به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاري فرانسه، انتخابات ریاست جمهوری در مولداوی صبح یکشنبه (امروز) آغاز شد.
این در حالی است که روسیه به دقت این انتخابات را زیر نظر دارد و امیدوار است که در بحبوحه نگرانیهای مربوط به جنبشهای اعتراضی که فضای شوروی سابق را به لرزه درآورده است، رئیس جمهور کنونی مولداوی بار دیگر در برابر نامزدهای طرفدار اتحادیه اروپا پیروز شود.
شعب اخذ رأی ساعت ۷ صبح یکشنبه به وقت محلی (ساعت ۵ به وقت گرینویچ) باز شد و تا ساعت ۲۱ به کارشان ادامه میدهند. انتظار میرود که نتایج اولیه امشب مشخص شود. در مجموع در این انتخابات هشت نفر نامزد شده اند و دور دوم انتخابات نیز احتمالا ۱۵ نوامبر برگزار خواهد شد.
مولداوی، یکی از جمهوریهای اتحاد جماهیر شوروی سابق با سه و نیم میلیون نفر جمعیت که بین رومانی و اوکراین قرار دارد، طی چند سال اخیر با بحرانهای مکرر سیاسی و کلاهبرداریهای عظیم بانکی به مبلغ یک میلیارد دلار یعنی ۱۵ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور، رو به رو شده است.
نیروهای موافق نزدیکی به روسیه و طرفداران پیوستن به اتحادیه اروپا به طور متناوب در مسند قدرت جایگزین یکدیگر میشوند، اما بی آنکه از یک اکثریت واضح برخوردار شوند.
ایگور دودون ۴۵ ساله که از سال ۲۰۱۶ رئیس جمهور است، ادامه همکاری سودمند با روسیه و آموزش اجباری زبان روسی در مدارس را در کشوری که زبان اکثریت رومانیایی است، وعده داده است.
ولادیمیر پوتین، همتای روس وی نیز صراحتا از وی حمایت و از تلاشهای وی برای روابط بهتر با مسکو استقبال کرده است.
ماریا ساندو ۴۸ ساله نامزد حزب راست میانه (جناح مخالف) و اقتصاددان سابق بانک جهانی که در سال ۲۰۱۹ برای مدتی کوتاه نخست وزیر بود و به سبب خط مشی سختگیرانه خود نسبت به فساد مالی معروف است، رقیب اصلی دودون محسوب میشود. نزدیکی مولداوی به اتحادیه اروپا و اشتغال زایی با هدف مقابله با مهاجرت گسترده به کشورهای خارجی نیز از جمله وعدههای اوست.
در سال ۲۰۱۴ کیشیناو یک توافق همکاری با اتحادیه اروپا امضا کرد که خشم روسیه را به دنبال داشت. کرملین در واکنش به این اقدام، صادرات محصولات کشاورزی مولداوی را تحریم کرد که ضربهای سنگین برای اقتصاد این کشور که فقیرترین کشور اروپایی محسوب میشود، بود.
شش سال بعد، به رغم لغو تدریجی این تحریمها، اتحادیه اروپا روسیه را به عنوان نخستین شریک تجاری مولداوی کنار زد. در سالهای اخیر رسواییهای بزرگ فساد مالی در بین طبقه نخبه مولداوی، کمکهای مالی حیاتی غرب را به خطر انداخت.
پیش از انتخابات، کارشناسان «سناریویی» مشابه بلاروس را محتمل دانستند.
نماینده اتحادیه اروپا در کیشیناو خواستار برگزاری انتخاباتی «شفاف» شد و از مقامات مولداوی خواست از اقدامات مغایر با معیارهای بین المللی از قبیل خرید آرا، اجتناب کنند. حدود ۲۲۰۰ ناظر که حدود سی نفر از آنها از سوی سازمان امنیت و همکاری اروپا اعزام شده اند، در مولداوی مستقر خواهند بود.
ممکن است به علت محدودیتهای قرنطینهای در کشورهای مختلف به منظور کنترل شیوع ویروس کرونا، تعداد قابل توجهی از حدود یک میلیون شهروند مولداوی که در کشورهای خارجی کار میکنند، نتوانند در انتخابات شرکت کنند.