پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: برای ترم اول سال تحصیلی۱۳۹۹_۱۴۰۰ به علت رعایت شرایط بهداشتی مجبوریم از ترکیب شیوه حضوری و غیرحضوری استفاده کنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای مجتبی صدیقی در نشست خبری با رسانهها افزود: برای ترم آینده اولویتمان آموزش حضوری است، اما متناسب با شرایط کشور و تصمیم ستاد ملی مقابله و مدیریت کرونا و محدودیتهای خوابگاهی که مجبوریم به دلیل رعایت شرایط بهداشتی داشته باشیم احتمالا مجبوریم از ترکیب شیوه حضوری و غیر حضوری استفاده کنیم.
وی با اشاره به تمهیدات این سازمان در این ترم و برنامه ریزیهای صورت گرفته برای سال تحصیلی جدید افزود: برنامههای مختلفی را برای سال تحصیلی آینده در وزارت علوم دنبال میکنیم که این امر با کمک معاونت آموزشی و پژوهشی در حال انجام است و باید تا پایان خرداد پیشنهاد خود را به ستاد ملی مقابله با کرونا برای ترم آینده ارایه دهیم.
صدیقی خاطرنشان کرد: اولویت در این برنامهها آموزش حضوری در نیم سال تحصیلی جدید است و با توجه به شرایط کشور، تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا و محدودیت ظرفیت خوابگاهها به علت شیوع کرونا از ترکیب شیوع حضوری و غیرحضوری استفاده کنیم.
معاون وزیر علوم با اشاره به اینکه اولویتها برای دانشجویان ورودی قدیم و جدید برای حضور در دانشگاهها یا آموزشهای غیرحضوری مشخص میشود گفت: احتمال اینکه ترم تحصیلی زودتر از مهر شروع شود، وجود دارد و پس از تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام میشود.
صدیقی همچنین با اشاره به برگزاری آزمون سراسری در اواخر مرداد افزود: برای دانشجویان ورودی جدید با توجه به اعلام زمان نتایج کنکور در اواخر مهر، تصمیم گیری میشود.
وی درخصوص امتحانات دانشجویان در نیمسال تحصیلی جاری افزود: خطر سلامت دانشجویان مانع از برگزاری امتحانات پایان ترم به شکل حضوری بود و بعد از پیگیری ها، روش مجازی و غیرحضوری برای برگزاری امتحانات در اولویت قرار گرفت و راههای مختلف برگزاری غیرحضوری آزمونها به دانشگاهها ابلاغ شده است.
رییس سازمان امور دانشجویان درباره تمهیدات دانشگاهها برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا خاطرنشان کرد: ویروس کرونا باعث شد از ابتدای اسفند ۹۸ دانشگاهها را وارد شرایط جدیدی کنیم و به دلیل حفظ سلامتی دانشگاهیان آموزش حضوری متوقف و آموزش مجازی جایگزین شد. در ابتدای کار تردید داشتیم که همه دانشگاههای کوچک و بزرگ خود را به لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری تجهیز کنند.
آقای صدیقی افزود:، اما همه دانشگاهها تلاش خوبی انجام دادند به گونهای که بیش از ۹۰ درصد دروس نظری در دانشگاههای دولتی به شکل مجازی ارایه شد؛ دانشگاه آزاد اسلامی هم ۸۵ درصد دروس و موسسات غیردولتی ۷۵ درصد دروس را به شکل مجازی ارایه کردند.
وی افزود: زیرساختهای اموزشهای از راه دور به عنوان یک سرمایه برای دانشگاهها شناخته شده است و میتوانیم از این شیوه اموزش برای دانشجویان ایرانی و غیرایرانی استفاده کنیم. زیرساختهای آموزش مجازی افق تازهای برای پسا کرونا در دانشگاهها ایجاد کرده است.
رییس سازمان امور دانشجویان تاکید کرد: مسیری که دانشجویان در آموزش مجازی دنبال کرده اند منطبق بر تجربههای جهانی است و دانشگاههای سایر کشورها همین مسیر را طی کردند. ۱۸۰ کشور دنیا بر اثر ابتلا به کرونا نظام آموزشی شان تحت تاثیر قرار گرفتند.
