کرونا و اقتصاد
ضرردهی کرونا از همه دورههای رکود در ۱۰۰ گذشته بیشتر است
یک سازمان اقتصادی در گزارشی اعلام کرد تا پایان سال ۲۰۲۱، میزان ضرر دهیهای جهان از کرونا از همه دورههای رکودی که جهان طی ۱۰۰ سال گذشته به خود دیده است بیشتر خواهد شد.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از پاریس، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی با انتشار گزارشی اعلام کرد اقتصاد جهان امسال رکود اقتصادی شش درصدی را تجربه خواهد کرد که این رکود شدید نابرابریها را بدتر میکند. به همین علت سازمان همکاری و توسعه اقتصادی از کشورهای جهان میخواهد ساختارهای اقتصادی خود را نوسازی و برای ظهور اقتصادی عادلانهتر و پایدارتر همکاری کنند.
این سازمان در اولین چشم انداز خود از اقتصاد جهان از زمان شیوع بیماری ویروس کرونا ۲۰۱۹، (کووید-۱۹)، بیماری که همه اقتصادهای بزرگ جهان را به زانو درآورده است، با عدم اطمینان فوق العادهای روبرو شده و در همین چارچوب دو سناریو را برای آینده اقتصاد جهان ترسیم کرده است: یکی اینکه بیماری همه گیر Covid-۱۹ تحت کنترل باقی میماند و دیگری که دوباره با موج دوم شروع میشود.
در حالت اول، تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۰ شش درصد در مقیاس سالانه، یعنی نسبت به همین مدت زمان در سال گذشته، کاهش خواهد یافت. در حالت دوم تولید ناخالص داخلی هفت و شش دهم درصد کاهش مییابد. در سال ۲۰۲۱، متناسب با شرایط مرتبط با شیوع بیماری ویروس کرونا ۲۰۱۹، (کووید-۱۹)، تولید ناخالص داخلی جهان پنج و دو آمریکا درصد یا تنها دو و هشت صدم درصد کاهش خواهد داشت. علت این مسئله نیز به قرنطینه و مقررات محدودیتی در خصوص درباره رفت و آمدها بر میگردد که به علت اوج دوباره کرونا ممکن است در بسیاری از کشورهای جهان به اجرا گذاشته شود.
در اوایل ماه مارس امسال، هنگامی که ویروس کرونا در چین شیوع پیدا کرد، اما هنوز سایر اقتصادهای مهم کره زمین درگیر آن نشده بودند، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در گزارشی اعلام کرد تولید ناخالص داخلی جهان امسال دو و چهار دهم درصد کاهش خواهد یافت.
ظرف سه ماه همه چیز تغی یر کرد: موج دوم شیوع بیماری ویروس کرونا ۲۰۱۹، چه رخ دهد چه ندهد تا پایان سال ۲۰۲۱، میزان ضرر دهیهای جهان به علت این بیماری از همه دورههای رکودی که جهان طی ۱۰۰ سال گذشته به خود دیده است بیشتر خواهد شد. شیوع بیماری ویروس کرونا ۲۰۱۹، پیامدها و عواقب آن برای مردم، شرکتها و دولتها بسیار بد و شوم بوده است. - از همکاری و در هم تنیدگی اقتصادها تا از هم جدا شدن آنها.
لورانس بون اقتصاددان ارشد سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در این گزارش آورده است در همه جا، قرنطینه و مقررات محدودیتی در خصوص درباره رفت و آمدها، نابرابریها بین کارگران ماهر را که مجبور شده اند به همین علت دور کاری کنند و کارگران کمتر ماهر بیشتر کرده است. کارگران کمتر ماهر همیشه در خط مقدم مبارزه با شیوع بیماری ویروس کرونا ۲۰۱۹، بوده اند و به همین علت بیشترین آسیب را نیز متحمل شده اند.
شیوع «ویروس کرونای جدید» موسوم به ویروس کووید- ۱۹ در کشورهای جهان روند در هم تنیده شدن بزرگ اقتصادهای جهان را به سمت از هم فاصله گرفتن بزرگ اقتصادهای جهان تسریع کرده است. علت این امر نیز اعمال محدودیتهای بیشتر درامور تجاری و سرمایه گذاری در بخشهای مختلف اقتصادی و مالی است.
