در یادداشتی بررسی شد
زخم عمیق کرونا بر اقتصاد اروپا
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ، اروپا برغم همه ادعاهایش، در نبرد با کرونا همچنان مغلوب است و نه تنها نتوانسته در این مبارزه به موفقیت قابل توجهی دست یابد بلکه ضرباتی که این ویروس مرموز بر پیکر اقتصادی و اجتماعی کشورهای اروپایی وارد کرده به قدری عمیق است که بعید به نظر میرسد به راحتی و به این زودیها قابل ترمیم باشد.
در ابتدای آغاز شیوع ویروس کرونا، برخی کشورهای اروپایی مانند انگلیس تلاش کردند با دستکاری در آمارهای واقعی و عادی جلوه دادن اوضاع نشان دهند شرایط عادی است، اما خیلی زود نه تنها این تقلب آنها لو رفت بلکه واقعیات جدید و گستردهتر در پشت پرده فریبکاری شان آشکار شد. برخی نیز مانند آلمان سعی کردند در ظاهر نشان دهند که موفق به مهار این بحران شده اند و اوضاع عادی است، اما این وضع خیلی کوتاه بود و دیری نپایید که مشخص شد بحران وخیمتر از آن چیزی است که به نظر میرسد.
کرونا چنان ضرباتی به اقتصاد کشورهای اروپایی وارد کرده که باعث کسری بودجه فراوان، بدهیهای سنگین دولت و مقروض شدن شدید آن ها شده است .
انگلیس
مرکز ملی آمار انگلیس در تازهترین گزارش خود اعلام کرده است بدهی دولت ماه گذشته با حدود ۳۵ میلیارد دلار افزایش به رقم بی سابقه دو تریلیارد و ۶۵۰ میلیارد دلار رسیده است. انگلیس که دارای بیشترین جان باختگان از کرونا در قاره اروپاست، با حدود ۹ تریلیارد دلار بدهی خارجی، پس از آمریکا دومین کشور مقروض جهان است. میزان بدهی خارجی آمریکا در حال حاضر ۲۶ تریلیارد دلار است.
دولت انگلیس هفته گذشته شمار جان باختگان از کرونا در این کشور را بیش از پنچ هزار نفر کم کرد و به حدود ۴۱ هزار نفر رساند. در حالی دولت انگلیس با کم کردن آمار شمار قربانیان کووید ۱۹، از جان باختن کمتر از ۴۲ هزار نفر آمار میدهد که رسانههای این کشور با استناد به دادههای مرکز ملی آمار این کشور از مرگ بیش از ۵۷ هزار نفر در همه گیری ویروس کرونا در این کشور خبر میدهند.
روزنامه دیلی میرور این هفته به استناد گزارشهای مرکز ملی آمار انگلیس، شمار جان باختگان از ویروس کرونا را بیشتر از ۵۷ هزار نفر اعلام کرد که دستکم ۱۶ هزار نفر بیشتر از آمار دولت انگلیس است.
کرونا با سرعت کارکنان شرکتها را در انگلیس به سوی پرتگاه بیکاری سوق میدهد. بر اساس گزارشهای رسمی منتشر شده هم اکنون حدود ۹ میلیون شاغل در انگلیس با کمکهای مالی دولت شغل آنها حفظ شده و با پایان کمک مالی دولت، پیش بینی میشود شمار بیکاران به طور چشمگیری افزایش یابد.
روزنامه گاردین در این باره نوشت در حالی که اقتصاد انگلیس با شدیدترین رکود اقتصادی چند دهه اخیر روبروست، مشکلات مالی مشاغل بزرگ که با پیامدهای همه گیری کووید ۱۹ همراه شده، گریبان فروشگاههای زنجیرهای انگلیس را گرفته است.
کرونا همچنین بسیاری از مردم انگلیس را در تامین نیازهای اولیه زندگی ازجمله مواد غذایی و مسکن با شدت دچار مشکل کرده و دولت نیز به جای گرفتن دست مردم و کمک به آنها برای عبور از این بحران، با تصمیم گیریها و سیاستهای نادرست خود، شهروندان این کشور را هر روز با بحرانی جدید و عمیقتر روبرو میکند. دولت انگلیس اعلام کرده است مستاجرانی که به علت مشکلات مالی ناشی از همه گیری ویروس کرونا، توان پرداخت اجاره مسکن یا قسط وام بانکی را ندارند فقط یک ماه فرصت دارند بدهیهای خود را تسویه کنند و در غیر اینصورت از خانه هایشان بیرون انداخته خواهند شد.
روزنامه گاردین به نقل از کایر استارمر (Keir Starmer) رهبر جزب کارگر انگلیس نوشت اکنون مستاجران در معرض بی خانمانی قرار دارند. گاردین همچنین به نقل از شوراهای شهری انگلیس نوشت حدود نیم میلیون نفر، تا یک ماه آینده با اخراج از منازل استیجاری روبرو خواهند شد.
