در هفتههای اخیر اقدامات دولت انگلیس در راستای کاهش مناسبات خود با پکن افزایش یافت. پس از لغو قرارداد ایجاد نسل پنجم شبکههای ارتباطاتی انگلیس موسوم به فایو جی با شرکت چینی هواوی، لندن با لغو قرار داد استرداد مجرمان اقدامی دیگر علیه چین صورت داد. دومینک راب وزیر خارجه انگلیس دراین خصوص گفت: پس از مشورت با وزیران کشور، دادگستری و نیز دادستان کل کشور تصمیم استرداد مجرمان با هنگ کنگ فورا و به صورت کامل معلق شد.
سلسله اقدامات ضد چینی لندن که به گفته شماری از کارشناسان انگلیسی زیر فشار و اجبار آمریکا شکل گرفته است و تشدید حملات لفظی لندن با پکن همزمان با سفر مایک پمپئو به انگلیس این کشور را عملا و با شدت بیشتری وارد جبهه جنگ سرد آمریکا با چین کرده است.
وزیر خارجه آمریکا با تمجید از اقدامات لندن آنها را حرکت در مسیر درست توصیف کرد و در کنفرانس خبری مشترک با همتای انگلیسی اش افزود: مایلم از این فرصت استفاده کنم و به دولت بریتانیا بابت پاسخ به چالشهای مورد نظر تبریک بگویم.
پمپئو که در سفر قبلی خود به این کشور، به تاکید از انگلیسیها خواسته بود دست از همکاری با هواوی بردارند، خطاب به دولتمردان انگلیسی گفت: شما با کنار گذاشتن هواوی که قرار بود نسل پنجم شبکه ارتباطاتی این کشور را ایجاد کند تصمیم خوبی گرفتید. شما همچنین سخاوتمندانه درهای بریتانیا را به روی هنگ کنگیها که فقط میخواهند آزاد باشند باز کردید و دیروز هم قرارداد استرداد مجرمان را لغو و تحریم های تسلیحاتی علیه چین را تمدید کردید.
وزیر خارجه آمریکا گفت: ما از اینگونه اقدامات حاکمیتی شما سپاسگزاریم و معتقدیم در این باره خیلی خوب عمل کردید.
پیشتر و در پی بی میلی انگلیس در پذیرش خواست آمریکا برای کاهش همکاری با چین، از جانب رئیس جمهور آمریکا تهدید شده بود چنانچه خواست واشنگتن در اقدامات ضد چینی را نادیده بگیرد نباید انتظار حمایت و برقراری رابطه اقتصادی ویژه با آمریکا را پس از برگزیت داشته باشد.
هنگ کنگ یکی از مهمترین بازارهای مالی و بازرگانی آسیا و جهان است که از زمان امپراطوری بریتانیا به مدت ۹۹ سال در اجاره انگلیس بود که در سال ۱۹۹۷ میلادی به کشور مادر یعنی چین بازگردانده شد. پکن هنوز به اقدامات ضد چینی لندن واکنش عملی نشان نداده است، اما تاکید کرده پاسخ چین به اینگونه اقدامات درد ناک خواهد بود.