بیماران ام اس چه غذاهایی نخورند؟
مواد غذایی مضر برای بیماران ام اس چه هستند؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، شاید تا به حال نام بیماری ام اس را شنیده باشید یا در اطراف خود با چنین بیمارانی رابطه داشتهاید. این بیماری نوعی بیماری التهابی است و در آن آسیبهای مغزی ناشی از التهاب عصبها ایجاد میشود.
تغذیه در همه جنبههای زندگی افراد، اثرگذار است. حتی در درمان و کنترل بیماریها نیز تغذیه تأثیر قابل توجهی دارد. بیماری ام اس نیز جزو بیماریهایی است که با تغذیه مناسب میتوان آن را کنترل و از خطرات احتمالی آن کم کرد.
در این بیماری، برخی از مواد غذایی برای بهبود، توصیه میشود. در عوض باید از برخی مواد غذایی برای جلوگیری از تشدید بیماری، پرهیز کرد. مواد غذایی مضر برای بیماری ام اس یکی از مهمترین مسائلی است که اینگونه بیماران باید به آن توجه کنند.
درست است که این بیماری برای فرد بیمار و اطرافیان او ناخوشایند است اما با روشهایی میتوان به زندگی عادی ادامه داد و این حس ناخوشایند را به حداقل رساند. البته باید توجه داشت استفاده از رژیم غذایی برای این بیماران باید با مشورت پزشک انجام شود.
بیماران ام اس از چه مواد غذایی پرهیز کنند؟
۱. گوشت قرمز پرچرب
گوشتهای قرمز پرچرب به دلیل داشتن مقدار زیادی چربی، مضر هستند. در برخی از این گوشتها حدود ۱۲ گرم چربی در ۱۰۰ گرم وجود دارد و حدود نصف این چربی را چربیهای اشباع شده تشکیل میدهند.
این چربیها از چند جنبه برای بدن مضر هستند و باعث ایجاد مشکل میشوند. یکی از این ضررها این است که پس از مصرف زیاد چربیهای اشباع شده، نفوذپذیری جداره روده زیاد میشود و سموم راحتتر به داخل بدن نفوذ میکنند.
وقتی سموم به داخل بدن نفوذ کنند، واکنشهای ایمنی بدن دچار اختلال شده و اوضاع بدن وخیم میشود. این مسأله برای بیماران مبتلا به ام اس بسیار مهم است، چون ام اس یک بیماری ایمنی محسوب میشود.
همچنین چربیهای اشباع شده التهاب بدن را زیاد میکنند و این امر باعث افزایش حملات ام اس میشود. پس بهتر است بیماران ام اس از ماهی یا گوشتهای کم چرب (چربی کمتر از ۶ درصد) استفاده کنند.
۲. چیپس و هله هوله
چیپسها از مقدار زیادی نمک تشکیل شدهاند، طوریکه در هر ۱۰۰ گرم چیپس حدود ۱.۸ تا ۳ گرم نمک وجود دارد. طی مطالعاتی، محققان آرژانتینی به این نتیجه رسیدند که میزان زیاد مصرف نمک باعث تشدید بیماری ام اس میشود؛ بنابراین بهتر است که بیماران ام اس از مصرف زیاد نمک خودداری کنند و در پخت غذا نیز از سبزیجات خام و سرشار از ویتامین و آنتی اکسیدانهایی که با التهاب مقابله میکنند استفاده کنند تا بیماری خود را کنترل کنند.
۳. ماهی تن
متخصصان در مطالعات خود به این نتیجه رسیدهاند که ماهیهای بزرگ مقدار زیادی آلودگی به فلزات سنگین دارند. جیوه یکی از فلزات سنگینی است که بسیار برای سیستم عصبی بدن مضر و سمی هستند.
مصرف زیاد این فلزات باعث بروز بیماری ام اس میشود. ماهی تن نیز از این ماهیهای بزرگ تولید میشود، پس بهتر است بیماران ام اس، تن ماهی نخورند و از ماهیهای کوچک مانند ماهی ساردین استفاده کنند، زیرا این ماهیها آلودگی کمتری دارند و خطر ماهیهای بزرگ را ندارند. همچنین ارزش غذایی ماهیهای چرب را دارا هستند.
۴. کره
یکی دیگر از خوراکیهای مضر برای بیماری ام اس، کره است. مصرف زیاد کره موجب ایجاد التهاب و در نتیجه تشدید علائم بیماری ام اس میشود. همانگونه که گفته شد چربیهای اشباعشده بسیار برای بیماران ام اس مضر است و کره با داشتن حدود ۸۰ درصد چربی، در واقع یکی از منابع چربیهای اشباعشده است.
توصیه میشود که بیماران ام اس به جای مصرف کره، به مصرف روغنهای گیاهی بپردازند. چون این روغنها غیر اشباع بوده و موجب نفوذپذیری جداره روده نمیشوند.
بهتر است بیماران ام اس از روغنهای گیاهی مانند روغن کلزا استفاده کنند که حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند و همچنین موجب کاهش التهاب ناشی از ام اس میشوند.
علاوه بر موارد گفتهشده، توصیه میشود که بیماران ام اس از مصرف همه چربیهای حیوانی، فرآوردههای لبنی پر چرب، سسهای مایونز، غذاهای بسیار شیرین، کیک، شیرینی، خوراکیهای حساسیتزا نظیر تخم مرغ، شیر، سیبزمینی، گوجه فرنگی، بادمجان، مخمر، نان گندم، شکر، قهوه، الکل، کولا، چای و برخی از میوهها، مواد غذایی با رنگها یا افزودنی مانند نوشابهها یا مواد نگهدارنده همچون کنسروها خودداری کنند. جهت بهتر انجام شدن این روند پیشنهاد میشود بدون توجه به سخنان پزشک، هیچ کاری صورت نگیرد.