منطقه یورو به ویژه با کاهش نه و یک دهم درصدی تولید ناخالص داخلی اش به طور ویژه تحت تاثیر منفی شیوع بیماری کووید-۱۹ در جهان، قرار خواهد گرفت. بر اساس پیش بینیهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در مطلوبترین سناریو تولید ناخالص داخلی منطقه یورو امسال ۹.۱ ٪ و در صورت موج دوم کرونا در سال ۲۰۲۰ میزان کاهش تولید ناخالص داخلی آن به ۱۱.۵ ٪ خواهد رسید.
فرانسه به همراه ایتالیا و اسپانیا یکی از کشورهای بسیار آسیب دیده از شیوع بیماری کووید-۱۹ در اروپاست. بر اساس ارزیابیها و پیش بینیهای صورت گرفته توسط این سازمان اقتصادی بین المللی که آمار و ارقام مربوط به عملکرد اقتصادی کشورهای عضو و نتایج پژوهش های اقتصادی درباره چشم انداز اقتصاد جهان را بهطور دورهای منتشر میکند میزان کاهش تولید ناخالص داخلی فرانسه در سال ۲۰۲۰ به ۱۱.۴ ٪ و در صورت موج دوم کرونا به ۱۴.۱ ٪ خواهد رسید. میزان تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۱ به حدود ۷/۷ درصد خواهد رسید ودر صورت بازگشت ویروس، به ۵.۲ درصد خواهد رسید.
برای آمریکا، بسته به سناریوهای مختلف، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی کاهش تولید ناخالص داخلی ۷.۳ ٪ یا ۸.۵ ٪ را برای این کشور پیش بینی کرده است.
چین، دومین اقتصاد جهان پس از آمریکا با وجود کرونا هنوز هم از نظر رشد اقتصادی قهرمان جهان است. رشد سال گذشته این کشور ۶.۱ ٪ بود، امسال نیز بر اساس ارزیابیها و پیش بینیهای صورت گرفته توسط سازمان همکاری و توسعه اقتصادی رشد اقتصادی این کشور به ۲.۶ ٪ یا حتی ۳.۷ ٪ خواهد رسید.
برای ژاپن که اقتصاد سوم جهان است سازمان همکاری و توسعه اقتصادی پیش بینی کرده است که تولید ناخالص داخلی این کشور شش درصد کاهش در حالت سناریوی مطلوب کاهش خواهد یافت و اگر کرونا با موج دوم به این کشور برگردد تولید ناخالص داخلی هفت و سه درصد افت خواهد کرد.
- بازگرداندن اعتماد -
برای اینکه اقتصاد بتواند بهبود یابد، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی به ویژه تقویت نظامهای بهداشتی و سلامت، تسهیل در تحول کارها ضمن تقویت حمایت از درآمدها و ایجاد زنجیرههای تأمین مقاومتر در سراسر جهان را توصیه میکند.
لورانس بون در ادامه تحلیل و تفسیر خود از اوضاع حاکم و سمت و سوی آن میگوید: دولتها باید این فرصت را مغتنم بشمارند و با اصلاح ساختارهای اقتصادی، اقتصادی عادلانهتر و پایدار طراحی کنند، رقابت و مقررات را باهوشتر کنند، مالیات، هزینه و حمایت اجتماعی را مدرن کنند.
این سازمان بر اعتمادسازی بسیار تاکید و تاکید میکند بدون اعتمادسازی نه مصرف نه سرمایه گذاری در بخشهای مختلف اقتصادی و مالی از سرگرفته نخواهد شد.
این اقتصاددان سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در همین باره چنین اظهار نظر میکند: موانعی که سر راه تجارت گذاشته میشود و تهدیدهای مربوط به زنجیرههای تأمین، روند کاهش عوامل نامشخص و غیر قابل پیش بینی، را کند میکند که برای سرمایه گذاری در بخشهای مختلف اقتصادی و مالی بسیار مهم است. او در حالی این سخنان را بر زبان میآورد که امیدها برای حل اختلافات تجاری میان چین و آمریکا در حال برباد رفتن است.
سرانجام، جامعه بین المللی باید اطمینان حاصل کند که وقتی واکسن یا درمان بیماری کشنده ویروس کرونا ۲۰۱۹، امکان پذیر شد ترتیباتی به اجرا گذارد که واکسن و درمان در اختیار همه قرار گیرد. در غیر این صورت تهدید ادامه خواهد یافت.