مبانی مشروعیت سیاست ها و رفتارهای اجتماعی هم از حکومت اسلامی ناشی می شود و اینجاست که حکومت اسلامی باید فلسفه امور اجتماعی را در همه عرصه ها به خوبی تبیین کند و اندیشه های آرمانی و عرشی و دینی باید در روی فرش هم پیاده سازی شود.
به فرموده قرآن کریم ؛ مومنان کسانی هستند که وقتی دارای توان و قدرت شدند برای اقامه احکام دینی و استقرار آرمان های خدایی در روی زمین تلاش می کنند تا جامعه مدینه النبی (ص) همراه با قرائت ائمه معصومین شکل بگیرد.
الَّذینَ إِن مَکَّنّاهُم فِی الأَرضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّکاةَ وَأَمَروا بِالمَعروفِ وَنَهَوا عَنِ المُنکَرِ ۗ وَلِلَّهِ عاقِبَةُ الأُمورِ﴿ حج ۴۱﴾
همان کسانی که هر گاه در زمین به آنها قدرت بخشیدیم، نماز را برپا میدارند، و زکات میدهند، و امر به معروف و نهی از منکر میکنند، و پایان همه کارها از آن خداست.
حضرت امام خمینی (ره) می فرمایند" سیاست مُدُن از اسلام سرچشمه می گیرد.
یکی از اصلیترین محورهای نهضت تاریخی و الهی امام خمینی (ره) تشکیل حکومت اسلامی بوده است که آغاز آن در سال 1357 محقق شد. نظام سیاسی و حکومتی برآمده اسلام، از موضوع های بسیار محوری و بنیادین در اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی (ره) محسوب میشود. امام راحل ، دین اسلام را از گوشه مساجد و خانه ها به سطح جامعه آوردند و نشان دادند اسلام دین زندگی و اداره جامعه است.
امام (ره) در وصیت نامه خودشان می فرمایند: «اسلام و حکومت اسلامی پدیده الهی است که با بهکاربستن آن، سعادت فرزندان خود را در دنیا و آخرت به بالاترین وجه تأمین میکند ... و مکتبی است که برخلاف مکتبهای غیر توحیدی، در تمام شئون فردی و اجتماعی و مادی و معنوی و فرهنگی و سیاسی و نظامی و اقتصادی دخالت و نظارت دارد و از هیچ نکته، ولو بسیار ناچیز فروگذار ننموده است. اسلام آمریکایی در زمان شاه هم بود، کسی حق نداشت دخالت در هیچ امری کند، اسلام آمریکایی این بود که ملّاها باید بروند درسشان را بخوانند چه کار دارند به سیاست، با صراحت لهجه می گفتند، از بس تزریق شده بود در مغزها باورشان آمده بود که ما باید برویم در مدرسه درس بخوانیم ، چه کار داریم به اینکه به ملت چه می گذرد.»
اما در اجرای بیانیه گام دوم انقلاب باید به سمت نظام سازی در حوزه های اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی برویم.
بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ؛ سیاست نامه و راهبرد کلان و آشکار نظام برای عبور از مراحل گذار و رسیدن به مرحله تثبیت در مسیر تمدن سازی نوین است.
یکی از شاخص های تحقق این اهداف ، افزایش کارآمدی نظام در تراز جهانی است که شامل مدیریت همه مزیت ها و فرصت های پیشرفت همراه با عدالت به نفع همه مردم ایران اسلامی می شود و همه موانع را هم باید برطرف کند.
همه نهادها و مدیران در نظام باید نقشه راه بیانیه گام دوم را در حوزه مسئولیت تام خود تهیه و اجرا کنند.
نظام جمهوری اسلامی ایران بعد از چهل سال بالندگی دوره ای پر معنویت و پر برکت را در پیش دارد و همه انتظار دارند برگ های زرین دیگری به کارنامه درخشان آن در منطقه و جهان افزوده شود و به یاری خدا و با دعا و عنایت اهل بیت (س) صفحه ای دیگر از ترجمان تمدن ایرانی اسلامی ثبت خواهد شد.
ماموریت مشترک همه قوا و همه مردم و مسئولان همان "افزایش کارآمدی" نظام در اجرای بیانیه گام دوم است تا مثلث پیشرفت همراه با عدالت و آمایش سرزمین و جمعیت با استحکام بیشتری استقرار یابد.
مردم ایران بهترین، شایستهترین و دوست داشتنیترین مردم دنیا هستند، این مردم شایسته خدمتند، شایسته داشتن جامعهای پیشرفته و آباد با آیندهای بسیار روشن هستند.
مهمترین ویژگی برنامه ریزی هم باید حرکت بر بستر عقلانیت تشریعی باشد و آغازی متمایز و متفاوت در عرصه تدوین پیدا کند و سد برنامه ریزی تکوینی را پشت سر بگذارد و مبانی خود را بر بستر عقلانیت تشریعی تشکیل دهد.