مواضع جدید پیونگ یانگ پس از ناامیدی از دیدارهای نمایشی با ترامپ
پیونگ یانگ ضمن قطع پل های ارتباطی با سئول, وعده داد در مقابل تهدیدهای امریکا نیروی نظامی قابل اتکاتری ایجاد خواهد کرد.
روابط دو کره در چند روز گذشته پس از اقدامات تحریک آمیز کره جنوبی مبنی برارسال بالن های تبلیغاتی علیه سیستم حکومتی همسایه شمالی خود در مرزها وارد مرحله تازه ای از تنش ها شده است. "کیم یوجونگ" خواهر رئیس کره شمالی, همسایه جنوبی اش را در صورت دست برنداشتن از اقدامات تحریک آمیز به حملات نظامی دردناک تهدید کرده است.
پیونگ یانگ همچنین بعد از دو سال بار دیگر خطوط تماس اضطراری مرزی با سئول را قطع کرد و دولت کره جنوبی با برگزاری نشست اضطراری قول داد جلوی اقدامات تحریک آمیز را بگیرد و ارتش این کشور نیز به حالت آماده باش در آمده است.
متعاقب افزایش تنش در روابط دوکره, واشنگتن از پیونگ یانگ خواست که به دیپلماسی بازگردد که این موضع با واکنش شدید کره شمالی روبرو شد.
در بیانیه ای که خبرگزاری رسمی کره شمالی KCNA ، منتشر کرد کوون جونگ گون یک مقام ارشد وزارت خارجه این کشور با متهم کردن امریکا به نفاق ودورویی منزجر کننده, گفت: اگر آمریکایی ها می خواهند که انتخابات ریاست جمهوری شان را خوب برگزار کنند باید زبان خود را نگه دارند و به امور داخلی خود بپردازند.
این تنش ها با دومین سالگرد نشست تاریخی کیم جونگ اون و دونالد ترامپ در سنگاپور هم زمان شده است. که البته این دیدار به صدور اعلامیه ای چند صفحه ای درباره عاری سازی شبه جزیره کره از سلاح های هسته ای، در ازای تضمین های امنیتی و تعدیل تحریم های بین المللی علیه پیونگ یانگ منجر شد.
پس از آن هم ترامپ در فوریه سال 2019 در هانوی با کیم دیدار کرد و سومین دیدار دو طرف ژوئن سال گذشته در منطقه مرزی بین دو کره برگزار شد و دو طرف در دیدار چند دقیقه ای و نمادین درباره ازسرگیری گفتگوها توافق کردند اما نشست کاری که ماه اکتبر در سوئد برگزار شد بر سر آنچه کره شمالی رویکرد قدیمی آمریکا توصیف کرد به شکست انجامید.
با وجود اینکه طی این مدت پیونگ یانگ فعالیت های هسته ای و موشکی خود را کاهش داد اما واشنگتن به هیچ وجه از فشارهای اقتصادی دست برنداشت و به همین دلیل باردیگر تنش لفظی میان دوطرف شدت گرفت بطوریکه کره شمالی نتیجه گرفت که دیدارهای ترامپ نمایشی و با هدف مصرف داخلی است.
به گفته وزیر خارجه کره شمالی, با نگاهی به گذشته می توان فهمید، دولت ترامپ به نظر فقط بر دستیابی به امتیازات سیاسی متمرکز شده و به دنبال انزوا و خفه کردن کره شمالی است و این کشور را تهدید به حملات هسته ای پیش دستانه و تغییر رژیم می کند.
از سویی فشارهای امریکا بر پیونگ یانگ در حالی است که کره جنوبی میزبان پایگاههای نظامی امریکاست و حدود 28500 نظامی امریکایی در این کشور مستقر هستند و همین مسئله موجب شده است تا کره شمالی همواره از جانب همسایه جنوبی خود به دلیل تهدیدهای امریکا احساس خطر کند.
