به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از ساماندهی، تهیه شناسنامه، مستندنگاری و کارشناسی اولیه سنگهای منقوش مجموعه تختجمشید، توسط مسئولان و کارشناسان این پایگاه خبر داد.
حمید فدایی افزود: روند اخیر ساماندهی و مستندنگاری سنگهای تخت جمشید یکی از برنامههای بلندمدت این پایگاه است که با همکاری متخصصان باستانشناس، مرمتکاران و نیروهای فنی در حال انجام است.
وی ادامه داد: گر چه امروزه اجرای پوشش بر روی ستونها و درگاههای تخت جمشید بهدلیل نکات فنی و اجرایی و از جمله حفظ حریم بصری محوطه، عملیاتی دشوار و برنامهریزی اجرای آن زمانبر است، اما تصمیمگیری در مورد انتقال قطعات جداشده کاخها و حفاظت موقت آنها در مخازن و فضاهای سرپوشیده در کوتاهمدت امکانپذیر است.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید تصریح کرد: از مهمترین برنامههای حفاظتی محوطه، نجاتبخشی قطعات رهاشده در محوطه کاخها و ساماندهی فیزیکی و اطلاعاتی آنها در مخازن واقع در بخش جنوبی تختگاه تخت جمشید است.
وی با اشاره به دستاوردهای این طرح برای حفاظت بهتر و بهرهبرداری از آن در زمینههای گوناگون، بیان کرد: علاوه بر بهینهکردن شرایط نگهداری آثار، با مستندنگاری، طبقهبندی و ساماندهی قطعات سنگ، بانک اطلاعاتی ویژهای برای آنها تهیهشده که از این دادهها در پارهیابی قطعات و امکانسنجی نصب قطعات سنگ در محل اصلی خود در کاخهای تخت جمشید استفاده خواهد شد.
وی اضافه کرد: با توجه به تلاشهای انجامشده در طول یکساله گذشته، حدود سه هزار قطعه سنگ تاکنون مستندنگاری، صاحب شناسنامه، طبقهبندیشده و در شرایط مناسب حفاظتی قرار گرفته است.
یونس زارع کارشناس باستانشناس و عضو کارگروه ساماندهی و مستندنگاری سنگهای منقوش تخت جمشید در رابطه با مراحل مختلف این طرح، گفت: قطعات سنگی منقوش ابتدا مستندنگاری شده و پس از پاکسازی اولیه، بهمنظور تفکیک و شناسایی اولیه به مخازن ایجادشده منتقلشده که پس از آن، ثبت و طبقهبندی میشوند.
در کاخهای تخت جمشید قطعات متعدد و منقوش سنگهایی وجود دارد که حاصل ویرانی بناها در طول سدههای گذشته است.
میراث جهانی تخت جمشید در شهرستان مرودشت در استان فارس قرار دارد.