به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ آقای دکتر علیرضا رییسی در نشست تصویری (ویدئو کنفرانس) با خبرنگاران از استودیو سلامت وزارت بهداشت، در توضیح اهمیت استفاده از ماسک جهت کاهش احتمال انتقال ویروس کرونا، گفت: مهمترین نکتهای که اکنون دنیا و همچنین کشور ما با آن روبروست، بازگشایی مشاغل، اصناف و مباحث مرتبط با رونق اقتصادی است.
وی تاکید کرد: کارشناسان دنیا این اصل را پذیرفتهاند که نمیتوان به مدت طولانی همه مشاغل را تعطیل کرد؛ این موضوع شدنی نیست هم از نظر روال عادی زندگی هم از نظر اقتصادی و اجتماعی و روحی و روانی. بنابراین راهی که همه کارشناسان دنیا به آن رسیدهاند و ما نیز آن را پیش گرفتهایم این است که مهمترین راه برای اطمینان از عدم انتقال بیماری و قطع زنجیره ویروس و به عبارت دیگر کاهش انتقال بیماری، استفاده از ماسک است و همه باید آن را جدی بگیرند.
لزوم اجباری شدن ماسک در تجمعات و فضاهای سربستهآقای دکتر رییسی با بیان اینکه استفاده از ماسک در اجتماعات، مکانهای سرپوشیده و وسایل حمل و نقل عمومی در کشورها در حال اجباری شدن است، افزود: لازم است که استفاده از ماسک اجباری شود. من اعتقادم بر آن است که با تکیه و همکاری مردم اگر از ماسک استفاده شود، بویژه در مکانهای سربسته و تجمعات، میتوانیم خطر انتقال بیماری را بسیار کاهش دهیم.
معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، استفاده از ماسک را نوعی احترام به حقوق شهروندی و محافظت از دیگران خواند و گفت: این موضوع باید ترویج شود. بویژه تاکید میکنم در فضاهای سربسته استفاده از ماسک مهم است. این قدر که بر استفاده از ماسک تاکید دارم بر استفاده از دستکش تاکید نمیکنم. در مجموع ماسک و رعایت فاصله دو متری کاهش خطر انتقال بیماری را به دنبال دارد.
وی درباره نوع ماسکها نیز توضیح داد: هر نوع ماسکی میتواند باعث کاهش انتقال بیماری شود؛ یک پارچه ساده یا چند لایه دستمال کاغذی و پوشاندن دهان و بینی با آن میتواند بسیار کمک کننده باشد. بنابراین نیازی نیست سراغ ماسکهای پیچیده و گران برویم. یک پارچه معمولی با قابلیت شستوشو، اتو و ضدعفونی کردن میتواند کمک کننده باشد و میتوان این ماسکها را در خانه و تحت عنوان ماسک خانگی تهیه کرد.
وضعیت مطلوب در تختهای ویژه و بستری کروناوی همچنین در خصوص وضعیت تختهای بستری و تجهیزات بیمارستانی با توجه به افزایش مراجعات و بستری بیمارستانی کووید-۱۹ در کشور گفت: خوشبختانه از نظر تختهای ویژه و بستری وضعیت مطلوبی داریم و به هیچ وجه در وضعیت بحرانی کمبود نیستیم. البته در برخی از استانها که اکنون استانهای درگیر این بیماری هستند، ممکن است درصد بالایی از تختها اشغال شده باشد، اما این به معنای آن نیست که آنجا تخت کمبود دارد.
آقای دکتر رییسی ادامه داد: ضمن آنکه برنامه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی آن است که اگر در استانی کمبود تختی ایجاد شود، قبل از رخداد کمبود، باید از ذخیره مرکزی امکانات را به آنجا گسیل کنیم. کما اینکه تا کنون نیز در هیچ کجای کشور چیزی به نام کمبود تخت نداشتهایم.
وی درباره تجهیزات تنفسی بویژه دستگاه تنفس مصنوعی(ونتیلاتور) نیز گفت: همانطور که میدانید طی این سه چهار ماه، نه تنها نیاز به واردات دستگاه تنفس مصنوعی (ونتیلاتور) نداریم، بلکه مازاد هم تولید میشود و برخی از آنها اجازه صادرات هم گرفتهاند. مهمترین ابزار برای بیماریهای تنفسی، دستگاه کمک تنفسی، تخت ویژه و مراقبت ویژه است. در مجموع از نظر تجهیزات نیز هیچ کمبودی در کشور نداریم.
