پخش زنده
امروز: -
در روزهایی که حال زمین خوب نیست، عوامل تهدیدکننده محیطزیست همچنان به قوت خود باقی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد، ماجرا از انتشار ویدئویی ضبط شده توسط یکی از اهالی روستای گردشیلان در فضای مجازی آغاز شد.
تصاویری از تلف شدن هزاران قطعه ماهی کوچک در آبگیری حوالی روستای گردشیلان دست به دست میچرخید و دراین ویدئو از مسوولان خواسته شده بود علت این ماجرا مشخص شود.
روستای ۳۳ خانواری "گردشیلان" در ۸۰ کیلومتری غرب مهاباد و در مسیر جاده مهاباد سردشت واقع شده و رودخانهی این روستا یکی از سرشاخه های اصلی تامین کننده آب رودخانه سیمینه و حوزه آبریزش دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه آب شور آسیاست.
این رودخانه پس از طی کردن مسیری در مناطق کوهستانی مهاباد به سمت شهرستان بوکان جاری میشود.
رودخانه گردشیلان رودخانه ای دایمی و در این فصل از سال کم رمق است و به عنوان آبراهی کوچک در طول مسیر جریان دارد و پناهگاهی برای ماهیها و سایر آبزیان است.
اما چندی پیش همین رودخانه ی کم رمق که هزاران قطعه ماهی ریز و درشت را در آغوش خود نگه داشته بود با نامهربانی و دخالت انسانی سوگوار مرگ بیش از 60 هزار قطعه ماهی و این فاجعه زیست محیطی شد.
دوستداران محیط زیست به دنبال انتشار این ویدیوکه سر و صدای زیادی در فضای مجازی کرد همگی خواستار پیگیری سریع موضوع توسط اداره حفاظت محیط زیست و سایر ارگانهای مربوطه شدند.
همراه با آقای بایزیدی دهیار روستای گردشیلان به محل وقوع رخداد رفتیم، از دور بوی متعفن لاشه های بچه ماهی های کوچک به مشام می آمد، ازدوراینگونه به نظر می رسیدکه روی سطح بالایی آب را لایه ای سفید رنگ پوشانده، وقتی به کنارآبگیر رسیدیم تصاویر دلخراش تلف شدن هزاران قطعه ماهی که لاشه های بی جانشان به سطح آب آمده بود ودر قسمت پایانی آبگیر که حالت آب بند داشت کنار هم روی آب صف کشیده بودند.
آقای بایزیدی دهیار روستا با چشمان خیس و با صدایی بغض گرفته ماجرا را برایمان تعریف میکند:" تقریبا یک هفته ای هست این ماهی ها به این وضعیت افتاده اند، اصلا معلوم نیست این چطور این بلا سرشان آمده، نمیدانم سم ریخته اند، مرگ ماهی زده اند؟ چطور دلشان آمده اینکار را بکنند مگر این ماهی ها چه صرفه اقتصادی داشتند؟ چرا باید این جنایت را انجام میدادند؟ ما مطمئن هستیم عامل انسانی است چون در کم ترین سال های آبی هم این وضعیت را نداشته ایم.))
حسین از جوانان اهالی روستای سویناس هم که مزرعه شان اینجاست می گوید: چند روز پیش با شنیدن بوی مطعفن ماهی ها به این قسمت از رودخانه آمدم واین صحنه را دیدم این ماهی ها زیبایی این منطقه بودند وما هروز به عشق دیدن بازی این بچه ماهی ها به کنار رودخانه می آمدیم و زندگی اینجا جریان داشت؛ از مسوولان عاجزانه درخواست می کنیم عاملان این جنایت را پیدا کنند و به موضوع رسیدگی کنند.
برای بررسی علت، موضوع را از اداره محیط زیست مهاباد جویا شدیم.
خوش نظر یکی از کارشناسان محیط زیست مهاباد که روز قبل از عزیمت ما به منطقه درتحقیقی میدانی با همکارانش علت موضوع را بررسی کرده بود گفت: درپی تحقیقات محلی انجام گرفته مشخص شد که هرساله تعدادی از صیادان ماهی برای تفریح وماهی گیری به این منطقه می آیند و ماجرا از این قرار بود که چند راکب موتورسیکلت که از روستاهای اطراف آمده بوده اند برای صید سریع ماهیها، با ریختن نوعی سم داخل آب رودخانه مرگ دسته جمعی ماهی را رقم زده و پس از جمعآوری ماهیهای بزرگ، محل را ترک کردند.
