به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی آموزش و پرورش استثنایی؛ آقای دکتر سید جواد حسینی در نشست شورای راهبری سازمان آموزش و پرورش استثنایی گفت: این طرح با هدف گرامیداشت مناسبتهای مرتبط با همکاران و دانش آموزان آموزش و پرورش استثنایی و با رویکرد اجتماعی شدن این سازمان تدوین شده است.
معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به شرایط خاص جامعه در اثر ویروس کرونا افزود: گاهی اوقات در جامعه شرایطی مکانی و زمانی ظهور مییابد که میتوان از آن به سرمایههای مکانی و زمانی تعبیر کرد.
وی ادامه داد: امروز کرونا در کنار همه تهدیدات و چالشها از منظر نگاه جدید به آموزش و پرورش یک سرمایه مکانی یعنی مکان و فضای جدید برای آموزش و پرورش و یک سرمایه زمانی یعنی پیدایش زمینه برای توجه به بستر فناوریهای نوین را پیدا کرده است.
معاون وزیر با تأکید بر اینکه کرونا یک فرصت است، گفت: نگاه صرف بد و خوب به کرونا غلط است بلکه کرونا یک پدیده بزرگ است که کارکردهای آشکار و پنهان و مناسب و نامناسب را رقم زده است.
وی افزود: کرونا عادات متداول حوزه آموزش را بر هم زده است و روزی فروخواهد نشست و باید دید بعد از آن آموزش و پرورش در کجا قرار دارد.
وی با تأکید بر اینکه شبکه آموزش دانش آموزان یا «شاد» مولود کرونا است گفت: تعطیلات تابستان نباید منجر به ایجاد وقفه در این شبکه شود و میتوان از ظرفیت
«شاد» برای فعالیتهای پرورشی در شرایط تابستان حداکثر بهره را برد.
آقای حسینی با بیان اینکه از فرصت کرونا میتوان در حل مسائل آموزش و پرورش بهره برد افزود: تدوین قانون خاص آموزش و پرورش، تمرکز بر برنامه درس ملی، کاهش تمرکز و افزایش مشارکت ها، هوشمند سازی مدارس، کاهش تنوع مدارس و ایجاد مدارس ترکیبی، ارزشیابی تمام ساحتی در کنار تعلیم و تربیت تمام ساحتی، برداشتن بار اضافی از دوش مدارس و برجسته سازی لایه نهادین سند تحول بنیادین از جمله مواردی است که در این ایام میتوان به آن پرداخت.
معاون وزیر آموزش و پرورش در ادامه با بیان اینکه طرح مهر باید در رأس همه امور باشد افزود: ساماندهی نیروی انسانی، طرح سنجش سلامت و آمادگی جسمانی نوآموزان بدو ورود به دبستان، برگزاری امتحانات، هدایت تحصیلی، ثبت سفارش کتابهای درسی و بررسی عملکرد مدیران مدارس از جمله مواردی است که باید با جدیت پیگیری شود.
وی در پایان با بیان اینکه وحدت نیاز جامعه امروز است و تمرکز اصلی همه باید بر کار و تلاش جهادی باشد گفت: احترام به عقاید مختلف، پرهیز از تعارض و سازش، تکیه بر تعامل و به کارگیری توان همه افراد یک سازمان رمز موفقیت در هر سازمانی است.