وضعیت نیروی انسانی در بخشهای کرونامعاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره نیروی انسانی در بخشهای کرونا، گفت: در ارتباط با نیروی انسانی که مهمتر و کاراتر از تجهیزات است، باید بگویم که نیروی آموزش دیده و دوره دیده بسیار اهمیت دارد. علل کمبود نیروی انسانی در این وضعیت باید دقیقتر نگریسته شود. به عنوان مثال یک بیمارستان ۴۰۰ تخته را در نظر بگیرید، این بیمارستان از قبل کار میکرده و پرستار و نیروی انسانی داشته، اما کمبود کنونی نیروی انسانی آن آیا به دلیل افزایش تخت بیمارستانی است؟ در پاسخ باید گفت که درصد کمی شامل این موضوع میشوند و این مبحث توجیه کمبود نیرو را نمیکند.
وی در این باره افزود: در بیمارستانها برخی از بخشها را تنها به بیماری کرونا اختصاص دادیم که قاعدتا این بخشها پرستار ویژه خود را میطلبند. برخی از بخشها نیز تختهای ویژه دارند که این بخشها نیز پرستارهای ویژه خود را میطلبند. نکته دیگر هم درگیری خود همکاران ما در برخی از بیمارستانها با کروناست که حداقل دو هفته را اجبارا باید از فیلد بیمارستان خارج شوند و بعد از بهبودی به محیط کار بازگردند.
آقای دکتر رییسی گفت: مجموعه این موارد باعث شده کمبودهایی ایجاد شود و برای به کارگیری پرستاران فراخوان دهند. البته به طور مزمن نسبت پرستار به تخت در همه جای کشور معمولا از قبل هم کمبود وجود داشته است. در این شرایط ویژه هم که همکاران ما در بیمارستانها فرسایش و خستگی پیدا کردهاند و برخی از پرستاران فعال در بخشهای کرونا حتی تا همین اواخر نیز، زمان استراحتشان را هم در بیمارستان میمانند. این همکاران پرتلاش سختگوش و ایثارگر در سراسر کشور باعث شدهاند در این زمینه موفق باشیم.
سرانجام وعده استخدام پرستاران ۸۹ روزهوی درباره وضعیت بکارگیری پرستارهای ۸۹ روزه که قرار بود در مجوزهای جدید، استخدام و بکارگیری شوند، گفت: در ارتباط با پرستاران ۸۹ روزه نیز در جریان هستم برنامهریزیهای خوبی صورت گرفته که به کارگیری طولانی مدت شوند و مجوزهایی برای استخدام آنها در دانشگاهها اخذ شده است.
استفاده زیادی از تخت های نقاهتگاهی نشدمعاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره وضعیت تختهای نقاهتگاهی ویژه کرونا نیز گفت: با توجه به اینکه خوشبختانه تعداد تختهای بیمارستانی مان خوب بود، از نقاهتگاهها استفاده آنچنانی نشد و بسیاری از افراد ایزوله خانگی را ترجیح دادند و بسیاری هم در بیمارستانها ماندند و پس از بهبودی به منزل رفتند.
نقاهتگاهها به عنوان پشتیبان همچنان باید باشندآقای دکتر رییسی در عین حال تأکید کرد: اما همچنان اعتقاد داریم تختهای نقاهتگاه به عنوان پشتیبان باید وجود داشته باشند؛ زیرا این بیماری چندان قابل پیش بینی نیست و البته برخی از استانها نیز از نقاهتگاهها استفاده کردند.
وی همچنین گفت: نکته بعدی که نباید فراموش کرد بحث غربالگری سرپایی کووید-۱۹ است؛ به طوری که بسیاری از افراد به مراکز ۱۶ ساعته مراجعه کرده، تست دادند و افراد علامتدار تحت درمان سرپایی قرار گرفتند. این موضوع به کاهش بار بیمارستانها بسیار کمک کرد. اگر این غربالگری نبود میزان بستری در بسیاری از بیمارستانها دو تا سه برابر افزایش مییافت.
ایران همچنان در موج اول کرونامعاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی همچنین درباره برخی اظهارات مبنی بر بروز موج دوم بیماری در کشور، گفت: موقعی که صحبت از موج یا شیوع مجدد بیماری میشود باید بدانیم که هر موجی یک بازوی بالا رونده دارد تا به یک قله میرسد و پس از آن یک بازوی پایین رونده دارد. زمانی از موج دوم صحبت میکنیم که این اتفاق رخ دهد. فعلا چنین اتفاقی در سطح کشور و استانها نیفتاده است و امیدوار هم هستیم که نیفتد. در مجموع خوشبختانه اکنون دچار موج دوم در استانها نشدهایم.
