک به کاهش وزن، منجر به بهبود حساسیت به انسولین و بهبود توانایی ترشح انسولین کافی برای غلبه بر مقاومت به انسولین میشود.
مصرف زیاد نوشیدنیهای سرشار از مواد قندی که شامل نوشیدنیهای بدون الکل مانند شربت ها، نوشیدنیهای میوه ای، نوشیدنیهای ویتامینه و انرژی زا نیز، منجر به پیشرفت دیابت میشود.
الگوی غذایی دارای مقادیر بالای اسیدهای چرب اشباع شده مانند روغنهای جامد و ترانس، با افزایش مقاومت به انسولین و بروز دیابت نوع دو همراه است.