به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: سبزیها همچنین حاوی انواع فیبرها و ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند و به حفظ سلامت بدن و پیشگیری از بیماریهای مزمن کمک میکنند.
دکتر زهرا حسن زاده افزود: از طرفی سبزیها چگالی انرژی پایینی دارند. از این رو گنجاندن این گروه از موادغذایی در وعدههای اصلی و میان وعدهها خطر اضافه وزن و چاقی را کاهش میدهد.
وی تصریح کرد: سبزیها به دلیل اینکه منبع غنی از فیبر هستند، با کاهش جذب چربیها در روده میتوانند چربی خون و کلسترول خون را کاهش دهند.
این دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز ادامه داد: فیبر میتواند با کاهش سرعت جذب قند در روده، به کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت کمک کند.
محدودیت مصرف سبزیهای حاوی نشاسته برای بیماران مبتلا به دیابتحسن زاده اضافه کرد: افراد مبتلا به دیابت باید توجه داشته باشند سبزیهای حاوی نشاسته مانند سیب زمینی، چغندر پخته، شلغم پخته، ذرت، نخود سبز، کدو حلوایی و هویج پخته را بر اساس نیاز روزانه خود مصرف کنند و در مصرف آنها زیاده روی نکنند.
وی افزود: سبزیهای مختلف به دلیل دارا بودن برخی مواد معدنی نظیر پتاسیم و منیزیم در کنترل فشارخون نقش موثری دارند. حضور آنتی اکسیدانها در سبزیها مانند کارتنوئیدها، فلاونوئیدها، ویتامین C و همچنین فولات و فیبر نیز به طور مؤثری از بروز انواع سرطانها پیشگیری میکند.
حسن زاده گفت: توصیه میشود از تمامی سبزیهای رنگی در برنامه غذایی روزانه استفاده شود تا از اثرات آنتی اکسیدانی رنگدانههای غذایی بهرهمند شویم.
توصیههای تغذیهای با هدف افزایش مصرف سبزیهااین دکترای تخصصی علوم تغذیه اظهارداشت: سعی کنیم سبزیها را در تمامی وعدههای غذایی اضافه کنیم. از سبزیهایی مانند خیار و گوجه فرنگی همراه با نان و پنیر در وعده صبحانه استفاده کنیم. همچنین تهیه املت با انواع سبزیها مثل گوجه فرنگی و قارچ در وعده صبحانه مفیدی است.
حسن زاده گفت: با مصرف سبزیها مانند خیار، گوجه فرنگی، گل کلم، کلم بروکلی و یا هویج در میان وعده میتوان مصرف سبزیهای روزانه را افزایش داد.
توصیه میشود برنج و خوراکها همراه با سبزیهای پخته مانند هویج پخته، قارچ، فلفل دلمهای و لوبیا سبز طبخ شود. همچنین میتوان سبزیها را به میزان کافی به انواع آش و سوپ اضافه کرد.
در صورتی که زمان کافی برای آماده سازی سالاد و سبزی خوردن نداریم، از کاهو، کلم برگ، کلم بروکلی، گل کلم و فلفل دلمه ایهای رنگی به صورت خام همراه با غذا استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: توصیه میشود زمان پخت سبزیها طولانی نباشد و با کمترین میزان آب طبخ شود. در انتها نیز آب سبزی که حاوی ویتامینها و مواد معدنی است دور ریخته نشود.
روش طبخ سبزیها بهتر است به صورت کبابی، بخارپز یا آب پز باشد. از مصرف سبزیهای سرخ کرده مانند سیب زمینی سرخ کرده، کدو یا بادمجان سرخ کرده و قارچ سرخ کرده اجتناب کنیم. در صورت لزوم سبزیها در حد کمی تفت دادن حرارت ببینند.
میتوان از آب گوجه فرنگی به عنوان مایع اصلی سوپ استفاده کرد و با اضافه کردن سبزیهای برگی تازه و سایر مواد اولیه سوپ را تهیه کرد.
حسن زاده ادامه داد: هر فرد بزرگسال و سالم باید روانه ۳ تا ۵ واحد سبزی مصرف کند که شامل انواع سبزیهای خام و پخته است. منظور از یک واحد سبزی، یک لیوان سبزی خام یا یک دوم لیوان سبزی پخته است.
وی گفت: سبزیهای نشاستهای مانند ذرت پخته، نخود سبز، هویج پخته و سیب زمینی نیز مانند سایر سبزیها منبع خوبی از فیبر، ویتامینها و موادمعدنی محسوب میشود. اما به دلیل وجود ترکیبات نشاستهای در این گروه از سبزی ها، باید در مصرف آنها زیاده روی نشود.
دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز افزود: از دوران کودکی فرزندان خود را با طعمهای مختلف سبزیها آشنا کنیم تا به یک عادت غذایی تبدیل شود. در صورتی که کودکان تمایلی به مصرف سبزیهای پخته ندارند، سبزیهای خام مانند خیار، هویج، گوجه فرنگی، کاهو، انواع کلم پیشنهاد میشود. برای ایجاد تنوع در برنامه غذایی روزانه کودک میتوان سبزی را تزئین کنیم و به اشکال مختلف در اختیار کودک قرار دهیم یا از سبزیها برای تزئین غذای کودک استفاده کنیم.