رئیس اداره محیط زیست مهاباد می گوید: باتوجه به نمونه گیری های انجام شده قبلی واندازه گیری ها در واحد حجم بیش از 60 هزارقطعه ماهی دراین حادثه تلف شده اند.
فاروق سخنورافزود: با همکاری جوامع محلی سه متهم این حادثه که ساکن یکی از شهرستانهای همجوار بودند، شناسایی و با تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شدند.
اعضای انجمنهای زیست محیطی شهرستان مهاباد هم با صدور چند پیام، همگی خواستار پیگیری سریع موضوع شدند.
مدیرعامل انجمن سبراندیشان جوان مهاباد گفت: استفاده از جریان الکتریسته و ریختن سموم شیمیایی درون آب روش بسیار ناجوانمردانه برای صید ماهی بوده و این روشها علاوه بر مرگ ماهیهای بزرگ و کوچک به زیستگاه سایر آبزیان نیز آسیب وارد میکند.
جمشیدی اضافه کرد : حذف ماهیها در مسیری از رودخانه با استفاده از سموم شیمیایی، باعث میشود که چرخه زندگی و حیات در این محل متوقف شود و حتی سایر جانداران هم از ورود یه این منطقه خودداری کنند.
وی افزود: پرندگان کنارآبزی نیز به صورت غریزی دوست دارند که ماهی را به صورت زنده در داخل آب صید کنند و از ماهی تلف شده با برق و سموم شیمیایی به عنوان غذا استفاده نمیکنند و همین امر باعث میشود که لاشه ماهیها برای مدت زمان زیادی داخل آب شناور باشد و باعث آلودگی بیشتر رودخانه باشد .
رییس شبکه دامپزشکی مهاباد میگوید: این سموم چون وارد بافت بدن ماهی شده با شستن یا پختن از بدن ماهی خارج نمیشود و در صورت مصرف آن باعث ایجاد مسمومیت میشود و میتواند برای فرد بسیار خطرناک هم باشد.
عباس آغاز اضافه کرد: این سموم با مصرف ماهی آلوده وارد بدن فرد مصرف کننده شده و سپس به تدریج به عضوهایی مانند کبد و کلیهها را که کار تصفیه خون را بر عهده دارند، آسیبهای جدی وارد میکند.
وی گفت: اختلال در سیستم عصبی باعث میشود که ماهی ها قدرت شناکردن را از دست دهند و بر روی آب شناور شده و پس از مدتی جان خود را از دست میدهند.
بخشدار بخش مرکزی مهاباد هم درخصوص تشدید نظارت ها بر اماکن طبیعی وسرمایه های ملی می گوید: درصدد هستیم تا با افزایش تعداد همیاران طبیعت در منطقه و استفاده از ظرفیت های منطقه توسط دوستداران محیط زیست میزان نظارت براین اماکن را افزایش دهیم و ازتکراروقایع دلخراش این چنینی جلوگیری کنیم.
بیژن فرگفت: طی فراخوانی از سوی دهیای روستا "گردشیلان" با همکاری اهالی روستا ماهیهای تلف شده از بستر رودخانه جمعآوری و پس از انتقال در محل پسماند روستا دفن شدند.
وی ضمن قدردانی از تعامل خوب برای پاکسازی مسیر رودخانه و به کارگرفتن ادوات کشاورزی (تراکتور) برای انتقال لاشه ماهیهای تلف شده از اهالی روستاهای این شهرستان خواست در صورت مشاهده صیادان و شکارچیان متخلف مراتب را به دهیار روستا اطلاع دهند تا قبل از وارد شدن آسیب جدی به محیط زیست از فعالیت این افراد جلوگیری شود.
مردمان مهاباد دوستدار محیط زیست هستند و نخستین انجمن زیست محیطی ایران در این شهر تاسیس شده و چند سال قبل یکی از شهروندان برای نجات جان یک لکلک ، بالای تیربرق جان خود را از دست داد.
خاموشی هزان قطعه ماهی بر اثر ناآگاهی یا سوء استفاده چند نفر اهمیت حفاظت و حراست از این سرمایه گرانبها را بیش ار پیش به همگان گوشزد میکند تا متولیان با شناسایی و جریمه متخلفان از تکرار حوادث مشابه جلوگیری کنند.
ساراراهب