رئیس اجرایی هنگ کنگ افزود: جزئیات پیش نویس قانون امنیتی چین برخی نگرانی ها را درباره مسائل امنیتی کاهش داده است.
گفتنی است کنگره خلق چین ۸ خردادماه امسال، لایحه امنیت ملی هنگ کنگ را تصویب کزد.
مخالفان این قانون میگویند وضعیت ویژه هنگ کنگ که با رویکرد "یک کشور، دو سیستم" سال ۱۹۹۷ از مستعمرگی بریتانیا به تملک دوباره چین درآمد، با قانون جدید نقض میشود. آنها ابراز نگرانی میکنند که پکن با استناد به این قانون نظام لیبرال سیاسی و اقتصادی جزیره را از بین ببرد و مقررات و رویکردهای داخلی چین را به این جزیره نیز تعمیم دهد.
این لایحه با حمایت ۲۸۷۸ هیات حاضر در کنگره ملی خلق چین همراه شد. یک هیات رای منفی و شش هیات رای ممتنع دادند.
مقامات چین معتقدند این قانون به منظور جلوگیری، مهار و مجازات اقداماتی است که تهدیدی جدی برای امنیت ملی هنگ کنگ ایجاد کنند؛ اقداماتی برای تجزیه کشور یا تلاش برای براندازی قدرت حاکم. "فعالیت نیروهای خارجی که در امور هنگ کنگ دخالت می کنند" نیز موضوع مجازاتهای این لایحه است.
براساس مصوبه کنگره خلق ملی چین، کمیته دائم کنگره مسئول توسعه و تکمیل این لایحه درباره امنیت برای هنگکنگ میشود.
از سال ۱۹۹۷ و هنگامی که انگلیس پس از گذشت بیش از ۱۵۰ سال اشغال، هنگکنگ را به چین واگذار کرد، این منطقه براساس سیاست "یک کشور، دو نظام" اداره میشود؛ سیستمی که براساس آن چین موافقت کرد که این منطقه تا سال ۲۰۴۷ به صورت نیمهخودمختار اداره شود. هنگ کنگ هفت میلیون و ۲۳۰ هزار نفر جمعیت دارد و یکی از مهمترین بازارهای مالی و تجاری آسیا بهشمار میرود.
تلاش چین و اروپا برای توافق محافظت از سرمایه ها
اروپاییها و چینیها دوشنبه در جریان یک نشست تصویری، صریحا در باره اختلاف نظرهای شان در خصوص هنگ کنگ و روابط تجاری شان اظهار نظر کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از بروکسل، این گردهمایی تصویری با هدف زمینه چینی برای برگزاری گردهمایی فوق العاده شی جین پینگ رئیس جمهوری چین با سران ۲۷ کشور اروپایی برگزار شد. دو طرف به عقد توافقی در خصوص محافظت از سرمایهها در سال جاری امیدوارند.
سران نهادهای اروپایی مراتب نگرانی شان نسبت به مستعمره سابق انگلیس را به اطلاع شی جینپینگ رئیس جمهور و لی کِکانگ نخست وزیر چین رساند. اما پکن سه شنبه از این ملاحظات انتقاد کرد.
وانگ لوتونگ Wang Lutong مسئول اروپایی وزارت امور خارجه چین در واکنش به اقدام اروپاییها گفت: «قوانین مربوط به امنیت ملی در هنک کنگ، یک مسئله داخلی مرتبط به چین است. ما با هرگونه دخالت خارجی در این امور مخالفیم.»
اروپاییها همچنین نسبت به انتشار اخبار غلط، حملات سایبری از مبدا چین نیز ابراز نارضایتی کرده و در نهایت از عدم پیشرفت در مذاکرات تجاری ابراز سرخوردگی نمودند. به گفته یکی از مقامات اروپایی، «گفتگوها با نخست وزیر و سپس رئیس جمهوری چین شش ساعت به طول انجامید. اجلاس سران بدون هیچ بیانیهای به پایان رسید و هر یک از طرفین بیانیههایی جداگانه منتشر کردند. چینیها برای کنفرانس خبری مشترک طرحی ارائه نکردند.»