آقای دکتر رییسی درخصوص عادی انگاری ویروس از سوی مردم، بیان کرد: در این مورد چند نکته مهم است؛ اول آنکه برخی مردم نسبت به ماههای اسفند و فروردین کمتر کرونا را جدی میگیرند، مردم مدتها است تلوزیون را که روشن میکنند با اخبار کرونا روبرو میشوند و شاید از این موضوع خسته شده و یا به آن عادت کرده باشند. البته در استانهایی که اکنون در شرایط قرمز قرار دارند مانند خوزستان که مردم میبینند اقوام و آشنایانشان به بیماری مبتلا میشوند و حتی جان خود را از دست میدهند، موضوع جدیتر گرفته میشود. علاوه بر اقدامات نظارتی بر اجرای ضیوه نامهها مردم هم باید به یکدیگر نکات بهداشتی را تذکر دهند.
کار سخت وزارت بهداشت در پاییزوی افزود: در پاییز که کرونا و آنفلوآنزای فصلی همزمان میشوند مجددا کار ما سخت خواهد شد؛ چراکه آنفلوآنزا و کووید۱۹ علائم مشترک دارند و حتی کار تشخیص نیز سخت خواهد شد. در مورد اطلاع رسانی درباره کرونا هم فکر میکنم باید طرحی نو در اندازیم و با کمک اصحاب رسانه به این فکر کنیم که نحوه اطلاع رسانی در مورد بیماری کرونا را تغییر دهیم تا مردم را حساس کنیم.
معاون وزیر بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی افزود: البته کنار همه اینها نمیتوان از اعمال قانون هم غافل بود؛ تا جایی که امر به معروف جواب میدهد باید با فردی که پروتکل بهداشتی را رعایت نمی کند برخورد شود. اما این توصیه اخلاقی هم تا جایی جواب میدهد و بعد از آن باید به سمت اعمال قانون حرکت کرد.
آقای دکتر رییسی درباره تصمیمات برای نحوه فعالیت هیأتها در ماه محرم نیز گفت: ما اعلام کردهایم که تجمعات میتواند خطر انتقال کرونا ار افزایش دهد. تصمیم گیری در مورد هیأتها نیز باید انجام شده و به اطلاع مردم برسد.
تمام سطوح را آلوده در نظر بگیریموی در پاسخ به سؤالی درباره تبلیغ دستمالهای نانو که ادعا میشود میتوانند دستها یا سطوح را به مدت زیادی ضدعفونی نگه دارند، اظهار کرد: باید تمام سطوح را آلوده در نظر بگیریم، مگر آنکه خلافش ثابت شود؛ این موضوع باعث میشود که مدام به فکر شست و شوی دستها باشیم و فکر نکنیم نقطهای طولانی مدت می تواند عاری از ویروس باشد. در راستای تأکید بر شست و شوی دستها حتی دستور دادهام به غذاخوری ها ابلاغ شود هیچ کس دستکش دستش نکند تا مدام دستان خود را بشوید.
وی افزود: در مورد اینکه چند درصد کشور درگیر کرونا شده است نمیتوان یک آمار کلی کشوری اعلام کرد، چون استان به استان فرق میکند. در برخی استانها ۴ درصد یا ۵ درصد میزان درگیری با کرونا بوده است، برخی ۱۰ تا ۱۲ درصد، در استان تهران نیز بر اساس بررسی های صورت گرفته کمتر از ۲۰ درصد افراد درگیری بیماری شدهاند. قم و گیلان بالای ۴۰ درصد درگیر شده اند. اگر قرار باشد به ایمنی جمعی برسیم باید بالای ۶۵ درصد درگیری به کرونا اتفاق افتاده باشد.
ابتلای دوباره به کرونا، آری یا خیر؟وی درباره اینکه آیا ابتلای دوباره به کرونا محتمل است یا خیر، گفت: گزارشی از اینکه بیمارانی دوباره مبتلا شده باشند، نداشتهایم. اگر آزمایش کسی مثبت ثبت شده باشد تا ۶۰ روز بعد ممکن است تست او مثبت باشد. این به معنای آلودگی مجدد نیست، بلکه شاید تکههایی از ویروس مثبت در بدن باقی مانده باشد. این ویروس در بافت ریه یا مخاط سینوس تا مدتها باقی میماند اما مثبتهای بعدی به معنای بیماری زایی جدید نیست. تاکنون گزارش مستندی از دوباره گرفتن کووید۱۹ نداشته ایم.
