گزارش مکتوب؛
انبارهای پُر، سیلوی خالی
هرمزگان به عنوان دروازه طلایی صادرات و واردات گندم کشور، کمبود سیلو دارد.
نان و گندم به عنوان ضروریترین نیاز انسان جایگاه ویژهای در زندگی ما دارد و گندم یکی از نخستین محصولات در کشاورزی و در طول تاریخ بشر با او همراه بوده است. حتی دین اسلام معیار سنجش کفاره، زکات فطره، فدیه را گندم معرفی میکند.
امروزه با پیشرفت علم و صنعت و با فراوانی غذاهای متنوع و گوناگون هنوز محصولی نتوانسته جای گندم و نان را در سبد خوراکی انسان بگیرد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس، هرمزگان با تولید سالانه بیش از ۶۰ هزار تن گندم و دروازه واردات این محصول، کمبود سیلو دارد.
سطح زیرکشت گندم درهرمزگان ۱۱ هزارو ۴۰۰ هکتار است.
شهرستانهای حاجی آباد، رودان، میناب، بستک، پارسیان و بندرعباس از مناطق تولید گندم در هرمزگان است. برداشت گندم از اواسط فروردین آغاز می شود و تا خرداد ادامه دارد.
بیشتر بخوانید: برداشت گندم به صورت مکانیزه در رودانمدیر کل غله و خدمات بازرگانی هرمزگان میگوید: سالانه به ۲۰۰ هزار تن گندم برای تامین آرد نیاز است که گندم تولید شده در استان نیاز سه ماه استان را تامین میکند.
دشوار گر میافزاید: این گندمها در کارخانه آرد صدف، خاتم ودیگر کارخانههای استان استفاده و در نانواییها توزیع میشود.
سالهاست گندمهای تولیدی و وارداتی هرمزگان در محوطه کالاهای فلهای بندرشهید رجایی و انبارهای روباز بندر شهید باهنر در شرایط غیر بهداشتی نگه داری میشود و باعث آفت زدگی، هجوم جانوران و حشرات، پوکی گندمها شده است.
اکنون بیش از ۱۵۰ هزار تن گندم مورد نیاز استان در سیلوهای روباز نگهداری میشود.
هرمزگان نه تنها در نگهداری محصول مازاد کمبود سیلو دارد بلکه به علت ورود محمولههای بزرگ خارج از کشور و نقش ترانزیتی نیاز به سیلوهای بزرگ و پیشرفته دارد.
به گفته کارشناسان هرمزگان میتواند به محل دپوی و نگهداری محصول گندم به کشورهای همسایه شمالی ایران باشد و بندرگاهی برای صادرات این محصولات به کشورهای دیگر باشد.
اکنون در کل استان یک سیلوی ۵۰ هزار تنی در حاجی آباد وجود دارد. این سیلو یک سوم نیازهای استان را پاسخ میدهد.
حتی آن تک سیلوی مکانیزه و پیشرفته استان نیز پُر نمیشود و حمایتی برای تکمیل ظرفیت مخازن آن نمیشود.
آیا نباید از ظرفیت پنجمین استان درآمدزا، پیشانی اقتصادی و دروازه طلایی کشور به عنوان یکی از قطبهای صادرات و واردات گندم استفاده کرد؟!
ساخت سیلو میتواند هزینههای استهلاک حمل و نقل گندم از استانهای دیگر به بنادر و اسکلههای هرمزگان و سپس صادرات آن را کاهش دهد.
نیازها
مسعود دشوارگر مدیر کل غله هرمزگان در رابطه با مهمترین موانع پیش روی تولید گندم و آرد میگوید: کمبود سیلوهای ذخیره سازی گندم و نبود تسهیلات در این زمینه از مهمترین موانع است.
دشوارگر میگوید: ساخت سیلوی ۱۰۰ هزار تنی نیاز هرمزگان را در نگهداری گندم بطور کامل تامین میکند.
وی در رابطه با ظرفیت تولید کارخانجات آرد استان میگوید: ظرفیت تولید کارخانجات آرد استان ۳۰ هزار تن است که این ظرفیت باید به حد مورد نیاز استان افزایش یابد.