آقای صدیقی افزود: بر اساس آمار یونسکو، یک و نیم میلیارد محصل تحت تاثیر محدودیت آموزش در دوران کرونا قرار گرفتند و همه نظام مجازی را انتخاب کردند؛ حتی برخی از دانشگاههای خارجی از هم اکنون برای ترمهای بعد تصمیم گیری کرده اند.
وی با اشاره به اقدامات این سازمان برای مقابله دانشگاهها با شیوع ویروس کرونا تصریح کرد: بیش از ۴۰۰ کانون همیار دانشجویی در حوزه سلامت روان و بیش از ۵۵ کانون در حوزه بهداشت فعال هستند که اعضای آن را دانشجویان تشکیل میدهند. ابتدا این دانشجویان آموزش دیدند و بعد با سایر دانشجویان که در خانهها بودند ارتباط برقرار کردند.
رییس سازمان امور دانشجویان افزود: همچنین از ظرفیت مرکز مشاوره برای ارتقای سلامت روان دانشجویان استفاده شد و در این مدت تجربیات موفق دانشگاهها را بین آنها مبادله میکردیم علاوه بر آن، پویش بزرگ دانشجویی در خانه بمانیم، ایجاد کردیم که بیش از سه هزار اثر از دانشجویان دریافت شد.
معاون وزیر علوم تاکید کرد: در حوزه بهداشت سلامت و روان دانشجویان تزریق اعتبارات مالی داشتیم و رقم مناسبی بین دانشگاهها توزیع شد، همچنین خدمات مددکاری برای دانشجویان به شکل مجازی و تلفنی انجام دادیم.
صدیقی همچنین از ابلاغ شیوه نامه جامع بهداشتی به دانشگاهها خبر داد و اظهار داشت: این شیوه نامه جامع و کامل است که برای همه امور دانشجویی، آموزشی و بهداشتی دانشگاهها استفاده میشود.
وی به تعویق بازپرداخت اقساط دانش آموختگان بدهکار اشاره کرد و گفت: دانشجویان از پرداخت اجاره بها در نیمسال دوم تحصیلی معاف شدند و مهلت ثبت نام برای دریافت انواع وامها تمدید شد. اعتبارات وام شهریه ۱۰۰ درصد و اعتبارات وام تحصیلی هم ۵۰ درصد افزایش داده شد.
آقای صدیقی، یکی از مشکلات دانشگاهها را تعیین تکلیف اقلام غذایی باقی مانده در انبارها و فریزرها بیان کرد و افزود: این موضوع باید تعیین تکلیف میشد؛ دانشگاهها با ستاد تنظیم بازار در استان خود هماهنگ کردند و اقلام را قبل از فاسد شدن برگرداندند که برای ترم آینده طلبکار شدند.
رییس سازمان امور دانشجویان ادامه داد: حمایت از کارکنان خوابگاهها و آشپزخانهها که بیکار شده بودند یکی دیگر از نگرانیهای دانشگاهها بود که با هماهنگیهای انجام شده آنان در سایر قراردادهای دانشگاهها مشغول به کار شدند و دانشگاهها با رعایت وضعیت قانونی سعی کردند که آنها بیکار نشوند.
معاون وزیر علوم در پاسخ به پرسشی درخصوص وضعیت اسکان دانشجویان در خوابگاهها برای سال تحصیلی آینده، خاطرنشان کرد: سازمان امور دانشجویان در حال دریافت دیدگاه های دانشگاهها در این زمینه است؛ یکی از شاخصهای اصلی ما برای ترم آینده ظرفیت خوابگاه هاست و به طور طبیعی فکر میکنیم پذیرش دانشجویان در خوابگاهها مشابه سال قبل نخواهد بود.
صدیقی اظهار داشت: ظرفیت خوابگاهها برای ترم تحصیلی آینده با محدودیت مواجه میشود و درصدی از این دانشجویان که نیاز به خوابگاه دارند، اسکان داده میشود.
