معاونت کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر:
نشانههای شدیدتر ابتلا به بیماری کرونا در مصرفکنندگان موادمخدر
ستاد مبارزه با موادمخدر با توجه به شایعههای تأثیر موادمخدر در پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹، آخرین یافتههای علمی را منتشر کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سيما و به نقل از روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر؛ معاونت کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر با توجه به شایعههای تأثیر مصرف موادمخدر در پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹، آخرین یافتههای علمی در سطح جهان را منتشر کرده است.
در این مقالات آمده است:
ضروری است مردم جامعه به این موضوع هوشیار و آگاه باشند که بر اساس تحقیقات علمی انجام گرفته، مشخص شده است ابتلا به بیماری کرونا میتواند در برخی از جمعیتها نظیر افرادی که موادمخدر مصرف میکنند با علائم و نشانههای شدیدتری همراه باشد.
از آنجایی که این بیماری به ریهها حمله میکند، لذا کرونا ویروسی که عامل ایجاد کووید ۱۹ میشود برای کسانی که سیگاری هستند یا ماریجوانا و سایر موادمخدر را بهصورت تدخینی مصرف میکنند، تهدید جدی است.
علاوه بر این، افراد مصرفکننده مواد بیشتر از سایر افراد جامعه مشکلاتی نظیر بیخانمانی، حبس و زندانی شدن را تجربه میکنند و لذا قرار گرفتن و زندگی کردن در چنین شرایطی میتواند فرد معتاد را در معرض آلوده شدن به ویروس کووید ۱۹ قرار دهد.
این ویروس نرخ مرگومیر بالاتری نسبت به آنفلوانزای فصلی داشته است و البته میزان دقیق مرگومیر در این بیماری هنوز ناشناخته است، زیرا تعیین دقیق میزان آن بستگی به تعداد موارد تشخیص داده نشده و تعداد افراد بدون علامت دارد و برای تعیین این ارقام نیاز به بررسیهای بیشتری است.
تا این لحظه ثابت شده است که مرگومیر و همچنین نوع شدید بیماری ناشی از کووید ۱۹ در میان افراد مسنتر و کسانی که دارای مشکلات زمینهای سلامتی مانند دیابت، سرطان و بیماری تنفسی بودهاند، بیشتر است؛ بنابراین منطقی است نگران باشیم که عملکرد نامناسب ریه یا بیماری ریوی مربوط به سابقه استعمال دخانیات، نظیر بیماری انسداد مزمن ریوی (chronic obstructive pulmonary disease) میتواند افراد را در معرض خطر عوارض جدی کووید ۱۹ قرار بدهد.
در خصوص مشکلاتی از قبیل بیماری انسداد مزمن ریوی، بیماریهای قلبی و عروقی و سایر بیماریهای تنفسی بر اساس دادههای مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای چین (چین CDC)، نرخ مرگومیر برای کووید ۱۹ در افراد مبتلا به بیماری مزمن تنفسی ۶.۳ درصد، در مقایسه با نرخ مرگومیر ۲.۳ درصد در جمعیت عمومی
است.
در چین، ۵۲.۹ درصد از مردان سیگار میکشند و برخلاف آن فقط ۲.۴ درصد از زنان سیگاری هستند. تجزیهوتحلیل بیشتر در رابطه با دادههای نوظهور بهدستآمده در خصوص کووید ۱۹ از چین میتواند در تعیین اینکه آیا نابرابری در مرگومیر بالاتر مردان در بیماری کرونا در مقایسه با زنان ناشی از مصرف بالاتر دخانیات در مردان بوده است یا خیر؟ کمککننده خواهد بود.
استفاده از سیگارهای الکترونیکی و یا دستگاه ویپ مانند سیگار کشیدن، ممکن است به سلامتی ریه آسیب برساند و شواهد در حال ظهور نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض ذرات معلق در هوا ناشی از سیگارهای الکترونیکی، موجب آزار سلولهای ریه شده و توانایی پاسخگویی به عفونت را کاهش میدهد.
بهعنوان نمونه نتایج یک تحقیق نشان داد که موشهای آلوده به ویروس آنفلوانزا که در معرض این ذرات معلق در هوا قرار گرفتهاند، آسیب بافتی و التهاب در آنها افزایش یافته است.
افرادی که برای کنترل درد و تسکین از داروهای مخدر در دوزهای بالا استفاده میکنند یا سوء مصرف مواد و اعتیاد به موادمخدر دارند، سیستم تنفسی آنها با چالشهای جداگانهای روبروست.
از آنجاییکه موادمخدر برای کاهش دادن سرعت تنفس در ساقه مغز انسان عمل میکند، استفاده از این مواد نه تنها مصرفکننده را در معرض خطرات حیاتی و مصرف بیش از اندازه (Overdose) قرار میدهد، بلکه ممکن است باعث کاهش مضر اکسیژن در خون (هیپوکسیمی) شود.
کمبود اکسیژن به ویژه میتواند به مغز آسیب برساند. درحالیکه سلولهای مغزی میتوانند دورههای کوتاه کمبود اکسیژن را تحمل کنند، اما با ادامه این وضعیت ممکن است آسیب ببینند.
در گذشته ثابت شده است که بیماری مزمن تنفسی خطر مرگومیر ناشی از مصرف بیش از اندازه (Overdose) را در مصرفکنندگان مواد افیونی افزایش میدهد و به همین ترتیب ثابت شده است که کاهش ظرفیت ریه ناشی از کووید ۱۹ میتواند بهطور مشابه این گروه از افراد را در معرض خطر قرار بدهد.
سابقه مصرف متامفتامین (شیشه) نیز میتواند افراد را در معرض خطر قرار دهد؛ زیرا مصرف متامفتامین رگهای خونی را منقبض میکند و این موضوع یکی از دلایلی است که در آسیب ریوی و فشار خون ریوی افراد مصرفکننده متامفتامین نقش دارد.
بیخانمانی یا تحمل حبس از جمله دیگر موضوعاتی است که میتواند مصرفکنندگان مواد را در محیطهایی که در تماس نزدیک با دیگران هستند قرار دهد و در نتیجه احتمال مبتلا شدنشان به کووید ۱۹ را افزایش بدهد.
اگرچه ما هنوز اطلاعات اندکی راجع به کووید ۱۹ و رابطه آن با مشکل اعتیاد به موادمخدر داریم، اما تجربه و دانش به دست آمده از گذشته نشان میدهد که افرادی که به دلیل استعمال سیگار، مواد افیونی، متامفتامین، حشیش و سایر مواد، از سلامتی کامل برخوردار نیستند به دلایل متعدد فیزیولوژیکی و اجتماعی-محیطی بیشتر در معرض خطر ابتلا به کووید ۱۹ و عوارض جدیتر آن قرار دارند.