افسردگی در میان شهروندان انگلیس یکی دیگر از پیامدهای ویروس کرونا است که مردم این کشور را با مشکل روبرو کرده است. مرکز ملی آمار انگلیس اعلام کرد اکنون تقریبا ۲۰ درصد از مردم انگلیس از افسردگی رنج میبرند. این مرکز گزارش داد نتیجه پایش سه هزار و پانصد داوطلب نشان داد تقریبا یک پنجم (۱۹.۲ درصد) از شهروندان این کشور از افسردگی رنج میبردند.
در این بررسی همچنین مشخص شد اعضای خانوارهایی که در این همه گیری، دچار مشکلات مالی شده و از پرداخت هزینههای زندگی باز مانده اند، بیشتر از دیگر خانوارها دچار افسردگی هستند.
فرانسه فرانسه، دیگر کشور اروپایی، نیز که در تقلا برای مقابله با کرونا بود و هنوز نتوانسته بود از موج اول کرونا خارج شود، ناگهان خود را در گرداب موج دوم و مشکلات دو چندان ناشی از آن دید. فرانسه که سعی داشت با تزریق پولهای هنگفت به بخش صنعت و تجارت این کشور، خود را به شکلی از ضربات اقتصادی این ویروس در امان نگه دارد، نه تنها به نتیجهای نرسید بلکه با شدت گرفتن شیوع و سیر صعودی مبتلایان، با معضلات بیشتر روبرو شد.
دولت فرانسه برای رهایی از آثار مخرب موج اول کرونا بیش از ۴۵۰ میلیارد یورو به اقتصاد این کشور تزریق کرده است تا خود را از این گرداب ویروسی نجات دهد، اما اکنون موج دوم کرونا از راه رسیده و دولت فرانسه که با کسری بودجه ۲۲۰ میلیارد یورویی مواجه بود، با شرایط بحران در بحران مواجه شده است.
شرکتهای فرانسوی از قربانیان اصلی کرونا به شمار میروند بطوریکه بانک مرکزی فرانسه در گزارش جدید خود میزان بدهی شرکتها را حدود دو هزار میلیارد یورو اعلام کرده است، بدهی که پس از بحران کرونا و برای جلوگیری از ورشکستگی در قالب وام دولتی دریافت شده است و اکنون توان بازپرداخت وجود ندارد.
از سوی دیگر وزارت کار فرانسه هشدار داده است بیش از ۱۰ میلیون نفر که در شرایط بیکاری موقت به سر میبرند، با ادامه این وضع ممکن است با بیکاری دائم روبرو شوند.
در بخش اجتماعی نیز آمار ابتلا به کرونا در فرانسه بسیار نگران کننده است بطوریکه طی چند روز اخیر شمار مبتلایان طی یک روز حتی به پنج هزار نفر هم رسیده است. وزیر بهداشت فرانسه میگوید شمار مبتلایان به کرونا در این کشور به یکباره بیش از ۴۰ درصد افزایش یافته است و اگر از این روند جلوگیری نشود، کشور با فاجعه روبرو خواهد شد. کارشناسان در فرانسه، این جهش شدید را ناشی از دو عامل میدانند: سفرهای تابستانی و جشنهای مربوط به مسابقات فوتبال.
ویروس افسارگسیخته کرونا در فرانسه و بحران مالی ناشی از آن ابعاد گستردهای در زندگی روزانه مردم این کشور داشته و ادامه این وضعیت مردم را بیش از پیش در تنگاهای مالی قرار داده است.
آلمان نمودار کرونا در آلمان نیز سیر صعودی پیدا کرده و باعث نگرانی جدی مقامات این کشور شده است. افزایش سرایت کرونا در آلمان صدر اعظم این کشور را نگران کرده و در ۹ مدرسه در برلین این ویروس وارد شده و یک دبیرستان را در آغاز بازگشایی به تعطیلی کشانده است. وزیر بهداشت آلمان میگوید اگر با موفقیت تابستان را پشت سر نگذاریم باید محدودیتهای کرونایی را تشدید کنیم.
در همین حال رییس مجلس آلمان در نامهای به نمایندگان مجلس توصیه کرده است به علت افزایش آمار سرایت کرونا، ماسک بزنند. در نامه ولفگانگ شویبله به نمایندگان مجلس فدرال آلمان، زدن ماسک از ابتدای سپتامبر در تمام بخشهای زیر مجموعه مجلس به صورت اکید توصیه شده است.
سفرهای تابستانی، برگزاری مراسم مختلف از جمله جشنها و بازدیدهای فامیلی مهمترین دلیل افزایش سرایت کرونا در آلمان اعلام شده است.
نویسنده : علی ربیعی فراهانی
کارشناس اروپای اخبار خارجی