شارل میشل رئیس شورای اروپایی در یک نشست خبری، مذاکره با چین با هدف دفاع از ارزشهای اروپایی را مسئلهای مهم توصیف کرد و از اختلافات در خصوص برخی مسایل مهم سخن به میان آورد.
اورزولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا نیز خاطر نشان کرد: «چین یک شریک تجاری، یک رقیب اقتصادی و رقیبی سیستماتیک است.» وی افزود: «همه اینها نشان میدهد که روابط ما ساده و آسان نیست.»
اروپاییها و چینیها از یک سال پیش در مورد توافق بر سر محافظت از سرمایه گذاریها گفتگو میکنند. این توافق زمینه ساز دسترسی شرکتهای اروپایی به بازارهای چین بوده و همزمان از شرکتهای اروپایی در برابر اشتهای گروههای بزرگ چینی که از امتیاز دریافت یارانه برخوردار هستند، محافظت میکند.
اما امید اروپاییها به یاس مبدل شد. فون درلاین گفت: «ما برای عقد چنین توافقی تا پایان سال به جاه طلبی بیشتری از سوی چین نیازمندیم. ما منتظر تعهدات مقامات چینی در قبال شرکتهای دولتی، شفافیت در خصوص کمک و انتقال اجباری تکنولوژی هستیم.»
یک مقام اروپایی در این رابطه گفت: «در غیر این صورت ما برای در پیش گرفتن راهی دیگرآماده ایم، راهی برای دفاع از منافع مان.
شکست نگران کننده خواهد بود
جینیها نیز به سهم خود نگران قوانین جدید اروپایی در خصوص سرمایه گذاری خارجی و فاصله گرفتن اروپاییها از چین هستند. لی کیانگ در اظهاراتی که از شبکه تلویزیونی دولتی سی سی تی وی پخش شد، تاکید کرد: «چین قاطعانه راه را باز میکند و به ایجاد فضای تجاری بین المللی با محوریت بازار و متکی بر رعایت حقوق شرکتهای خارجی متعهد میشود.»
وی افزود: «ما امیدواریم که اتحادیه اروپا نیز بازارهایش را به روی تجارت و سرمایه گذاری باز کند و محدودیتها در رابطه با صادرات به سوی چین را کاهش دهد.»
پکن که با آمریکا و در زمینه تجاری و سیاسی وارد جنگ شده، برای جلب حامی تلاش میکند. واشنگتن پیش از برگزاری این اجلاس سران، به اروپاییها هشدار داد. مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «حزب کمونیست چین میخواهد، شما بین آمریکا و چین یکی را انتخاب کنید.».
اما اروپاییها نمیخواهند در میانه تنشهای بین دو قدرت به دام بیفتند. تیری بروتون کمیسر بخش صنعت در اتحادیه اروپا در این خصوص گفت: «اروپا میدان جنگ آمریکا و چین نخواهد بود.».
اما چین برای اتحادیه اروپا شریک مهمی است. میزان مبادلات دو طرف در سال ۲۰۱۹ از سی کمیسیون اروپا، یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو ارزیابی شده است. خبرگزاری چین نوول به نقل از شی جین پینگ خاطر نشان کرد: «پکن برای پیشبرد برنامههای سیاسی بزرگ و پیشرفت روابط بین چین و اروپا تا رسیدن سطح جدیدی از رابطه، برای حفظ تماس بین سران دو طرف آماده است.
اورزولا فون در لاین نسبت به بهبود شرایط برای عقد توافقی در خصوص محافظت از سرمایه گذاریها تا پایان سال جاری ابراز امیدواری کرد. وی گفت: «اگر این اتفاق رخ ندهد، اوضاع نگران کننده خواهد بود.»