به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از لندن؛ نخست وزیر انگلیس هنگامی که برای دفاع از لایحه اش درباره برگزيت با عنوان "بازار درونی" به مجلس میرفت، میدانست که کار دشواری در پیش دارد، اما تلاش کرد از موضع یک ملی گرا، نشست مجلس عوام را به سود خود پایان دهد.
بوریس جانسون در دفاع از لایحه اش گفت: ما نمیتوانیم خود را در موقعیتی قرار دهیم که یک قدرت خارجی یا سازمان بین المللی، تکلیف کشورمان را معین کند. هیچ نخست وزیری، هیچ دولتی و هیچ مجلسی در بریتانیا نمیتواند این وضعیت را بپذیرد.
این در حالی است که همین نخست وزیر، همین دولت و همین مجلس، کمتر از یک سال پیش، توافق با اتحادیه اروپا بر سر جدایی را تصویب و قانون کرده بود.
اظهارات:
۱ – بوریس جانسون نخست وزیرانگلیس
۲ – دیوید کامرون نخست وزیر اسبق انگلیس
۳ – اد میلیبند رهبر اسبق حزب کارگر انگلیس
۴ – ایان بلکفورد رهبر نمایندگان حزب ملی اسکاتلند
۵ – چارلز والکر نماینده حزب حاکم محافظه کار
در شمار مخالفان لایحه بوریس جانسون، علاوه بر احزاب مخالف، پنج نخست وزیر پیشین زنده این کشور از جمله سه نخست وزیر از حزب حاکم محافظه کار شامل ترزا می، دیوید کامرون و جان میجر قرار داشتند که به همراه گرودن براون و تونی بلر از حزب رقیب یعنی کارگر تغییرات در توافق با اتحادیه اروپا را نقض قوانین و پیمانهای بین المللی اعلام کردند.
دیوید کامرون در مخالفت با رویکرد جانسون گفت: زیر پا گذاشتن توافقی که به تصویب مجلس رسیده است، باید آخرین، آخرین گزینه یک سیاستمدار باشد.
تعارض این لایحه با قوانین بین الملل و برانگیختن خشم اتحادیه اروپا که طرف دیگر توافق برگزیت است، به اندازهای بود که حتی سیاستمداران حزب حاکم محافظه کار، تمایلی نداشتند در برابر دوربینهای تلویزیونی، از آن دفاع کنند.
اد میلیبند، رهبر اسبق حزب کارگر، در غیاب رهبر فعلی این حزب که در قرنطینه است، حمله به نخست وزیر انگلیس و لایحه اش را آغاز کرد. میلیبند گفت: نخست وزیر نخستین بار در عمرش، باید مسئولیت کارش را بپذیرد و اعتراف کند در زمان تصویب توافق با اتحادیه اروپا، یا به مردم دروغ گفته یا آن را نفهمیده است که اکنون میخواهد زیر توافقی بزند که خودش امضا کرد.
شماری نیز معتقدند بوریس جانسون برای مصرف داخلی، از جمله انحراف افکار عمومی از ناتوانی در مهار همه گیری کووید ۱۹ درصدد است یک توافق بین المللی را نقض میکند. انگلیس رکورددار شمار جان باختگان از کرونا در قاره اروپاست.
ایان بلکفورد رهبر نمایندگان حزب ملی اسکاتلند با انتنقاد شدید از رویکرد جانسون گفت: با کشاندن جامعه به گردابی عمیق و خطرناک در ۴ سال گذشته، ماجراجویی برگزیت به پایان خط رسیده است.
اگرچه این لایحه دولت با توجه به داشتن اکثریت مجلس در دور نخست بررسی در مجلس عوام با ۳۴۰ رای موافق و ۲۶۳ رای مخالف از جمله دو رای هم حزبی دولت و سی رای ممتنع آنان، به تصویب رسید، اما اختلافات و شکافها در حزب حاکم محافظه کار را عمیقتر و اشکارتر کرد و همراهان نخست وزیر را به حملات لفظی توام با توهین علیه اتحادیه اروپا واداشت.
چارلز والکر با انتقاد شدید از اتحادیه اروپا گفت: زمانی که مدام سر به سر یک سگ میگذارید بدیهی است باید منتظر باشید که گازتان بگیرد.
اتحادیه اروپا تهدید کرده است نقض توافق برگزیت، با اقدام حقوقی و تحریمهای اقتصادی روبرو خواهد شد. یکی از اقدامات احتمالی اتحادیه اروپا، حذف لندن به عنوان مرکز مبادلات مالی است که روزانه ۱۵۰ میلیارد یورو در آن جا به جا میشود و سود سرشاری را نصیب انگلیس میکند. گزینههای این اتحادیه، پاریس در فرانسه یا فرانکفورت در آلمان است.
هفته آینده، ۳۰ نماینده حزب حاکم محافظه کار طرحی را در مجلس به رای خواهند گذارد تا مانع شوند نخست وزیر، قادر به نقض توافق برگزیت شود موضوعی که عمق اختلافات را در حزب حاکم آشکارتر میکند. مخالفتها در مجلس اعیان انگلیس نیز ادامه خواهد داشت.