پخش زنده
امروز: -
وکیل بلژیکی تصریح کرد: اروپا در استفاده از قوانین ضد تروریسم درباره داعش؛ به جای مسئول دانستن اعضای این گروه تروریستی و روشن شدن حقیقت قضایی برای دفاع از قربانیان جنایات آنان؛ با ایجاد تناقض، مانعی برای دانستن حقیقت ایجاد کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به نقل از انجمن دفاع از قربانیان تروریسم؛ یان فرمون در وبینار بین المللی «حق بر دانستن حقیقت» با اشاره به تعهدات دولتها برای تحقیق و پیگرد جنایات ضد بشری افزود: اگر به این قوانین توجه شود میتوانیم درخواست از دولتها را برای حق بر دانستن حقیقت تقویت کنیم.
این وکیل بلژیکی؛ کنوانسیونهای «نسلکشی»، «ژنو» و «شکنجه» را بخشی از قوانین بینالمللی برشمرد که الزاماتی برای کشورها ایجاد کرده و قربانیان میتوانند با استناد به آن از دولتها بخواهند که از ساز و کارهای سیاسی و قضایی برای تحقیقات استفاده کنند.
وی همچنین با اشاره به جنایات ضد بشری داعش؛ از تبعیض قوانین ضدتروریسم اروپا در بررسی حقوق قربانیان اروپایی داعش در مقایسه با قربانیان کشورهای غرب آسیا مانند سوریه و عراق انتقاد کرد.
وی گفت: حداقل درخصوص داعش اگر بخواهیم حق بر دانستن حقیقت را برای قربانیان این گروه تروریستی ایجاد کنیم بسیار ضروری است که فراتر از قوانین ضدتروریسم در اروپا عمل و با مسئولیتپذیری، تحقیقات واقعی انجام شود.
یان فرمون تاکید کرد: مقامات قضایی باید تحقیق کنند که چه کسی این جنایات را سازمان دهی کرده، چه کسی سلاح در اختیار داعش قرار داده و آنان را تامین مالی کرده است؟ بعد به حوادث تروریستی پاریس و دیگر نقاط اروپا بپردازند.
این وکیل بلژیکی گفت: قربانیان عراق و سوریه به هیچ اطلاعاتی دسترسی ندارند، چون هیچ کس به تحقیقات انجام شده درباره جنایات ضد آنان، علاقه ندارد.
وی تصریح کرد: تبعیض زیادی میان قربانیان داعش در پاریس با قربانیان این گروه تروریستی در بغداد وجود دارد؛ این شرایط شوکآور است.
وکیل و حقوقدان ایرانی هم در این نشست گفت: گفتگو درباره مفهوم حق بردانستن حقیقت، یکی از حقوق بنیادین جامعه بشری است که میتواند برای مبارزه با تروریسم و حمایت از قربانیان آنان مفید باشد.
آقای محمد امین کوشا افزود: مزیت این گفتگو از این نکته برگرفته میشود که تعقیب و محاکمه عاملان حوادث تروریستی میتواند سبب استیفای حق بردانستن حقیقت شود یا تحقق آن را آسان کند.
وی حوادث تروریستی را از مصادیق بارز نقض فاحش حقوق بشر دانست و تاکید کرد: نه فقط قربانیان ترور بلکه افکار عمومی نیز باید پشت صحنه وقایع تروریستی آگاه شوند.
فعال حقوق بشر ایرلندی هم در این نشست تصریح کرد: ما در دوره اطلاعات غلط قرار داریم، زمانهای که دروغ و اخبار غیرحقیقی در ابعاد وسیع منتشر میشود؛ در دوران سلطه تکنولوژیک، قربانیان ترور چطور میتوانند انتظار عدالت و غرامت داشته باشند؟
تارا اوگریدی گفت: تاریخ از جانب طرف پیروز در منازعات و به میل آنان نوشته میشود به این علت باید با غور کردن در حقیقت، وقایع را مستندسازی کنیم تا وقایع مهم حفظ شوند.
وی افزود: نخبگان، زمانی به دغدغهها توجه میکنند که آن دغدغهها در عموم مردم مطرح و با فشار افکار عمومی مواجه شوند، این جایی است که
سازمانهای مردم نهاد؛ برای اعمال راهبرد از طریق لابی گری در دولتها وارد عرصه میشوند.
تارا اوگریدی با اشاره به مواردی از ناکامی روندهای قضایی در کشف حقیقت گفت: یکی از موارد مهم بی کیفری که اخیرا اتفاق افتاد، تصمیم دادگاهی در انگلیس در محاکمه سربازانی بود که به تظاهرات مسالمت آمیز فعالان حقوق مدنی در روز موسوم به یکشنبه خونین شلیک کردند و برخی را کشتند.
