شبکه الجزیره گزارش داد
حمایت فزاینده اروپاییها از یونان در برابر ترکیه
شبکه الجزیره گزارش داد: ترکیه با حمایت فزاینده اروپاییها از یونان در تنش بین دو کشور در منطقه شرق دریای مدیترانه روبرو شده است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، میان تنش آفرینی و تهدید با دعوتها به گفتگو، بحران بین ترکیه و یونان در شرق دریای مدیترانه ادامه دارد.
جوزپ بورل مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پایان نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو این اتحادیه در برلین، به اعمال تحریمهایی علیه آنکارا در زمینه تردد کشتیهای ترکیهای و توقیف دارایی هایش، اشاره کرد.
وزارت امور خارجه ترکیه اعلام کرد: اگر اتحادیه اروپا خواهان دستیابی به راه حلی در شرق دریای مدیترانه است، باید بی طرفانه عمل کند و میانجی صادق باشد. در این مسئله، همچنین اقدام امارات در ارسال جنگندههایی برای مشارکت در مانور نظامی یونان در شرق دریای مدیترانه، قابل توجه بود.
ولید العطار گزارشگر شبکه الجزیره گفت: نشانههای تنش در شرق دریای مدیترانه تشدید میشود و مانورهای متقابل بین ترکیه و یونان که هر دو عضو ناتو هستند، ادامه دارد. وزرای امور خارجه اروپایی در نشست خود در برلین از ترکیه خواستند از اقدامات یکجانبه خودداری کند.
جوزپ پورل به اتخاذ تدابیری علیه آنکارا اشاره و در عین حال بر تمایل اتحادیه اروپا برای دادن فرصت به گفتگوی جدی بین ترکیه و یونان تاکید کرد.
هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان هم بر موضوع نیاز به گفتگو تاکید کرد. این در حالی است که موضع آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان، بیش از پیش نزدیک به موضع طرف یونانی بود. مرکل بر لزوم حمایت از آتن تاکید کرد. مرکل روابط اروپا و ترکیه را در هم تنیده توصیف کرد، اما گفت یونان عضو اتحادیه اروپاست. به نظر میرسد آنکارا شاهد دعوتها به صف بندی در پشت سر آتن است که پارلمان آن پنج شنبه، توافقنامه ترسیم مرزهای دریایی با مصر را تصویب کرد. ترکیه این توافقنامه را به ضرر خودش میداند.
در ادامه این گزارش آمده است: وزارت امور خارجه ترکیه آنچه را که حمایت نامحدود اتحادیه اروپا از یونان و بخش یونانی نشین قبرس خواند، محکوم کرد و این دو طرف را عامل تنش در شرق دریای مدیترانه دانست.
ترکیه همچنین آنچه را که ”ادبیات تحریم“ در نشست برلین خواند، محکوم و تاکید کرد همواره از گفتگو حمایت میکند. ترکیه دعوت اتحادیه اروپا از این کشور برای توقف عملیات حفاری و اکتشاف در فلات قاره آن را خارج از اختیارات این اتحادیه دانست.
تحولات چند ساعت گذشته، محدود به صدور بیانیهها نبود و خبرگزاری آلمان از مخالفت ترکیه با پرواز یک هواپیمای نظامی آلمانی که در مسیر حرکت به طرف ارمنستان بود ، بر فراز خاک ترکیه خبر داد. به نظر میرسد روند تحولات در مسیر کاهش تنش پیش نمیرود. این موضوع به معنای آن است که هر دو طرف به مانورهای نظامی خودشان ادامه خواهند داد که به نوبه خودش از پیامدهای صف بندی منطقهای دور نبود و این موضوع محدود به اروپا و دریای مدیترانه هم نیست.
ریاست ستاد ارتش یونان از رسیدن ۹ فروند جنگنده اماراتی برای مشارکت در مانور مشترک با فرانسه، ایتالیا و قبرس خبر داد. حمایت این سه کشور از یونان به علت روابط آنها با آتن است، اما حمایت امارات از این مانورها، به تفسیر دیگری نیاز دارد.
گزارشگر این شبکه خاطر نشان کرد: لحن نشست برلین در برابر ترکیه، تا حدودی متفاوت بود و نشانههایی از اتخاذ موضع تندتر اروپاییها علیه ترکیه در آن وجود داشت. مگر آنکه آنکارا به دنبال دستیابی به راه حلی باشد که شعلههای آتش بحران فزاینده را خاموش کند. آلمان که میانجی میان یونان و ترکیه است، خواهان حل سریع دیپلماتیک برای این بحران است تا سناریوهای بدتری رخ ندهد. برگزاری مانور مشترک ترکیه و آمریکا میتواند نشانهای از حمایت واشنگتن از آنکارا باشد.