آقای دکتر رییسی درباره تاثیر بازگشاییها بر افزایش آمار ابتلا به کووید۱۹، خاطرنشان کرد: بازگشاییها در افزایش بیماری کووید ۱۹و انتقال کرونا تأثیر داشته است، اما تا چه زمانی میتوانستیم بازگشایی نکنیم، آن هم در شرایطی که میدانیم که حداقل تا یکسال با اپیدمی کرونا درگیر هستیم. به عنوان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به نفع ما بود که بازگشاییها اتفاق نمی افتاد اما ما تحت تحریم و در شرایط بد و مشکلات اقتصادی هستیم؛ افرادی هستند اگر روزانه کار نکنند شب شام ندارند. نمیتوانیم همه چز را تعطیل کنیم. آمریکا ۱۱۴ میلیارد دلار برای کرونا پول گذاشت. انگلیس ۲۲ میلیارد پوند برای مدیریت و کنترل کرونا پول گذاشت. پول ما برای کرونا یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی بود که با گذشت ۵ ماه از اپیدمی کرونا فقط ۳۰ درصد این پول را گرفتهایم، باید واقع نگر باشیم. اعتقاد ما این است که میشود بازگشایی ها را انجام دهیم و با رعایت پروتکلها بیماری هم افزایش پیدا نکند.
اختیار استانها برای اعمال محدودیتهاوی درخصوص احتمال بازگشت محدودیتها، افزود: شنبه این هفته تصمیم خوبی در ستاد ملی کرونا گرفته شد. بر اساس آن به استانهایی که در شیوع بالای کرونا هستند، اختیار داده شد که بتوانند، تعطیلی داشته باشند. این تصمیم یک نقطه عطف در مدیریت کرونا در ایران است. شش یا هفت استان درخواست مدیریت کرونا و اجازه تعطیلی و بازگشت محدودیت داشتند. وزارت بهداشت این درخواست را تأیید کرد و قرار شد امشب به وزارت کشور ابلاغ شود و بسته شدن اماکن عمومی در این استانها اعمال شود. این اقدام نوعی تعطیلی و اعمال محدودیت موقت است. اجرای دستورالعمل فاصله گذاری و اعمال محدودیتها نوعی فاصله گذاری پویا است که جلوی شیوع ناگهانی کرونا را میگیرد.
آخرین وضعیت بیماریابی کرونا در کشورآقای دکتر رییسی ادامه داد: بیش از ۲۲۰ هزار معاینه در غربالگری اولیه کرونا انجام شده است و در مرحله دوم غربالگری نیز ۴۰ میلیون نفر مورد ارزیابی قرار گرفتند. از سوی دیگر غربالگری آزمایشگاهی در افراد علامت دار که به شکل آزمایشی ابتدا در زنجان اجرا شد را افزایش دادیم. افرادی که به این شکل مراجعه کردهاند با درمانهای ساده بهبود یافته اند.
وی افزود: پس از شناسایی این موارد سرپایی به سراغ نزدیکان و همکاران و خانواده این افراد شناسایی شده رفتیم تا جایی که روزانه بیش از ۲۰ هزار آزمایش تشخیصی به این روش اخذ می کنیم. بر اساس آخرین آمار ۵۶۸ هزار آزمایش سرپایی انجام شده است که رقم قابل ملاحظهای است، اما آیا این به معنای آن است که همه باید تست بدهند؟ به طور قطع نه؛ زیرا هزینه آن بسیار زیاد خواهد بود. تنها افراد علامت دار یا کسانی که در تماس با علامت دارها بودهاند باید تست شوند.
افزایش بیماریابی باید هوشمندانه باشد، زیرا غربالگری آزمایشگاهی کل جامعه ممکن نیست.
معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره رعایت شیوه نامههای بهداشتی در نانواییها، خاطرنشان کرد: بحث اجرای شیوه نامههای بهداشتی و نظارت ها بسیار جدی است. البته ما پیش از شیوع کرونا در نانواییها مشکلاتی داشتیم که ناشی از سنتی بودن نانواییها است و اگر بخواهیم نانوایی سنتی داشته باشیم باید همه نکات بهداشتی را رعایت کنند. علاقه مردم به نان سنتی باعث شده این تعداد نانوایی سنتی داشته باشیم و این مانع از صنعتی شدن نانوایی ها است؛ تا زمانی که نان به صورت سنتی پخت میشود، به طور قطع مشکل زیادی داریم و کنترل آنها نسبی خواهد بود.
