در کنفرانس مطبوعاتی مطرح شد
تاکید چین بر انزوای جهانی آمریکا
سخنگوی وزارت امور خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی اش گفت: آمریکا پس از قبول شکست در شورای امنیت منزوی شد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ ژائو لیجیان سخنگوی وزارت امور خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی اش به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد.
خبرنگار گلوبال تایمز پرسید: مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در ۲۰ اوت نامهای را به ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل ارسال کرد و خواستار از سرگیری تحریمها آنطور که در قطعنامه ۲۲۳۱ تجویز شده است، شد. وی ادعا کرد شورای امنیت تمام تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را طی ۳۰ روز احیاء خواهد کرد. آیا شما در این باره نظری دارید؟
ژائو لیجیان: چین متوجه نامه ارسال شده از سوی آمریکا شد. دفتر نمایندگی دائم چین در سازمان ملل موضع چین را قبلاً بیان کرده است. همانطور که بارها تأکید کرده ایم، خروج یکجانبه آمریکا از برجام، به معنای چشم پوشی آمریکا از حقوق خود به عنوان یک شرکت کننده در این توافق است. آمریکا به هیچ وجه نمیتواند خواستار اجرای مکانیسم ماشه شود. بنابراین، شرکت کنندگان در برجام و اکثریت قریب به اتفاق اعضای شورای امنیت بر این باورند که تقاضای آمریکا هیچ مبنای قانونی ندارد. آنطور که من میفهمم، شرکت کنندگان در برجام، از جمله چین، روسیه، انگلیس، فرانسه، آلمان و ایران نامههایی را به رئیس شورای امنیت ارسال کرده اند. وزرای امور خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان نیز بیانیهای برای ابراز مخالفت با این اقدام آمریکا صادر کرده اند.
خواست آمریکا مبنی بر اعمال مجدد تحریمهای سازمان ملل علیه ایران چیزی جز یک ترفند سیاسی نیست. آمریکا از تعهدات خود به سازمانها و معاهدات بین المللی خارج شده است. آمریکا همچنین به چند جانبه گرایی و اقتدار شورای امنیت آسیب زده و نظام منع گسترش را تضعیف کرده است. اقدام آمریکا برای پیشبرد قطعنامه یا ارسال نامه به شورای امنیت نمیتواند رفتارهای فوق را توجیه کند. پیش نویس قطعنامه مورد حمایت آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ۱۴ اوت در شورای امنیت به رای گذاشته شد. ۱۳ کشور عضو با صراحت رای مثبت ندادند و فقط یک عضو رأی مثبت داد. در نتیجه، آمریکا به شکلی بی سابقه منزوی شد. این وضعیت کاملاً نشان میدهد که موضع یکجانبه آمریکا در تضاد با اجماع گسترده جامعه بین المللی است و تلاش آن برای خرابکاری در برجام هرگز موفق نخواهد شد. ما از آمریکا میخواهیم که از پیمودن راه اشتباه بپرهیزد، زیرا در غیر این صورت، فقط با مخالفتهای بیشتری روبرو خواهد شد.
برای حل مسئله هستهای ایران به گفتگوی مساوی و مشورتهای صادقانه به جای تحریم ها، فشارها یا حتی تهدیدهای نظامی نیاز است. چین برای حمایت از برجام، حفظ اقتدار شورای امنیت سازمان ملل، حفظ رژیم بین المللی منع گسترش سلاحهای هستهای و حفظ صلح و ثبات منطقه ای، آماده است با سایر طرفها همکاری کند تا راه حلی مناسب پیدا شود و راه حل سیاسی و دیپلماتیکِ موضوع هستهای ایران، پیش برود.
چین قصد ندارد در مذاکرات سه جانبه کنترل سلاحها با آمریکا و روسیه شرکت کند
خبرنگار تاس: پورتال خبری اکسیوس آمریکا اعلام کرده است مارشال بیلینگزلی نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور کنترل تسلیحات، گفته است که آمریکا موضع خود را در مورد دخالت چین در مذاکرات کنترل تسلیحات هستهای تغییر داده است. وی گفت: دولت ترامپ خواست خود را مبنی بر این که چین در هر مذاکره هستهای شرکت داشته باشد، کنار گذاشته است. اکنون هدف ما دستیابی به توافق سیاسی با روسیه برای تمدید این پیمان است و سپس به چین برای پیوستن به مذاکرات بعدی و در نهایت، معاهده کنترل تسلیحات هستهای فشار خواهیم آورد. نظر شما در این باره چیست؟
ژائو لیجیان: این موضع روشن و منسجم ماست که چین قصد ندارد در مذاکرات سه جانبه کنترل سلاحها با آمریکا و روسیه شرکت کند. تمدید معاهده استارت جدید، توافق مهم و تنها تمهید دوجانبه موجود بین آمریکا و روسیه درباره خلع سلاح هسته ای، نه تنها از امنیت راهبردی بین آمریکا و روسیه برخوردار است بلکه برای ثبات راهبردی جهان نیز حائز اهمیت است. چین از آمریکا و روسیه در خصوص تداوم گفتگو در مورد استارت جدید و تمدید این پیمان به خاطر صلح و امنیت بین المللی حمایت میکند.
تایوان، مهمترین و حساسترین مسئله بین چین و آمریکا است
خبرنگار رویترز: حزب دموکرات در جریان کنوانسیون ملی خود که پنجشنبه شب پایان یافت، برنامه این حزب را برای انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا اعلام کرد. حزب دموکرات با تغییر خط مشی حزبی سال ۲۰۱۶، به تأیید راه حل چینِ واحد اشاره نکرد. با توجه به این که دولت جمهوری خواه خط مشی سختگیرانهای در قبال چین و تایوان اتخاذ کرده است، آیا چین نگران این است که هر دو جناح سیاسی آمریکا موضعی سختگیرانه در قبال چین دارند؟
ژائو لیجیان: چین بارها موضع خود را در مورد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا روشن کرده است. درباره موضوعی که شما ذکر کردید، موضع چین در مورد تایوان نیز ثابت و روشن است. مسئله تایوان، مهمترین و حساسترین مسئله بین چین و آمریکا است. اصل چین واحد، اساس سیاسی روابط چین و آمریکا و اجماع مشترک جامعه جهانی است. ما از طرف مربوطه میخواهیم که از اصل چین واحد و سه اطلاعیه مشترک چین و آمریکا پیروی و با احتیاط و به شکلی درست به مسائل مربوط به تایوان رسیدگی کند.
چین امیدوار است که احزاب دموکرات و جمهوری خواه در آمریکا بتوانند چین و روابطش با آمریکا را به صورتی عینی بررسی و با چین در جهت پیشبرد روابط چین و آمریکا با هماهنگی و ثبات، همکاری کنند، زیرا این به نفع منافع مشترک مردم چین، آمریکا و تمام جهان خواهد بود.