به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از لندن؛ پس از اینکه براساس آمار وزارت تجارت بین الملل انگلیس معلوم شد این کشور، به دومین صادر کننده جنگ افزار در جهان مبدل شده است، فعالان حقوق بشر و کارزار مخالفت با تجارت اسلحه (Campaign Against Arms Trade) در انگلیس، به انتقاد از دولت این کشور پرداختند.
کارزار مخالفت با تجارت اسلحه در انگلیس در بیانیهای نوشت: در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ میلادی، انگلیس با فروش ۸۶ میلیارد پوند، دومین فروشنده بزرگ جنگ افزار در جهان بوده است. از این میزان، ۶۰ درصد به کشورهای خاورمیانه فروخته شده که عربستان سعودی، بیشترین سهم را از آن داشته است.
در این بیانه آمده است بمب و موشک و هواپیمای نظامی تولیدی در انگلیس، سهم اصلی را در بمبارانهای ائتلاف به رهبری عریستان، در یمن و بروز فاجعه بزرگ انسانی در این کشور داشته است.
در ادامه بیانیه کارزار مخالفت با تجارت اسلحه در انگلیس آمده است براساس آمار دولت انگلیس، این کشور پارسال ۱۱ میلیارد پوند اسلحه فروخته است و شرکتهای جنگ افزار سازی این کشور، خاورمیانه را بازار اصلی خود قرار داده اند.
بنا بر اعلام این کارزار، پارسال پس از آمریکا با ۴۷ درصد از سهم بازار، انگلیس با ۱۶ درصد، مجموع فروش جنگ افزار را در جهان در دست داشته است و روسیه با ۱۱ درصد و فرانسه با ۱۰ درصد، در رتبههای بعدی قرار گرفته اند. در بیانیه این کارزار آمده است ۸۸ درصد از جنگ افزارهای فروخته شده انگلیس در سال گذشته، به هوا فضا مربوط بودند که شامل هواپیمای بمب افکن، رادار و موشک میشود و خریداران اصلی این سلاح ها، عربستان سعودی، ترکیه، عمان، آمریکا و قطر بوده اند.
کارزار مخالفت با تجارت اسلحه در انگلیس افزود: هواپیماها، موشکها و بمبهای انگلیسی که به عربستان و دولتهای همراهش در بمباران یمن فروخته شده است، سهم اصلی در ایجاد بحران انسانی در یمن دارد که به گزارش سازمان ملل، بزرگترین بحران انسانی در جهان است.
در پی شکایت سازمانهای مخالف تجارت اسلحه و هواداران حقوق بشر، در ماه ژوئن سال ۲۰۱۹ میلادی، دادگاهی در انگلیس رای داد که فروش جنگ افزار انگلیسی به عربستان سعودی غیرقانونی است، زیرا این بمبها و موشکها در حمله به یمن استفاده میشود و دولت بر اساس قانون پذیرفته نمیتواند به کشوری که در حال جنگ است اسلحه و جنگ افزار بفروشد.
در پی افزایش واکنش نهادهای حقوقی و فعالان حقوق بشر، دولت ناچار شد از میزان فروش اسلحه به ائتلاف به رهبری عربستان بکاهد، اما دولت انگلیس در ژوئیه سال جاری اعلام کرد صادرات انبوه جنگ افزار به عربستان را از سر گرفته است.
اندرو اسمیت سخنگوی پویش مخالفت با تجارت اسلحه در انگلیس در مصاحبه با ما گفت:" فروشندگان جنگ افزار با افزایش صادرات، جشن میگیرند، اما این آمار، موجب شرم فراوان است.
وی افزود: بوریس جانسون و همکارانش مدام از "بریتانیای جهانی" سخن میگویند و در باره دموکراسی و حقوق بشر سخنرانی میکنند، اما خودشان مشغول تجهیز و حمایت از رژیمهای سرکوبگر و جنگ طلب در سراسر جهانند.
اسمیت گفت: این فروش، فقط آمار نیست برای مردم جهان، این صادرات موضوعی برای زندگی یا مرگ است. هر جا که درگیری است، همیشه شرکتهای جنگ افزارسازی از آن سود میبرند. این پولهایی که به جیب زده میشود، نه تنها جنگها را ممکن میسازد بلکه آنها را بیشتر و شعله ورتر و شمار زیاد تری از مردم بی دفاع را قربانی میکند.
سخنگوی پویش مخالفت با تجارت سلاح افزود: این جنگ افزارهایی که اکنون فروخته میشود، سالیان سال در آینده، به تنش و سوء استفادهها خواهد افزود و موجب قتل شمار زیادی از انسانها و تخریب و ویرانی شهرها خواهد شد.