گزارش مکتوب
همت دولت بر اشتغالزایی در سال پایانی خدمت
مسئولان دولت تدبیر و امید ایجاد بیست هزار شغل در استان اردبیل را وعده داده اند و مردم انتظار دارند در سال پایانی دولت تحقق این وعده محسوس باشد.
استان اردبیل جزو استان های کمتر توسعه یافته کشور است. دولت تدبیر و امید با شعارهای متنوعی مبتنی بر رفع مشکلات این استان کار خود را آغاز کرد که یکی از آنها اشتغالزایی بود.
افزایش فرصت های شغلی و کاهش بیکاری از مهم ترین مطالبات مردم استان اردبیل از دولت تدبیر و امید بوده است. از سه سال پیش وعده ایجاد شغل برای بیست هزار نفر در استان توسط استاندار اردبیل مطرح شده و در دستور کار مسئولان قرار گرفته است.
ارژنگ عزیزی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اردبیل در مورد برنامه های اشتغال زایی دولت در این استان گفت: ایجاد شغل برای بیکاران همچنان در اولویت برنامه کاری دولت قرار دارد به طوری که علاوه بر ارائه تسهیلات برای راه اندازی مشاغل، از واحدهای تولیدی و صنعتی برای افزایش اشتغال حمایت ویژه می شود.
وی در مورد تحقق وعده اشتغال 20 هزار نفری با بیان اینکه مدارک و مشخصات افرادی که فرصت شغلی برای آنها ایجاد شده موجود است افزود: 80 واحد تولیدی صنعتی با سرمایه گذاری76 هزار و 460 میلیارد ریال با فرصت اشتغال بیش از 5 هزار نفری و 70 بخش تولیدی کشاورزی و توسعه کشت گلخانه ای با فرصت اشتغال چهار هزار نفری را در سال 99 فعال می شود.
عزیزی در اشاره به فعال شدن واحدهای راکد اظهار کرد: مشکلات واحدهای تولیدی استان در جلسات هفتگی مورد بررسی قرار می گیرد و واحد های راکد مانند ابریشم سبلان با سرمایه گذاری 110 میلیارد تومانی در سال جاری برای 500 نفر زمینه اشتغال فراهم می کند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اردبیل در مورد مطرح شدن اردبیل به داشتن بهترین فضای کسب و کار تصریح کرد: فضای کسب و کار شاخص هایی مانند صدور مجوز، اخذ تسهیلات و میزان چک های برگشتی دارد که اردبیل نسبت به استان های دیگر در این زمینه وضعیت مناسبی دارد و نرخ بیکاری به این مسئله ربط چندان ندارد.
عزیزی با بیان اینکه تامین منابع مالی بنگاه های اقتصادی به صورت سرمایه ثابت و در گردش از برنامه های دولت برای کمک به اشتغالزایی است گفت: در سفر سال گذشته مدیران بانک های عامل کشور به استان، 16 بانک کشور متعهد شدند برای واحدهای اقتصادی استان مبلغ 9610 میلیارد تومان تزریق کنند که در شش ماهه دوم سال گذشته مبلغ دو هزار میلیارد تومان محقق شد و بقیه این مبلغ تا شهریور 1400 بصورت تسهیلات به واحدهای اقتصادی پرداخت می شود.
وی با بیان اینکه عمده فرصت های شغلی استان در بخش کشاورزی مهیا شده است اما قشر جوان تحصیل کرده تمایل چندانی برای اشتغال در این زمینه ندارند افزود: در استان اردبیل میزان مشارکت اقتصادی زیاد است برای همین درصد بیکاری نیز افزایش پیدا می کند و به عنوان مثال اشتغالزایی که با ارائه تسهیلات برای قالیبافی ایجاد می شود چندان به چشم نمی آید.
این مقام مسئول استانداری اردبیل در مورد تحقق وعده توسعه گردشگری که از محورهای مورد تاکید برنامه دولت در استان بود اظهار کرد: در سال های گذشته کارهای قابل توجهی در توسعه گردشگری اتفاق افتاده است که پل معلق مشگین شهر و هیر از نمونه این تحولات هستند و در سال جاری برای تکمیل اقدامات گردشگری، هشت طرح گردشگری به بهره برداری می رسد.
رصد دائم مشاغل ایجاد شده
استاندار اردبیل با بیان اینکه روند اشتغالزایی در حوزه های مختلف رصد می شود گفت: روند ایجاد اشتعال در بخش صنعت و کشاورزی مطلوب بوده ، ولی در حوزه گردشگری به دلیل تاثر پذیری شدید از کرونا این روند کند شده است.