کرونا از نان منتقل میشود؟آقای دکتر رییسی درباره مصرف نان در بحران کرونا، تأکید کرد: باید توجه داشت نان وقتی در تنور ۶۰ درصد پخت میشود عاری از ویروس کرونا است و بحث شلوغی در نانوایی ها یک موضوع عمومی است که به فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک باز میگردد. حمل نان تا منزل هم مثل سایر کالاهایی است که خریداری میشود. تفاوتی بین نانواییها و یک رستوران برای انتقال کرونا قائل نیستیم. اینکه کرونا از طریق نان منتقل میشود به هیچ وجه درست نیست. البته ممکن است نانی که از تنور خارج میشود از نظر کیفیت و مواد مصرفی دچار مشکل باشد و به سیستم گوارشی آسیب برساند یا اینکه این احتمال وجود دارد که در زمان تحویل نان به مشتری از طریق دست آلوده کرونا به نان منتقل شود. البته این موضوع تنها مربوط به نان نیست و هر کالای دیگری هم ممکن است از این طریق موجب انتقال کرونا شود.
وی با بیان اینکه شیوه نامه های بهداشتی برای تمام صنایع ارسال شده است و همه کارکنان آنها باید روزانه قبل از ورود به محیط کار، غربالگری و تب سنجی شوند و علائم از افراد پرسیده شود، گفت: باید توجه داشت که ما با برخی پدیدههای حوزه سلامت مواجه هستیم که مهمترین فاکتور آن رعایت حقوق شهروندی و تعهد اجتماعی بوده و کرونا هم از این جنس پدیدهها است. رفتاری که افراد با زباله خانگی خود دارند نشان از مسئولیت و رفتار اجتماعی است و اگر شهروندان بخواهند زبالههای خود را در محیطهای عمومی بریزند باید با آنها برخورد شود و تا زمانی که فرهنگ و رفتار اجتماعی اصلاح نشود، نمیتوانیم انتظاری داشته باشیم و بگوییم که وزارت بهداشت و شهرداری مقصر هستند که زبالهها در سطح شهر ریخته شدهاند. باید جلوی این قبیل رفتارها را بگیریم و با متخلفان برخورد و آنها را جریمه کنیم. به عنوان مثال فردی که زباله خود را از خودرو به بیرون پرتاب میکند باید جریمه شود.
پلمب ۲۴۷ هزار واحد صنفی و صنعتی متخلفمعاون وزیر بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ما در این مرحله از کار باید جدی برخورد کنیم، ادامه داد: ۲۴۷ هزار واحد صنعتی و صنفی متخلف را پس از بازگشاییها پلمب کردیم؛ زیرا شیوه نامه های بهداشتی را اجرایی نکرده بودند و این آمار در حال افزایش است. افزون بر این مردم هم باید بر واحدهای صنفی نظارت و تخلفها را گزارش کنند.
استفاده از ماسک اجباری می شودمعاون بهداشتی وزیر بهداشت درباره اجباری شدن ماسک گفت: برنامهای در دستور کار اصلی جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا که در روز یکشنبه برگزار میشود این است که طرحمان را ارائه دهیم که برخوردها با متخلفان بهداشتی چگونه باشد. همچنین چند اقدام در دستور کار داریم تا زمان اجباری شدن استفاده از ماسک را مشخص کنیم؛ چرا که نمیتوانیم امروز اعلام کنیم استفاده از ماسک از فردا اجباری میشود و بلافاصله این تصمیم را اجرایی کنیم. باید به تدریج پیش رویم به شکلی که در ۲ تا ۳ هفته آینده باید ماسک به میزان کافی تامین شود و مردم هم آموزش ببینند تا خود بتوانند ماسک خانگی تولید کنند و ماسک ارزان قیمت به وفور در دسترس باشد و پس از فراهم شدن این شرایط استفاده از ماسک اجباری شود.
آقای دکتر رییسی تاکید کرد: در مورد اجرای پروتکل های بهداشتی تصمیم جدی داریم تا با واحدهای متخلف بهداشتی برخورد و آنها را پلمب کنیم، اما باید توجه داشت که شاید چاره ای جز برخورد قهری نداشته باشیم، اما باید دانست که این راه پایدار نیست و باید به سمتی برویم که وقتی مردم میبینند در واحدی و یا پاساژی پروتکل بهداشتی در آنجا رعایت نمیشود در آنجا حضور پیدا نکنند و این خود نوعی جریمه برای واحدهای ارائه دهنده خدمت است.
