به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز مازندران، عبدالرحمن زاغی با بیان اینکه مگس میوه مدیترانه ای یکی از 10 آفت برتر خسارتزای دنیا محسوب می شود گفت: ای آفت برای نخستین بار در سال 54 از باغ های مشهد گزارش شده و در اوایل دهه 60 نیز بر روی باغ های مرکبات مازندران مشاهده گردید.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران افزود: اقدامات انجام گرفته در آن سالها برای مبارزه با مگس میوه موجب زمینگیر آفت شده و تا سال 63 آفتی در باغ های استان مشاهده نگردید، اما در آبان سال 85 این آفت در شهرستانهای نور، قائم شهر، بابل و ساری مشاهده و تمام باغ ها را فرا گرفت.
عبدالرحمن زاغی با اشاره به اینکه در حال حاضر آفت مگس میوه مدیترانهای به عنوان یک آفت مهم در باغ های مازندران به شمار میرود گفت: این آفت با جفتگیری به میوههای در حال رسیدن خسارت وارد کرده و با ایجاد حفره بر روی آن اقدام به تخم ریزی (2 تا 12 عدد) کرده و بعد از تبدیل شدن به لارو از گوشت میوه تغذیه و موجب ریزش میوه میشود.
مدیر
حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران، انواع هلو و شلیل پیشرس، میان رس و دیررس، انواع مرکبات شامل نارنگی ژاپنی، سیب، گلابی، انار، انجیر، فیجوا و خرمالو را از میزبان های مهم مگس میوه مدیترانه ای برشمرد و افزود: با توجه به تعداد میزبانها، یک مگس ماده در یک نسل میتواند 300 تا هزار عدد تخمریزی کند.
عبدالرحمن زاغی تصریح کرد: جمعیت مگس میوه در پایان نسل اول می تواند به 300، پایان نسل دوم 45 هزار، پایان نسل سوم به 6 میلیون و 750 هزار، پایان نسل چهارم به بیش از یک میلیون و پایان نسل پنجم به 150 میلیارد عدد برسد.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به تولید 3.2 میلیون تن میوههای سردرختی در استان و کسب رتبه نخست میان استانهای کشور به لحاظ میزان تولید محصولات باغی، تولید مرکبات در مازندران را حدود 2.7 میلیون تن اعلام کرد و گفت: با این میزان، 50 درصد مرکبات کشور را تولید می کنیم.
عبدالرحمن زاغی به سطح زیرکشت 10 هزار هکتاری انواع هلو و شلیل با تولید 250 هزارتن در مازندران و نیز دارا بودن رتبه دوم به لحاظ تولید در کشور اشاره کرد و افزود: با توجه به شرایط اقلیمی استان، میوههای زودرس گلدهی زودتری داشته و برداشت آن نسبت به سایر استانها سریعتر انجام و میوه نوبرانه کشور را مازندران در ماه های اردیبهشت و خرداد تامین میکند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران گفت: این استان با دارا بودن سطح زیرکشت 7 هزارهکتاری کیوی، رتبه دوم کشوری را به خود اختصاص داده و با این میزان سطح زیرکشت حدود 200 هزار تن محصول تولید و 50 درصد میوه کشور را تامین میکند.
عبدالرحمن زاغی با بیان اینکه مگس میوه مدیترانهای، میوههای سردرختی مازندران را به ویژه در فصل بهار، تابستان و پاییز تهدید و به عنوان آفت پلی فاژ به محصولات خسارت وارد میکند به باغداران توصیه کرد: یکی از روش های کنترلی برای پیشگیری از خسارت، تاخیر نداشتن در برداشت بوده زیرا این آفت با همزمانی برداشت خسارت به بار میآورد.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران افزود: با توجه به پیش رس بودن بیشتر ارقام میوههای استان، اقدام به موقع برای برداشت، ذخیره سازی و نگهداری در سردخانه کمک میکند تا انتقال آفت از یک درخت به درخت دیگر و از یک فصل به فصل دیگر جلوگیری و کنترل آن به راحتی قابل انجام است.
گفتنی است؛ آفت مگس میوه مدیترانهای چند سالی است که مهمان ناخوانده محصولات باغی مازندران بوده و در زمانی که باغداران به دنبال برداشت محصول هستند، این آفت موجب خسارت به محصولات باغداران و کاهش ارزش اقتصادی محصول می شود. همچنین خسارت این آفت در بخش کشاورزی به حدی مهم است که حتی در چند سال اخیر پدافند غیرعامل هم به این موضوع ورود پیدا کرده است.