بهنامجو بیان کرد: میزان اشتغالزایی تعهد شده در بخش گردشگری به دلیل تعطیلی واحدهای اقامتی، آبگرم ها، آژانس های مسافرتی و مراکز گردشگری از برنامه تدوین شده عقب مانده است.
وی افزود: تعهداتی که در طول چهار ماه گذشته در بخش های صنعت و کشاورزی برای اشتغالزایی ایجاد شده بود، حدود ۳۳ درصد در بخش صنعت و ۳۵ درصد در بخش کشاورزی محقق شده است.
بهنامجو با بیان اینکه اجرای پروژه پایاب سد خداآفرین در ابتدای آغاز به کار دولت یازدهم ۱۸ درصد بود که در حال حاضر به ۹۳ درصد رسیده است تصریح کرد: اجرای این پروژه باعث تبدیل 36 هزار هکتار از اراضی دیم دشت مغان به آبی می شود و همین موضوع به اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم برای حدود ۱۶ هزار نفر منجر خواهد شد که بخشی از این ظرفیت اشتغالزایی تا به امروز محقق شده است.
وی بیان کرد: با تکمیل این پروژه میزان محصولات کشاورزی در استان۶۰۰ هزار تن افزایش پیدا می کند.
استاندار اردبیل ادامه داد: تکمیل شهرک گلخانه ای به مساحت یکهزار و ۶۰۰ هکتاری در پارس آباد با جدیت پیگیری می شود و با سرمایه گذاری بیش از ۶۰۰۰ میلیارد تومانی در این پروژه ، تولید سالانه محصولات گلخانه ای استان بیش از ۵۰۰ هزار تن در سال افزایش می یاید که از این محل نیز برای بیش از ۱۴ هزار نفر شغل ایجاد می شود.
وی با اشاره به توسعه شبکه آبرسانی در زمین های پایاب سد عمارت در شهرستان گرمی، سد احمد بیگلو در شهرستان مشگین شهر و سد گیوی در جنوب استان افزود: با اتمام این پروژه ها گام بزرگی در ایجاد اشتغال برداشته می شود.
رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبیل گفت: با وجود تحریم های ناجوانمردانه و مشکلات اقتصادی، مسئولان استان اردبیل برای حمایت از رزمندگان خط مقدم تولید، عزم خود را جزم کرده اند و بر همین اساس یکی از محورهای سازمان صمت در استان اردبیل، فعال سازی واحدهای تولیدی راکد است.
رامین صادقی افزود: از آغاز سال جاری برنامه ریزی برای احیای 78 واحد صنعتی را آغاز کردیم و تا به امروز 15 واحد راکد با اشتغالزایی دو هزار نفر به چرخه تولید برگشته اند و مابقی نیز تا پایان سال فعال سازی خواهند شد.
وی با بیان اینکه امسال برای افتتاح 150 کارخانه و واحد تولیدی تازه تاسیس با سرمایه گذاری سه هزار و 500 میلیارد تومان تلاش می کنیم افزود: در حال حاضر این واحدها پیشرفت فیزیکی 60 تا 95 درصدی دارند و با تکمیل آنها برای بیش از پنج هزار نفر شغل ایجاد می شود.
ادامه اختصاص اعتبارات لازم
معاون رییس جمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه در سفر هفته گذشته خود به استان اردبیل با اشاره به اجرای ۵۲ طرح جهش تولید در استان از تامین اعتبار مورد نیاز این طرح ها خبر داد و گفت: با اجرای این طرح ها برای یازده هزار نفر در استان اردبیل شغل ایجاد می شود.
نوبخت بیان کرد: میزان اعتبار مورد نیاز این طرح ها که عمدتا تولیدی است، ۲ هزار و ۱۴ میلیارد تومان است که بخشی از این اعتبار از منابع دولتی و غیر دولتی اختصاص یافته و مابقی در حال انجام است.
مسئولان می گویند برای تحقق برنامه اشتغالزایی برای 20 هزار نفر در استان اردبیل، تمامی تلاش های خود را به کار بسته اند. هر از چند گاهی هم خبرهای خوبی از افتتاح طرح های مختلف کشاورزی، صنعتی و گردشگری در استان به گوش می رسد و سرجمع فرصت های شغلی این پروژه ها از وعده ایجاد بیست هزار شغل فراتر می رود. با این حال مردم انتظار دارند نتیجه نهایی این تلاش ها در بهبود وضعیت معیشتی آنها محسوس باشد.
*نویسنده: یاشار پورمجید