وی با بیان اینکه بازگشاییها الزامات عمومی و اختصاصی دارد، تصریح کرد: الزامات عمومی شامل همه جا میشود. اگر بازگشایی باعث تجمع و کاهش فاصله گذاری اجتماعی شود میتواند باعث افزایش بیماری شود. البته میزان تجمع، متراژ فضا، سر پوشیده بودن یا نبودن محل و... همگی از معیارهای مهم است که بسته به موارد ذکر شده احتمال انتقال ویروس تغییر میکند. البته اجرای پروتکلها در هر محلی ظرایف خود را دارد؛ به عنوان مثال در استخرها میتوان با رعایت نکات بهداشتی و قرار دادن آب استخر در بالاترین حالت کلر دار خود، و استفاده نکردن از استخر به شکل تکمیل ظرفیت و استفاده از سیستم نوبت دهی حتی از استخر سرپوشیده استفاده کرد.
همکاری ایران و افغانستان در موضوع کروناوی درباره سفر معاون سلامت کشور افغانستان به ایران، گفت: مباحث مختلفی در این دیدار مطرح شد. آنها بسیار مایل بودند از تجربیات کشور ما در راستای مقابله با کرونا استفاده کنند و بدانند آیا روشهای ما در کشور آنها قابل اجرا هست یا خیر. البته غربالگری کرونا که در کشور ما انجام شد به دلیل نبود زیرساختهای الکترونیک کافی در افغانستان اجرایی نیست، اما پیشنهادهایی مطرح کردیم تا بتوانند مشابه این غربالگری را در کشور خود اجرا کنند. رابطه ما با این کشور بسیار خوب است و حتی در بحران کرونا حدود ۳ میلیون اتباع در کشور غربالگری شدند که حجم زیادی از آنها را اتباع افغانستانی تشکیل میدهند. یکی دیگر از نکات جالب برای معاون سلامت افغانستان خدماتی بود که مراکز ۱۶ ساعته ما انجام میدهند. همچنین در خصوص نحوه بازگشاییها و شیوه نامه های بهداشتی سؤالات و درخواستهایی از ما داشتند.
خوزستان به اندازه هلند استآقای دکتر رییسی با اشاره به اینکه ما در کشور وسیع و پر جمعیتی زندگی میکنیم، گفت: تنها استان خوزستان ما مثل کشور هلند است، یعنی یک استان مشابه یک کشور است. اگر خوزستان نیز یک کشور بود که عبور و مرور به آنجا از مرز صورت میگرفت، کنترل بیماری راحتتر بود. خوزستان همچنان پیک اول را تجربه میکند و اگر موارد بیماری افزایش یابد می گوییم پیک دوم به وقوع پیوسته است که البته هیچ جایی در کشور هنوز به پیک دوم نرسیده است. اینکه یک استان چندین پیک را تجربه کند یا خیر به عوامل دیگری هم وابسته است. این ویروس برخلاف اجداد خود پس از مدتی ضعیف نشد و حتی به شکل فصلی نیز بروز پیدا نکرد و حتی در فصول گرم و در نقاط گرمسیر نیز مشاهده میشود.
معاون وزارت بهداشت وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی تأکید کرد: استان هایی که قرمز اعلام می شود بر اساس محاسبات ریاضی اعلام میشوند، ولی به طور کلی شاید اینکه گفته شود یک استان قرمز است خیلی حرف دقیقی نباشد، چون در هر استان شهرهای مختلفی وجود دارند که وضعیت متفاوتی دارند و بهتر و دقیقتر این است که وضعیت شهرها را اعلام کنیم.
آقای دکتر رییسی افزود: رفتار مردم یا سبک زندگی مردم در کنترل این بیماری مهم است، اگر در استانهایی فاصله گذاری اجتماعی به درستی رعایت نشود، ماسک استفاده نشود و مردم در تجمعات حضور پیدا کنند، میزان شیوع بیشتر می شود. در سطح کشور بعد از اینکه در اردیبهشت بیش از ۷۰ درصد مردم فاصله گذاری اجتماعی را رعایت می کردند الان رعایت فاصله گذاری اجتماعی به ۲۰ درصد رسیده به همین علت میزان ابتلا هم بالاتر رفته است.