این فعال حقوق بشر ایرلندی تاکید کرد: در چنین وضعی، وظیفه جامعه مدنی است تا با بسیج منابع خود از طریق برپایی بزرگداشتها و نشستها و با ارائه مشورتها و مذاکرهها ازقربانیان این واقعه حمایت کند.
وی، این وظیفه را فراتر از ظرفیت بروکراتیک و منافع مالی بازیگران دولتی و بر دوش خانوادهها دانست و افزود: وظیفه ما کمک رسانی به آنان است تا با توجه و احترام به آنان، تشویق و تجهیزشان کنیم.
تارا اوگریدی، حفظ یاد قربانیان با استفاده از ظرفیتهای هنری به ویژه تولید فیلم و مستندسازی را برای اثرگذاری بر جامعه، رد تروریسم در تمام اشکال این پدیده شوم و روشن کردن حقیقت برای نسلهای آینده را ضروری برشمرد.
استاد دانشگاه از انگلستان نیز در این نشست با بیان این که تعریف دقیقی از حقیقت وجود ندارد تصریح کرد: شیوه برخورد ما با حقیقت، بسیار غرب گرایانه است یعنی بر اساس رویه ها.
انیسه ون انگلند گفت: دادگاهها میتوانند عدالت را تامین کنند، اما مواردی نیز وجود دارد که از درک اتفاقات ناکام ماندند. مثلا باید پپرسید که چه تعداد انسان باید کشته شوند تا جرم نسل کشی اتفاق بیفتد؟
استاد امنیت بین الملل در موسسه کرانفیلد با تاکید بر لزوم اعمال سازوکارهای خارج از روند قضایی به موازات بررسیهای قضائی تاکید کرد: پذیرفتن حق بر دانستن حقیقت و یا حق آگاهی سبب میشود که جامعه بر خاطرات تلخ اجتماعی غلبه کند. به این علت، تمامی افراد جامعه حق دارند که از حقیقت آگاه شوند و این فقط منحصر به قربانیان و خانوادههای شان نیست.
وی در پایان تصریح کرد: باید بدانیم دادگاهها شفاف نیستند و افرادی میتوانند با تاثیرگذاری بر روندهای آنان، حقیقت را با انگیزههای سیاسی، دستکاری میکنند.
در این وبینار بین المللی یکی از جانبازان ایرانی ترور نیز با تبیین جزئیات جنایت تروریستی منجر به کشته شدن همسر و مجروحیت گفت: شش آذر ۱۳۶۰ در اوج شادکامی، شرارت منافقین زندگی ام را دگرگون کرد و با داغ همسر؛ روی ویلچر با یک دنیا آرزو تنهایم گذاشت.
خانم گلرخ مهری افزود: مهمتر از همه روشن نشدن حقیقت، پس از ۳۹ سال است که چرا و چه کسانی این فاجعه را طراحی و هدایت کردند و اکنون کجا هستند؟
یکی دیگر از جانبازان ترور و همسر شهید توسلی با اشاره به نحوه شهادت همسرش در نهم مهر ۶۱ بر اثر انفجار در میدان امام خمینی تهران گفت: پس از گذشت ۳۸ سال از این فاجعه، هنوز از حقایق پشت پرده طراحان و عوامل آن جنایت هیچ اطلاعی نداریم.
خانم زهره حق پناهی با تاکید بر لزوم روشن شدن حقایق پشت پرده این گونه حملات تروریستی تصریح کرد: چرا عوامل این انفجارها در کشورهای دیگر با آرامش زندگی میکنند در حالی که آرامش را از ما سلب کردند.
وی ابراز امیدواری کرد: پیام ما به عنوان قربانیانی که طعم تلخ تروریسم را چشیدیم منتشر شود و دیگر کشورها و ملتها بدانند که چه صدماتی به ما وارد شده است و ببنیم که تروریستها به سزای اعمال شان برسند.
در پایان این وبینار آقای محمدعلی پاک نژاد، فرزند شهید ترور، دکتر سیدرضا پاک نژاد، بیانیه انجمن دفاع از قربانیان تروریسم به نام "حق بر حقیقت" را قرائت کرد.
این وبینار با مشارکت موسسه سنتینل ایرلند، ورد فور پیس هند و مرکز حقوق بین المللی و سرمایه گذاری لاهه در حاشیه چهل و پنجمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل؛ با مشارکت استادان دانشگاه، شخصیتها، فعالان حقوق بشر و آسیب دیدگان تروریسم برگزار شد.