حسرت لذت از طبیعیت درسایه کرونا / گزارش مکتوب
لرستان قطب تولید گیاهان معطر و دارویی در کشور است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز لرستان، عطر دلانگیز گیاهان بهاری و آغوش پر سخاوت طبیعت لرستان این روزها حسرتی بر دل طبیعت دوستان گذاشته و آن ترس از گرفتاری به بیماری کرونا و لزوم در خانه ماندن است.
این استان به دلیل موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد دارای گونه های گیاهی متنوعی است و از هزار و ۷۵۰ گونه گیاهی که بیانگر اهمیت تنوع زیستی در لرستان است، ۳۰۰ نوع خاصت غذایی و دارویی دارند.
برخی گونههای گیاهی که در رشته کوههای این استان رشد میکنند از نمونههای نادر کشور به شمار میروند مهمترین گیاهان دارویی خود رو در سطح استان شامل کتیرا، موسیر، شیرینبیان، آویشن، بابونه، رازیانه، گل گاوزبان، ریواس، کنگر، بومادران، خاکشیر، نسترنهای وحشی، مریم گلی و گیاهان بهاری شامل کنگر،پاقزان، ریواس، شنگ،انشک، زرشک و قارچ کوهی است.
هر ساله در این ایام مردم طبیعت دوست برای جمعآوری این گیاهان روانه کوهها و دشتها میشوند و برخی نیز اقدام به خشک کردن و نگهداری این گیاهان برای استفاده در دیگر ایام سال می کنند که امسال با تاکید مسوولان و همکاری مردم برای پیشگیری از شیوع کرونا رد پایی از حضور از طبیعت گردان وعلاقمندان به گیاهان بهاری دیده نمی شود.
اگر ویروس کرونا مهمان ناخوانده این روزهای لرستان نبود اکنون بوی خوش گیاهان بهاری و دارویی از دل طبیعت تا بازار قدیمی خرم آباد به مشام می رسید و مادران خوش ذوق استان برای تهیه غذاهای محلی با استفاده از گیاهان بهاری روانه بازار شده بودند.
طبخ گیاهان خوراکی در میان مردم لرستان، طرفداران بسیاری دارد و بسیاری از خانوادهها ترجیح میدهند مهمان سفره سرسبز طبیعت باشند و کمتر خانه ای در لرستان وجود دارد که اهل خانه را مهمان وعده ای از طعم و بوی عطرآگین غذاهای بهاری نکند.
رئیس هیئت مدیره یکی از شرکتهای داروسازی لرستان نیز بابیان اینکه لرستان قطب گیاهان دارویی کشور است، اظهار داشت: منابع طبیعی لرستان مستعد کاشت انواع گیاهان دارویی است و رشد صدها گونه دارویی به صورت خود رو گواه این مهم است.
علی نظر صالح نیا گفت:: اگر ظرفیت لرستان در تولید گیاهان دارویی مورداستفاده قرار گیرد، بدون شک نیمی از مشکل بیکاری لرستان برطرف میشود.
این متخصص گیاهان دارویی بابیان این که لرستان میتواند 30 درصد نیاز کشور به داروهای گیاهی را تأمین کند، گفت: یکی از موانع پیشرفت صنعت گیاهان دارویی در لرستان این است که احساس نیاز به این مهم در استان نهادینه نشده، یعنی در حال حاضر این مقوله به عنوان یک کار فانتزی مطرح است، درحالیکه شرایط کمنظیر طبیعت لرستان، فرصت بهرهگیری از این صنعت سودآور را در اختیار ما قرار داده است.
این محقق و کارآفرین برتر کشور با اشاره به لزوم تکمیل و بازسازی شهرکهای صنعتی استان، تصریح کرد: به منظور جذب سرمایهگذار و رونق صادرات داروهای گیاهی، باید امکانات شهرکهای صنعتی در حدی باشد که بازدیدکنندگان و متقاضیان را به سرمایه گزاری در این حوزه جذب و ترغیب کند.
صالح نیا خاطرنشان کرد: شایسته است که بخشی از اعتبارات صندوق توسعه ملی در اختیار شرکتهای تولیدی قرار بگیرد ولی نباید مواردی مانند رانت و حزب گرایی نقشی در تخصیص این اعتبارات داشته باشد.
صالحنیا گفت: هرساله در کشور 30 هزار نفر بر اثر بیماریهای قلبی جان خود را از دست میدهند و دولت در بحث بیمه و درمان هزینههای زیادی را متحمل میشود که خوشبختانه امروز در لرستان موفق شدیم با تولید برخی فراوردههای گیاهی به مهار تریگلیسریدها و چربی و فشارخون بپردازیم و در حال حاضر 15 قلم داروی گیاهی در لرستان در حال تولید است که نقش مهمی در مهار عفونتها دارند.
مجید یاراحمدی، رئیس پارک علم و فناوری لرستان گفت: طبق پیشبینی بانک جهانی، در سال 2050 گردش مالی و تجارت جهانی متمرکز و مبتنی بر گیاهان دارویی و داروهای گیاهی به حدود 5 هزار میلیارد دلار میرسد.
وی در رابطه بااهمیت گیاهان دارویی، عنوان کرد: بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از 80 درصد از مردم جهان برای درمان انواع بیماریها از گیاهان دارویی و یا روشهای طب مکمل و سنتی استفاده میکنند.
یاراحمدی بابیان اینکه بیش از 2 هزار و 300 گونه از گیاهان کشور دارای خواص دارویی، عطری، آرایشی و بهداشتی است، تصریح کرد: هزار و 728 گونه از این گیاهان بومی است که فقط در سرزمین ایران رویش میکنند و یک ظرفیت انحصاری در کشور محسوب میشود.
یاراحمدی با اشاره اینکه لرستان 25 درصد تنوع زیستی کشور را به خود اختصاص داده است، بیان کرد: بر اساس تحقیقات انجامشده، از میان 8 هزار گونه گیاهی ایران، هزار و 700 گونه گیاهی آن در رویشگاههای بومی لرستان وجود دارد که بخش عمدهای از اینگونه ها، دارویی هستند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز گفت: استان لرستان یکی از مستعدترین استانهای کشور برای پرورش گیاهان دارویی است.
علیرضا احمدوند افزود: درعرصههای منابع طبیعی لرستان 400 گونه گیاه دارویی به صورت خودرو رشد میکند و از این تعداد 170 گونه قابلیت کشت و تولید اقتصادی دارد.
430 هکتار از اراضی لرستان زیر کشت گیاهان دارویی است وتولید سالانه آنها 5 هزار تن است.
علیرضا احمدوند عنوان کرد: در حال حاضر، چندین واحد فراوری گیاهان دارویی ازجمله شرکت داروسازی خرمان و دانه کاسیان در لرستان فعالیت میکند که مواد اولیه آنها از دوگیاه مرزه و زیتون تأمین میشود و تدابیری برای توسعه مواد اولیه مورد نیاز این شرکتها اندیشیده است.
وی بابیان اینکه خشکسالی ما را مجاب کرده که تغییر الگوی کشت را در دستور کار قرار دهیم، بیان کرد: برخی از گیاهان دارویی نظیر مرزه و زعفران، از گیاهان کلیدی استان محسوب میشوند که میتوانند برای تولیدکنندگان بسیار هم درآمدزا باشد و تأمین اعتبار برای توسعه این گیاهان در دستور کار قرار دارد
نویسنده: مهناز رحمانی مهر
ویراستار: علی مرادی کاکاوندی