وی افزود: عاملی اصلی در تصمیم گیری برای اسکان دانشجویان در خوابگاه ها، بستگی به نیازهای آن برای استفاده از سراهای دانشجویی است؛ در این زمینه، اولویت بندی بین دانشجویان ورودی قدیم و جدید، دانشجویان سال آخر و سال پایینتر صورت میگیرد.
رییس سازمان امور دانشجویان تاکید کرد: شرایط دانشگاهها با هم متفاوت است، ظرفیت برخی از دانشگاهها کمتر یا برخی دیگر بیشتر است؛ در این چارچوب و اولویت، تشخیص با خود دانشگاه است، گرچه اولویت ما برای آموزش حضوری است.
آقای صدیقی درباره تاثیر کرونا بر کاهش ظرفیت پذیرش دانشجو در کنکورهای ۹۹ تاکید کرد: سازمان سنجش آموزش کشور هم تاکید کرده است که امسال بنایی بر تغییر ظرفیت ندارد و پذیرش دانشجو در آزمون سراسری به روال قبل دنبال میشود.
وی همچنین درباره وضعیت دانشجویان ساکن در خوابگاههای غیردولتی که اجاره بهای خود را پرداخت کرده بودند، گفت: بازگشت اجاره بهای خوابگاه، درخواست این دانشجویان بود که صندوق رفاه دانشجویان با دانشگاهها برای شناسایی این دانشجویان و عودت اجاره بها در تماس است.
آقای صدیقی اظهار داشت: تاکنون ۱۳ هزار و ۵۰۰ دانشجوی ساکن در خوابگاههای غیردولتی شناسایی شدند که البته آمار آنها بیشتر از این تعداد است. اگر خوابگاه دار برای بازگشت پول مشکل دارد، صندوق رفاه به جای آنان مبلغ را به دانشجویان برمی گرداند.
معاون وزیر علوم تاکید کرد: اگر دانشجویان در خوابگاههای دولتی و غیردولتی لوازم خود را جا گذاشته اند مراجعه کنند و وسایل شان را یا ببرند یا به انبار خوابگاه منتقل کنند.
رییس سازمان امور دانشجویان درباره جذب دانشجویان بین المللی هم اظهار داشت: بیش از ۶ میلیون دانشجوی بین المللی در کل دنیا مشغول به تحصیل هستند و این عدد نسبت به سال ۲۰۰۲، سه برابر شده است.
صدیقی خاطرنشان کرد: پیش بینی میشود جمعیت دانشجویان بین المللی در سال ۲۰۲۵ به هشت میلیون نفر برسد، اما کرونا ممکن است همه این آمارها را تحت تاثیر قرار دهد و شاید همه به سمت جذب و آموزشهای غیرحضوری پیش بروند.
وی ادامه داد: در ایران دو عامل در جذب دانشجوی خارجی موثر است. نخست عامل جغرافیای محیطی و دوم سلیقه، بیشتر دانشجویان خارجی شاغل به تحصیل در ایران، دانشجویان پیرامونی هستند و تعدادی هم سلیقه آنها ایجاب میکرد که در رشتههایی در دانشگاههای ایران تحصیل کنند.
معاون وزیر علوم همچنین گفت: پس از شیوع کرونا سه رویکرد برای جذب دانشجویان غیرایرانی خواهیم داشت، نخست جذب به صورت حضوری است و تا جایی که امکان داشته باشد شیوه حضوری را ادامه میدهیم؛ دوم شیوه نیمه حضوری و حضوری به صورت تلفیقی است.
صدیقی خاطرنشان کرد: هم اکنون بیش از ۱۶ هزار دانشجوی غیرایرانی به علت شیوع کرونا از کشور خارج شدند که در صورت امکان از آنان خواسته میشود برای امتحانات به صورت حضوری به ایران بازگردند. رویکرد سوم جذب دانشجویان به صورت غیرحضوری است که نیازمند قوانین جدید هستیم که در این زمینه زیرساختها باید تقویت شود.
وی به برخی نکات منفی کرونا در ایران اشاره و خاطرنشان کرد: کرونا برای صندوق رفاه دانشجویان هم مشکلاتی ایجاد کرده است که کاهش درآمدهای صندوق است. به علت تعطیلی خوابگاهها هیچ اجاره بهایی از دانشجویان دریافت نشد و در آمد این صندوق در این سه ماه به شدت تحت تاثیر قرار گرفت.