ضمن اینکه سئول همواره در مسیر سیاست های امریکا, همواره مواضع واشنگتن را در خصوص پیونگ یانگ مبنی بر خلع سلاح هسته ای و توان نظامی کره شمالی تکرارمی کند.
در همین ارتباط حضور پایگاههای امریکا در کره جنوبی و همچنین استقرار سامانه های موشکی تاد در این کشور نه تنها برای کره شمالی تهدید است بلکه چین و روسیه نیز , از این وضعیت احساس خطر می کنند وبارها در خصوص استقرار این سامانه در خاک کره جنوبی به سئول هشدار داده اند.
امریکا در رقابت استراتژیک با چین و روسیه در حال تقویت حضور خود درشرق آسیاست و آن هم در حالیکه به نوعی این کشور علاوه بر تهدید نظامی, در حال تولید تهدید جدی برای سیستم سیاسی این کشور ها از طریق چیزی شبیه انقلاب های رنگین است.
همین اوضاع سبب شده است تا علاوه بر اینکه پیونگ یانگ سئول را مسئول بسیاری از تهدیه ها علیه خود بداند چین نیز بارها به خط ومشی سیاسی کره جنوبی هشدار دهد. در واقع به نوعی پیونگ یانگ و پکن تهدیدمشترکی را از امریکا احساس می کنند ودر این خصوص سئول را مسئول می دانند.
تهدیدهای امریکا علیه چین پس از اینکه ترامپ به کاخ سفید راه یافت شدت بیشتری گرفته بطوریکه رئیس جمهور امریکا علاوه بر راه اندازی جنگ تجاری و متهم کردن چین به انتشار ویروس کرونا, اکنون در خصوص وضعیت هنگ کنگ و تایوان نیز مواضعی را اتخاذ کرده که با اصل پذیرفته شده چین واحد در تضاد است.
در چنین شرایطی به نظر می رسد پیونگ یانگ به خوبی دریافته است که ترامپ به هیچوجه خواستار گشایش در روابط و کاستن ازتحریم ها و فشارها نیست بلکه تنها به دیدارهای نمایشی با مصرف داخلی می اندیشد و از سویی در چنین وضعیتی به نظر می رسد پس از غیبت طولانی کیم جونگ اون, خواهر او عهده دار تعیین خط ومشی سیاست مشت آهنین در برابر امریکا شده و با توجه به مواضع او در قبال واشنگتن وسئول, به نظر می رسد زنگ پایان دیدارهای نمایشی به صدا در آمده است.
در همین ارتباط به بیانیه ری سون گوان وزیر خارجه کره شمالی که در خبرگزاری رسمی این کشور منتشر شد اشاره می شود که گفت: سیاست های ترامپ نشان می دهد دولت آمریکا کماکان تهدید بلندمدتی برای کره شمالی و مردمش است و کره شمالی نیروهای نظامی قابل اتکاتری را برای مقابله با این تهدید ایجاد خواهد کرد.
وزیر خارجه کره شمالی افزود با نگاهی به گذشته می توان فهمید، دولت ترامپ به نظر فقط بر دستیابی به امتیازات سیاسی متمرکز شده و به دنبال انزوا و خفه کردن کره شمالی است و این کشور را تهدید به حملات هسته ای پیش دستانه و تغییر رژیم می کند.
این مقام ارشد کره شمالی افزود: «هرگز دیگر برای رئیس اجرایی آمریکا یک بسته دیگر فراهم نخواهیم کرد که برای دستاوردهایی استفاده شود بدون این که هیچ عایدی برای ما داشته باشد. هیچ چیز منافقانه تر از یک وعده پوچ نیست".
اکنون به نظر می رسد اوضاع به شدت خطرناک شده است چیزی که پیشتر بسیاری از کارشناسان به ترامپ در خصوص دیدارهای نمایشی وبدون نتیجه هشدار می دادند.
--------------------------------------
رضا محمدمراد