آغاز تابستان
مشاهده آخرین خورشید گرفتگی قرن چهاردهم شمسی در مازندران
آخرین خورشید گرفتگی قرن چهاردهم هجری شمسی امروز در مازندران قابل مشاهده است.
خورشید گرفتگی زمانی که سایه ماه روی زمین قرار گیرد، اتفاق میافتد.
زمان آغاز آخرین خورشیدگرفتگی قرن ۱۴شمسی درنقاط مختلف ایران از حوالی یک ربع مانده به ۹ تا حدود ۹:۱۵ متغیر است.
اوج این گرفتگی هم ساعت ۱۰ تا ۱۰:۳۰ برای نواحی مختلف ایران روی میدهد. همچنین حوالی ساعت ۱۱:۱۵ تا ۱۲ این کسوف در نقاط مختلف کشور پایان مییابد.
در استان مازندران در بعضی نقاط، خورشید گرفتگی تا ۴۸ درصد قابل رویت است.
این خورشیدگرفتگی در گوشه جنوب شرقی ایران، بیش از ۹۵ درصد قرص خورشید را تاریک میکند. این خورشیدگرفتگی در کشورهایی مثل یمن، عمان، اتیوپی و ... به صورت حلقوی دیده میشود.
* واجب بودن نماز آیات
هنگام خورشیدگرفتگی خواندن نماز آیات واجب است.
خورشیدگرفتگی که از ساعت حدود ۹ صبح در بخشهایی از کشور آغاز می شود که اقامه نماز آیات همزمان با این رخداد طبیعی واجب است.
بر اساس آموزههای دینی، پدیده خورشیدگرفتگی منجر به واجب شدن اقامه نماز آیات میشود که خواندن نماز آیات به جماعت، مستحب است.
حکم جماعت در نماز آیات مانند جماعت در نمازهای یومیه میباشد که قرائت امام از قرائت مأموم، کفایت میکند.
اگر کسی به رکوع اول از هر کدام از دو رکعت نماز آیات نرسد، داخل شدن در جماعت، اشکال دارد.
نماز آیات دو رکعت است و در هر رکعت پنج رکوع دارد، نماز آیات به دو روش خوانده میشود.اولین روش خواندن نماز آیات: بعد از نیت و تکبیرة الاحرام، حمد و سوره خوانده شود و به رکوع برود، سپس سر از رکوع برداشته و دوباره حمد و سوره را بخواند و به رکوع رود و باز سر از رکوع بردارد و حمد و سوره بخواند و به رکوع رود و سپس سر از رکوع بردارد و همین طور ادامه دهد تا یک رکعت پنج رکوعى که قبل از هر رکوعى حمد و سوره خوانده است انجام دهد.سپس به سجده رفته و دو سجده نماید و بعد براى رکعت دوم قیام کند و مانند رکعت اول انجام دهد و دو سجده را بجا آورد و بعد از آن تشهد بخواند و سلام دهد.
قرائت نماز آیات به صورت دیگر: بعد از نیت و تکبیرةالاحرام، حمد و یک آیه (البته احتساب بسمالله به عنوان یک آیه خلاف احتیاط است) از سوره اى را قرائت کرده و رکوع کند، سپس سر از رکوع بردارد و آیه دیگرى از آن سوره را بخواند و به رکوع رود، و بعد سر از رکوع برداشته و آیه دیگرى از همان سوره را قرائت نماید و همین طور تا رکوع پنجم ادامه دهد تا سورهاى که پیش از هر رکوع، یک آیه از آن را قرائت کرده، قبل از رکوع آخر تمام شود.
سپس رکوع پنجم را بجا آورد و به سجده رود، و پس از اتمام دو سجده، براى رکعت دوم قیام نماید و حمد و آیه اى از یک سوره را بخواند و به رکوع برود و همین طور مانند رکعت اول ادامه دهد تا تشهد بخواند و سلام دهد و چنانچه بخواهد براى هر رکوعى به یک آیه از سوره اى اکتفا کند، نباید سوره حمد را بیش از یک مرتبه در اول آن رکعت بخواند.
* احکام نماز آیات :
۱- اثبات خورشید گرفتگی، ماه گرفتگی یا زلزله با حسّ و مشاهده شخصی یا شهادت دو نفر عادل و یا وسائل و متخصصین رصدخانهها و زلزله سنج کافیست و در صورت اطمینان، نماز آیات باید خوانده شود.
۲- تنها بر اهالی آن منطقهای که این حوادث به وقوع میپیوندد یا قابل رؤیت باشد، نماز آیات واجب میشود.
۳- زمان خواندن نماز آیات کسوف و خسوف از آغاز گرفتن خورشید و ماه است تا آغاز باز شدن و از این رو باید از وقتی که خورشید یا ماه گرفتگی آغاز میشود شروع به نماز آیات کرد و اگر در همان وقت نماز آیات خوانده نشود، بعداً به قصد قربت بدون نیّت أدا و قضاء آن را به جا آورد مگر در صورت کسوف و خسوف جزئی که شخص تا باز شدن از آن اطلاع نیابد.
۴-زمان خواندن نماز آیات هنگام زلزله و رعد و برق هولناک است که باید بلافاصله خوانده شود و ترک آن معصیت بوده تا آخر عمر واجب خواهد بود و هر وقت خوانده شود به صورت اداء است.
آخرین کسوف قرن کنونی در ایران