نخستین مسجد چوبی جهان در دیار خراسان
در گزارش زیر قصد داریم دهکده چوبی نیشابور، نخستین مسجد چوبی ایران و جهان و همچنین یکی از جاذبههای گردشگری نیشابور را به شما معرفی کنیم.
دهکده چوبین یا همان دهکده چوبی، نام مکانی است که در حدود ۱۵ کیلومتری شهرستان نیشابور استان خراسان رضوی و در یکی از روستاهای این شهرستان، به نام روستای محمدآباد آقازاده ساخته شده است. این دهکده چوبی بی نظیر و زیبای ایران به دست مهندس حمید مجتهدی ساخته شده است و امروزه یکی از مکانهای دیدنی و تفرجگاههای زیبای شهر نیشابور شمرده می شود.
نام «دهکده چوبین» برخاسته از ویژگی منحصربهفرد سازههای آن میباشد که در ساخت آن بصورت کامل از چوب استفاده شده است و روشی نوین در ساخت بناهای آن بکارگیری شده است که برخاسته از پیشینه تاریخی، فرهنگی و متناسب با امکانات و قابلیتهای اقلیمی و جغرافیایی منطقه میباشد.
دهکده چوبی از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از این بخش ها، زیبایی خاص خود را دارا میباشند. دهکده چوبی از بخشهای همچون مسجد چوبی، موزه و کتابخانه، رستوران، فروشگاه و نانوایی، آلاچیق، سوئیتها، فضای سبز تشکیل شده است و در کنار این سازههای زیبا، اکوسیستم زیبایی به همراه کشاورزی و دامپروری در حال فعالیت میباشد.
در دهکده چوبی سعی شده است که یک زندگی کوچک روستایی بازسازی گردد و فرهنگ مردم دیار نیشابور در این مکان زنده نگه داشته شود. در این دهکده دامداری سنتی همچون پرورش اسب، گوسفند، گاو، شتر و … به همراه محل نگهداری طیور که شامل مرغ، کبوتر، غاز، شتر مرغ و … نیز وجود دارد که همگی این موارد شما را به دل زندگی روستایی میبرد.
معرفی مسجد چوبی در دهکده چوبی، اولین مسجد چوبی جهان ساخته شده است که این مسجد زیبا با بنای بالغ بر ۲۰۰ مترمربع، در برابر زلزله تا ۸ ریشتر نیز مقاوم میباشد. سقف این مسجد چوبی بصورت شیروانی بوده و دارای دو مناره به ارتفاع ۱۳ متر از سطح زمین میباشد که وزن تقریبی هر کدام از منارهها حدود ۴ تن میباشد. شکل ظاهری این مسجد زیبا بصورت کشتی وارونه بر زمین است که زیبایی خاصی به آن بخشیده است.
ساخت مسجد چوبی حدود ۲ سال زمان برده است و در ساخت این مسجد زیبا، از حدود ۴۰ تن چوب بهره برده شده است تا این اثر ماندگار و بی نظیر ساخته شود. جالب است این را بدانید؛ مکانی که در آن مسجد ساخته شده است، دارای موریانههای فراوانی میباشد که برای جلوگیری از خورده شدن چوبها توسط موریانه ها، راهکارهای خاصی در ساخت آن استفاده شده است که این راهکارها نیز در تمامی ساختمانهای ساخته شده در این دهکده، به کار گرفته شده است تا از اثرات مخرب چوب خواران جلوگیری نماید.
جالب است که بدانید، کابینت ها، دیوارهها و حتی سینیهای آبدارخانه این مسجد نیز، چوبی است. مسجد دارای یک ایوان بیرونی که کف آن از خشت است میباشد و برروی دیوارههای داخلی و بیرونی مسجد به ترتیب تعداد ۷ و ۶ کتیبه زیبا از آیات قرآنی به همراه قابهایش از چوب درختان گردو و توت نصب شده است.
در این مجموعه زیبا، نورپردازیهای خاصی به کار گرفته شده است که در هنگام شب جلوهی زیبایی را به این مکان میدهد. در دهکده چوبی بناهای زیبای دیگری نیز ساخته شده است که یکی از این بناها، ساختمان ۲ طبقه موزه و کتابخانه است که این ساختمان زیر بنای ۱۲۰ مترمربع دارد و دیوارههای آن دوجداره است. در طبقه اول این ساختمان موزه قرار گرفته است و در طبقه فوقانی موزه، کتابخانه دهکده چوبی قرار دارد.
یکی از مکانهای دیدنی دیگر دهکده چوبی رستوران ۸ ضلعی آن میباشد که در فضای حدوداً ۲۰۰ مترمربعی ساخته شده است و ظرفیتی حدود ۱۴۰ نفر را دارد.
اما یکی از جالبترین بخشهای این دهکده زیبای چوبی، قسمت نانوایی سنتی آن است که دارای ۲ تنور چوب سوز به روش سنتی است که در آن کارگران مشغول به پخت نان سنتی میباشند. این نانوانی دارای دودکش زیبای به شکل یک زن که تبق نان بر سر گرفته است طراحی و ساخته شده است و پوشش آن از کاهگل میباشد.