مدیر کل غله میگوید: ماهانه ۱۷ هزار تن گندم مورد نیاز استان است.
سید رضا امیری زاده مدیر زراعت جهاد کشاورزی هرمزگان نیز در مورد کسری گندم استان میگوید: گندم مورد نیاز هرمزگان از استانهای دیگر و واردات تامین میشود که ازنظر کیفیت نسبت به گندم تولید شده در استان پایینتر است.
وی در خصوص افزایش کاشت و برداشت گندم میگوید: فراهم شدن زیرساختها برای کشاورزی مکانیزه میتواند به تولید گندم مورد نیاز استان کمک کند.
امیری زاده در خصوص افزایش ۱۰ درصدی محصول گندم امسال میگوید: در هرمزگان به علت شرایط اقلیمی مانند گرمای زیاد، شوری زمین و رطوبت بالا امکان گشت گسترده گندم وجود ندارد و وابسته به گندم وارداتی است.
مشکلات سیلوها
مجتبی شفیعی مسئول تنها سیلوی ۵۰ هزار تنی حاجی آباد هرمزگان میگوید: برای احداث این سیلو ۲۲ میلیارد تومان هزینه شده که ۶ میلیارد وام ۱۲ درصد و مابقی با مشارکت بخش خصوصی صورت گرفته است.
شفیعی در مورد حمایت نشدن برای تکمیل ظرفیت سیلوی حاجی آباد میگوید: ۸۰ درصد گندم استان در شهرستان حاجی آباد تولید میشود که پارسال فقط ۳۰ هزارتن وارد سیلو شد.
وی در مورد انتقال گندم منطقه حاجی آباد به سیلوهای روباز و مناطق دیگر هرمزگان میگوید: گندم تولید شده در حاجی آباد به مناطق دیگر منتقل میشود که این باعث خالی ماندن ۲۰ هزار تن ظرفیت سیلو میشود.
مدیر سیلوی حاجی آباد در مورد کیفیت فنی سیلو و شرایط مطلوب نگهداری گندم میگوید: این سیلو بتونی و کاملا مکانیزه است و تمام مراحل در این سیلو بصورت ماشینی و بدون دخالت دست نگهداری میشود.
وی میگوید: این سیلو ظرفیت نگهداری گندمهای وارداتی را هم دارد، ولی گندمهای وارداتی در سیلوهای باز و در شرایط خوبی نگهداری نمیشود.
مشکلات گندم کاران
به دلیل کمبود سیلو و نگهداری گندم در مکانهای بدون تهویه و بهداشت مطلوب، باعث میشود کیفیت گندم، آرد و نان در شرایط مطلوبی قرار نگیرد.
غلامرضا انباز از گندم کاران بزرگ رودان میگوید: مهمترین مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد وکشاورزان میلی ندارند به سمت کاشت این محصول استراتژیک بروند عبارتند از؛ کودهای شیمیایی تَه کار هنگام کاشت گندم به دست کشاورزان نمیرسد.
نتیجه گیری و ارائه راهکاربا توجه به شرایط اقلیمی، سرزمینی و گرمای زودرس هرمزگان در بهترین حالت این استان میتواند بین ۴۰ تا ۵۰ درصد از گندم مورد نیاز خود را در داخل استان تامین کند، در چنین شرایطی هرمزگان گندم مورد نیاز خود را باید از طریق استانهای دیگر و حتی واردات تامین کند.
ظرفیت و جایگاه ویژه اقتصادی هرمزگان در کشور و ساخت سیلوهای نگهداری گندم علاوه بر ایجاد ظرفیتهای شغلی بصورت مستقیم و غیرمستقیم به حفظ و سلامت گندم صادراتی، آرد و نان استان کمک شایانی میکند.
با اجرای راهکارها میتوان بخش خصوصی را برای سرمایه گزاری در زمینه ساخت سیلو و کشاورزان را برای کاشت گندم ترغیب کند.
نویسنده: ایمان سالاری پاک