رییس سازمان امور دانشجویان تاکید کرد: انتظار داریم بخشی از اعتبارات صندوق رفاه دانشجویان از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور برای ارایه خدمات به دانشجویان در بخش وام، خوابگاهها و سلف سرویسها ادامه یابد.
صدیقی درباره آمار دانشجویان مبتلا به کرونا هم گفت: ابتلای دانشجویان به این بیماری خیلی کم بود، اما آمار خاصی از ابتلای آنها به کرونا یا فوت دانشجویی نداریم.
وی درباره نحوه ارایه غذا به دانشجویان تاکید کرد: تغذیه در اولویت دانشجویان نیست و اگر درخواست جدی برای غذا وجود ندارد دانشگاهها دنبال نکند، اما اگر نیاز است حتما آشپزخانهها با رعایت مسایل بهداشتی و ظرفهای در بسته غذا ارایه دهند.
معاون وزیر علوم گفت: در صورت نیاز برای ارایه غذا در سلف سرویس، با رعایت فاصله گذاری اجتماعی این امر صورت گیرد.
رییس سازمان امور دانشجویان همچنین درباره حذف ترم یا درس دانشگاه ها، تاکید کرد: به دانشجویان اعلام کردیم واحدهای درسی خود را حفظ کنند چه در تابستان و آغاز ترم آینده اگر امکان ارایه وجود داشته باشد، واحد را میگذرانند و نمره را در کارنامه ترم جاری لحاظ میکنند.
آقای صدیقی درباره تایید اعتبار مدارک تحصیلی نامزدهای مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی شهر، اظهار داشت: استعلام اعتبار مدارک نامزدهای انتخاباتی در یک فرصت محدودی انجام میشود؛ بر اساس هماهنگی بین وزارت علوم و وزارت کشور قرار بر این شد که مدارک مرتبط با وزارت علوم را ما پاسخ دهیم، و مدارک دانشگاه آزاد را خود این دانشگاه بررسی کند.
وی به تایید اعتبار مدارک نمایندگان مجلس یازدهم اشاره و خاطرنشان کرد: بیش از چهار هزار استعلام در انتخابات مجلس از سازمان امور دانشجویان صورت گرفت؛ در این فرصت اندک برخی سوابق را سازمان امور دانشجویان در اختیار داشت و سایر مدارک را از دانشگاهها استعلام کرد.
آقای صدیقی ادامه داد: در بررسی اعتبار مدارک این نامزدها، اعتبار مدارک کارشناسی ارشد و دکتری از اهمیت ویژهای برخوردار بود؛ البته این نکته قابل تامل است که در فرصت اعلام شده، امکان کنترل همه مدارک وجود نداشت و برخی پاسخها از سازمان امور دانشجویان بعد از مهلت، آماده شد.
رییس سازمان امور دانشجویان تاکید کرد: به طور کلی، ۲ دسته مدرک تحصیلی داریم، یک سری مدارک که سازمان امور دانشجویان تایید میکند و مربوط به موسسات غیردولتی و دانشگاههای وابسته به دستگاههای اجرایی و دانش آموختگان خارج از کشور است.
صدیقی ادامه داد: همچنین حدود ۸۰ دانشگاه از سوی وزارت علوم مجوز صدور مدرک دارند. بر اساس طرح دولت، طرح جامع سامانه دانش آموختگی در سال ۹۹ راه اندازی میشود که بر این اساس، هر مدرک تحصیلی با یک کد مشخص میشود.
وی اظهار داشت: با جستجوی این کد در سامانه سازمان امور دانشجویان، استعلام مدرک مورد نظر صورت میگیرد. این امکان برای آن ۸۰ دانشگاه دولتی هم فراهم میشود که به صورت آزمایشی در تعدادی از دانشگاهها شروع شده است.
معاون وزیر علوم با بیان این که طرح یادشده، مورد تایید دولت و رییس جمهوری بود، تاکید کرد: از دانشگاه آزاد اسلامی خواسته میشود مدارک خود را در این سامانه قرار دهد.