وب گردی
تار شدن خورشید!
در این مطلب مختصری با سوره مبارکه تکویر آشنا میشویم.
به گزارش
خبرگزاري صدا وسيما؛ خداوند مهربان قرآن کریم را برای ما انسانها نازل کرده است تا آن را تلاوت نماییم و در هر آیه و بلکه در هر حرف آن تدبّر و تفکر نماییم.
تدبر در سوره تکویر میتواند سرچشمه آگاهی، ایمان و عمل صالح در انسان شود و آدمی را از خود پرستی به سمت خدا پرستی هدایت نماید.
سیمای سورهی تکویراین سوره در سال اول بعثت و در مکه نازل شده است.
دارای ۲۹ آیه و هفتمین سورهای است که از آسمان وحی نازل شده، و هشتاد و یکمین سوره در قرآن میباشد.
محتوای سوره تکویرمحتوای این سوره نشان میدهد که این سوره در اوایل بعثت نازل شده، زیرا مخالفان در اوایل دعوت، آن حضرت را (نعوذبالله)
مجنون میخواندند.
بخش اول این سوره، تغییرات عظیم و فراگیر این جهان را که مقدمه بر پا شدن قیامت است، بیان میکند.
بخش دوم این سوره، بیانگر جایگاه والای قرآن و نقش تاثیر آن در روح و روان آدمیان است و با سوگندهای بیدار کننده و پر محتوایی همراه است.
نامهای سورهی تکویر و علت نام گذاری۱- تکویر به معنای در هم پیچیده شدن و تاریک شدن میباشد و این نام بر گرفته از آیه اول است.
۲- کُوِّرَت از ماده تکویر به معنای پیچیده شدن، و در آیه اول اشاره به پیچیده شدن و تاریک شدن خورشید دارد.
تلاوت سوره تکوير با صداي محمد الليثي
آیات ۱ تا ۱۴ – هشدار و انذار، آگاهی انسان از دستاورد خود در روز قیامت
نظام عادی عالم بر چیده میشود و نظام تعیین سرنوشت بر اساس دستاوردهای خود جای آن را میگیرد.
إِذَا الشَّمْسُ کُوِّرَتْ (١) وَإِذَا النُّجُومُ انْکَدَرَتْ (٢) وَإِذَا الْجِبَالُ سُیِّرَتْ (٣) وَإِذَا الْعِشَارُ عُطِّلَتْ (۴) وَإِذَا الْوُحُوشُ حُشِرَتْ (۵) وَإِذَا الْبِحَارُ سُجِّرَتْ (۶) وَإِذَا النُّفُوسُ زُوِّجَتْ (٧) وَإِذَا الْمَوْءُودَهُ سُئِلَتْ (٨) بِأَیِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ (٩) وَإِذَا الصُّحُفُ نُشِرَتْ (١٠) وَإِذَا السَّمَاءُ کُشِطَتْ (١١) وَإِذَا الْجَحِیمُ سُعِّرَتْ (١٢) وَإِذَا الْجَنَّهُ أُزْلِفَتْ (١٣) عَلِمَتْ نَفْسٌ مَا أَحْضَرَتْ (١۴)
آیه ۱۵ تا ۲۹ – از سخن وحی دوری نکنید و متذکر آن شوید:
آگاهی انسان از دستاورد خود در روز قیامت، سخن فرشته امین وحی است و رسول خدا (ص) آن را از جنیان و شیاطین دریافت نکرده است، پس چرا از آن دوری میکنید؟ به جای دوری کردن، متذکر آن شوید.
فَلا أُقْسِمُ بِالْخُنَّسِ (١۵) الْجَوَارِ الْکُنَّسِ (١۶) وَاللَّیْلِ إِذَا عَسْعَسَ (١٧) وَالصُّبْحِ إِذَا تَنَفَّسَ (١٨) إِنَّهُ لَقَوْلُ رَسُولٍ کَرِیمٍ (١٩) ذِی قُوَّهٍ عِنْدَ ذِی الْعَرْشِ مَکِینٍ (٢٠) مُطَاعٍ ثَمَّ أَمِینٍ (٢١) وَمَا صَاحِبُکُمْ بِمَجْنُونٍ (٢٢) وَلَقَدْ رَآهُ بِالأفُقِ الْمُبِینِ (٢٣) وَمَا هُوَ عَلَى الْغَیْبِ بِضَنِینٍ (٢۴) وَمَا هُوَ بِقَوْلِ شَیْطَانٍ رَجِیمٍ (٢۵) فَأَیْنَ تَذْهَبُونَ (٢۶) إِنْ هُوَ إِلا ذِکْرٌ لِلْعَالَمِینَ (٢٧) لِمَنْ شَاءَ مِنْکُمْ أَنْ یَسْتَقِیمَ (٢٨) وَمَا تَشَاءُونَ إِلا أَنْ یَشَاءَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِینَ (٢٩)
ترتيل سوره تکوير با صداي مصطفي اسماعيل
برخي از نکات اخلاقی و اجتماعی سورهی تکویر- دفاع از مظلوم، اسلام و کفر ندارد. با اینکه دختران زنده به گور شده مسلمان نبودند، ولی قرآن از حق آنان دفاع میکند (و اذا المؤوده سئلت)
- با سوأل، وجدانها را بیدار کنید (بای ذنب قتلت)
- کرامت و بزرگواری، توانایی و مکنت، داشتن نیروهای فرمان بر و امانت داری ازشرایط لازم برای پیام رسانی و ارشاد است (کریم، ذی قوه، مکین، مطاع، امین)
- گاهی باید تهمتها را بی جواب نگذاشت و پاسخ داد (و ما صاحبکم بمجنون)
- در شیوه تبلیغ، تذکر آری، ولی اجبار نه (ذکر للعالمین لمن شاء منکم ان یستقیم)
- انسان، نه بی اراده است و نه خود مختار. (و ما تشاؤن الا ان یشاءالله).
- چون خداوند رب العالمین است و بر همه امور تسلط دارد، پس خواست انسان نیز مشروط به خواست اوست. (و ما تشاؤن الا ان یشاء الله رب العالمین)
ترجمه منثور سوره تکوير با صداي اميد مجد
فضیلت خواندن سورهی تکویر
رسول خدا (ص) فرمودند:
کسی که سوره اذا الشمس کورت را بخواند خداوند او را از رسوایی در آن هنگام که نامههای عمل گشوده میشود حفظ میکند.
امام صادق (ع) فرمودند:
هر کس سوره عبس و تکویر را بخواند در زیر بالِ پُر لطف پروردگار در جنت جاودان، و در سایه لطف و کرامت الهی در باغهای بهشت خواهد بود و این برای خداوند چیز مهمی نیست اگر اراده کند.