به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اینترنتی لاپرس، کارشناسان معتقدند بعید است که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بتواند با توسل به دستگاه قضایی بر رقیب دموکرات خود در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود.
ریچارد هاسن متخصص انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و استاد دانشگاه کالیفرنیا در ارواین میگوید با توجه به این که به نظر میرسد انتخابات در آمریکا بدون مشکل فنی عمدهای برگزار شده است، میدان عمل اردوگاه جمهوری خواهان آمریکا برای زیر سوال بردن نتیجه انتخابات از طریق توسل به دستگاه قضایی چندان باز نیست.
دست جمهوری خواهان آمریکا به ویژه به این جهت بسیار بسته است که اختلاف آرای نامزد دموکراتها با رقیبش دونالد ترامپ در ایالتهای کلیدی مثل ویسکانسین و میشیگان، چند ده هزار رای است و فاصله آرای دو رقیب بیشتر از آن است که جمهوری خواهان بتوانند با بازشماری آرا یا مطرح کردن برخی مشکلات در روند برگزاری انتخابات آن را جبران کنند.
پیروزی جرج دبلیو بوش نامزد حزب جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۰ با اختلاف آرای به مراتب کمتری در ایالت فلوریدا حاصل شد. در آن زمان دیوان عالی آمریکا دستور پایان بازشماری آرا را که دموکراتها تقاضا کرده بودند، صادر کرد.
دونالد ترامپ از روز سه شنبه ادعاهای خود را درباره تقلب در انتخابات افزایش داده، اما در تایید صحبتهای خود هیچ سند و شاهدی ارائه نکرده است. وی سه شنبه شب تاکید کرد برای دفاع از پیروزی خود تا دیوان عالی آمریکا هم خواهد رفت. وی در حالی ادعای پیروزی در انتخابات کرد که شمارش آرا در چندین ایالت ادامه داشت.
کاروین اشمید استاد علوم سیاسی دانشگاه ایالتی میشیگان نیز تاکید کرد این واقعیت که جو بایدن روز چهارشنبه برای رسیدن به حد نصاب ۲۷۰ رای الکترال آن هم بدون نیاز به پیروزی در پنسیلوانیا در موقعیت خوبی قرار داشت، کار جمهوری خواهان را برای ورود به توسل به مجاری قضایی دشوارتر میکند.
این کارشناس افزود اگر ترامپ برای پیروزی بر رقیب دموکرات خود جو بایدن نیاز به آن داشته باشد که دادگاههای آمریکا به جای یک ایالت، در دو یا سه ایالت به وی حق بدهند و او را پیروز معرفی کنند، کارش واقعا دشوارتر و پیچیدهتر میشود و من بعید میدانم که وی بتواند از این طریق راه به جایی ببرد.
با این حال این تردیدها مانع از آن نشد که اردوگاه جمهوری خواهان روز چهارشنبه بازشماری آرای ویسکانسین و توقف موقت شمارش آرا را در میشیگان، پنسیلوانیا و جورجیا خواستار شود.
وکلای ترامپ در توجیه درخواست خود برای متوقف کردن روند شمارش آرای انتخابات، دسترسی دشوار به مراکز شمارش آرا را مطرح کردند.
ستاد انتخاباتی جمهوری خواهان همچنین اعلام کرده است که قصد دارد از دیوان عالی بخواهد در حکمی تجدید نظر کند که به پنسیلوانیا اجازه میدهد آرای انتخاباتی پستی را که تا ششم نوامبر دریافت خواهد کرد، شمارش کند.
حزب جمهوری خواه در ماههای اخیر تلاشهای قضایی گستردهای به کار گرفت تا امکان رای دهی پستی را در برخی مناطق آمریکا محدود کند چرا که عمدتا طرفداران حزب دموکرات به رای دهی پستی علاقهمند هستند و شیوع ویروس کرونا تمایل آنها را به آرای پستی در این انتخابات افزایش هم داده است.
در برخی ایالتهای کلیدی آمریکا آرای پستی که به این طریق دریافت شده بود، پس از شمارش آرایی آغاز شد که رای دهندگان به طور مستقیم در صندوقها ریخته بودند و به تدریج فاصلهای که دونالد ترامپ با رقیب خود پیدا کرده بود، کمتر و کمتر و در نهایت در برخی مناطق به طور کلی محو شد و ورق به نفع نامزد دموکراتها برگشت.
اشمید میگوید این پدیده در دورههای انتخاباتی گذشته آمریکا نیز مشاهده شده است و بر خلاف آن چه جمهوری خواهان مدعی شده اند، هیچ ربطی به تقلب ندارد.
راسل ویلر کارشناس مسایل قانون اساسی در موسسه بروکینگز میگوید ادعاهای علنی رئیس جمهور میلیاردر آمریکا که سلامت روند انتخابات را زیر سوال برده، امری بی سابقه است و نشان میدهد که ترامپ برای باقی ماندن در قدرت از هیچ چیز ابایی ندارد.
این تحلیلگر افزود بیم آن میرود که نمایندگان جمهوری خواه آمریکا که بر برخی ایالتهای کلیدی مثل ویسکانسین نظارت دارند، به منظور حمایت از ترامپ ادعای تقلب در انتخابات را مطرح و فهرستی از رای دهندگان بزرگ تنظیم کنند که به گفته آنها، آرای مردمی را رعایت نکرده اند.
ریچارد هاسن متخصص انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و استاد دانشگاه کالیفرنیا در ارواین درباره توسل حزب جمهوری خواه به چنین سناریویی در پنسیلوانیا ابراز نگرانی کرد.
کنگره آمریکا برای رسمی کردن شمارش آرای الکترال ممکن است با دو فهرست متناقض برای یک ایالت روبرو شود، اتفاقی که میتواند به شکل گیری بحران قانون اساسی منجر شود.
به گفته راسل ویلر این سناریو تنها یک بار در سال ۱۸۷۶ روی داد و به جای کشمکشها و منازعات قضایی، از طریق رایزنیهای سیاسی حل و فصل شد.
این تحلیلگر افزود اگر شما دو سال پیش از من میپرسیدید که آیا ممکن است چنین سناریویی در آمریکا اتفاق بیفتد، به شما میگفتم این گونه اتفاقات فقط در «جمهوریهای موزی» روی میدهد، اما اکنون اذعان میکنم که همه چیز ممکن است.
اصطلاح جمهوری موزی در واژگان سیاسی نوین، برای کشورهایی به کار میرود که تک محصولی، ضعیف و از نظر سیاسی ناپایدار هستند و عمدتا یک گروه کوچک، فاسد، پولدار و خودکامه در قالب الیگارشی یا زرسالاری آن را اداره میکند.