پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از رویترز در گزارشی از نیویورک و واشنگتن به قلم میشل نیکولز Michelle Nichols و حمیرا پاموک Humeyra Pamuk نوشت برایان هوک نماینده آمریکا در امور ایران؛ در گفت و گو با رویترز اعلام کرد روسیه و چین در صورتیکه به مخالفت با تلاش های آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ادامه دهند, در سازمان ملل منزوی خواهند شد.
براساس مفاد توافق هسته ای سال 2015 بین تهران و قدرت های جهان, قرار است محدودیت های تسلیحاتی 13 ساله علیه ایران ماه اکتبر منقضی شود.
روسیه و چین اعلام کرده اند مخالف تمدید این تحریم ها هستند.
واشنگتن همواره استدلال کرده است که این تحریم ها نباید لغو شود.
هوک و کلی کرافت, سفیر آمریکا در سازمان ملل, روز چهارشنبه در جلسه ای پشت درهای بسته استدلال های خود را ارائه خواهند داد که چرا شورای امنیت با 15 عضو باید از پیش نویس قطعنامه ای برای تمدید تحریم ها حمایت کند.
هوک سه شنبه شب به وقت محلی در گفت و گو با رویترز اعلام کرد "ما شاهد گسترش شکافی بین روسیه و چین (از یک سو) و جامعه بین المللی (از سوی دیگر) هستیم".
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی که 35 عضو دارد, روز جمعه از ایران خواست امکان دسترسی این آژانس وابسته به سازمان ملل را به دو سایت که گمان می رود فعالیت های تسلیحات هسته ای در آنها انجام شده باشد, فراهم و به طور کامل همکاری کند.
روسیه و چین, متحدان ایران, با این اقدام مخالفت کردند ولی نتوانستند جلوی آن را بگیرند.
این در حالی است که این دو کشور از حق وتو در شورای امنیت برخوردار هستند.
تصویب قطعنامه در شورای امنیت نیازمند 9 رای مثبت است و هیچ وتویی نباید توسط آمریکا، روسیه، چین، انگلیس و یا فرانسه انجام شود.
پیشتر این ماه، حسن روحانی رئیس جمهور ایران با درخواست از روسیه و چین برای مقاومت در برابر تلاش های آمریکا, وعده داد تهران "قابلیت های دفاعی خود را افزایش خواهد داد همان طور که ما حتی تحت تحریم ها این کار را کرده ایم".
هوک در ادامه اعلام کرد: "تمدید تحریم تسلیحاتی کار درست و لازم است و همه اعضای شورای امنیت این را می دانند چه آن را به طور علنی بگویند چه نه".
وی افزود: "تحریم جلوی همه انتقال های تسلیحاتی ایران را نگرفته ولی ممنوعیت های وارداتی و صادراتی در زمینه تعیین حد و حدود مشخص برای رفتار ایران, موثر بوده است".
آمریکا روز دوشنبه پیش نویس این قطعنامه را پس از آن توزیع کرد که آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل پیشتر این ماه به شورای امنیت گزارش داد که موشک های کروز مورد استفاده در چندین حمله به تاسیسات نفتی و یک فرودگاه بین المللی در عربستان سعودی در سال گذشته "منشا ایرانی" داشته است.
آمریکا تهدید کرده است در صورتی که برای تمدید تحریم ها به موفقیت نرسد, ماشه بازگشت همه تحریم های سازمان ملل علیه ایران را براساس فرایندی که در چارچوب توافق هسته ای سال 2015 مورد پذیرش قرار گرفت, خواهد چکاند.
این در حالی است که واشنگتن سال 2018 از این موافقتنامه خارج شد.
چنین اقدامی به نابودی موافقتنامه هسته ای منجر خواهد شد و دیپلمات ها می گویند آمریکا با نبرد دشواری در شورای امنیت مواجه است.
آمریکا استدلال می کند می تواند تحریم ها را بازگرداند زیرا قطعنامه شورای امنیت که مهر تایید را بر توافق هسته ای سال 2015 زد، از این کشور به عنوان یکی از طرف های این پیمان نام برده است.
ایران در واکنش به خروج آمریکا از این موافقتنامه و اعمال مجدد تحریم های این کشور, بخش هایی از موافقتنامه هسته ای را نقض کرده است.
روحانی روز چهارشنبه اعلام کرد در صورتیکه واشنگتن به علت خروج از توافقنامه هسته ای از تهران عذرخواهی و اقدام خود را جبران کند ایران آماده گفتگو با آمریکا است.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز چهارشنبه اعلام کرد: "ما از گفتگو با آنها موقعی که زمان مناسب باشد, خوشحال می شویم ولی شرایطی که به نوعی نشان دهد ما به ایرانی ها مشتی پول بدهیم تا آنها بتوانند به اقدامات تروریستی در سراسر جهان دامن بزنند, واقعا مضحک است".