نشست رؤسای پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا
اعتیاد در رأس آسیبهای اجتماعی
دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر: موادمخدر در رأس آسیبهای اجتماعی از جمله طلاق، سرقت و قتل است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ اسکندر مومن در دومین روز از نشست رؤسای پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا که صبح امروز در ستاد ناجا برگزار شد، با بیان اینکه با برنامهریزیهای صورت گرفته جهاد بزرگی در عرصه مبارزه با مواد مخدر انجام شده است، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی عرصه مبارزه با مواد مخدر را یک جهاد بزرگ تعبیر کردند؛ چرا که مواد مخدر دشمن انسانیت و بشریت است.
مومنی گفت: اعتبارات و تجهیزات در حوزه مبارزه با مواد مخدر نسبت به سالهای گذشته دو برابر شده است.
وی با بیان اینکه یکی از اولویتهای ما ساماندهی معتادان متجاهر است، گفت: خوشبختانه امروز در بسیاری از کلانشهرها بهویژه تهران کارهای گستردهای صورت گرفته است.
سردار مومنی گفت: در گذشته قلب پایتخت محلی برای فروش مواد مخدر، قاچاق و محلی برای معتادان متجاهر بود و استحکاماتی ساخته بودند، اما با تلاشهای صورت گرفته پاکسازی شد.
وی گفت: در سال گذشته در حوزه مبارزه با ترانزیت مواد مخدر کارهای جهاد گونهای انجام شد و بالاترین کشفیات در تاریخ ایران برای سال جاری است.
دبیر ستاد کل مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه نسب به ماموریتهای پلیس ۸۰ درصد کاهش شهدا داشتیم، گفت: مهمترین اولویت ما اشراف اطلاعاتی است؛ در توقیف اموال قاچاقاچیان مواد مخدر ۵۰ درصد افزایش داریم.
وی ادامه داد: ۷۵ درصد از مواد کشف شده در شرق کشور و ۲۵ اقصی نقاط کشور بوده است؛ ۷۰ درصد از مواد کشف شده با کارهای اطلاعاتی بود. ۵۱ درصد عملیاتهای و درگیریها نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
افزایش ۵۱ درصدی عملیاتها در موضوع مواد مخدر
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: عملیاتها و درگیریها در موضوع مبارزه با مواد مخدر امسال در مقایسه با سال گذشته ۵۱ درصد افزایش پیدا کرده و نتیجه آن افزایش ۱۸ درصدی کشفیات بوده است.
اسکندر مومنی در نشست سراسری روسای پلیس مبارزه با مواد مخدر به پاکسازی برخی مناطق از لوث قاچاقچیان، افزود: برای مثال منطقهای در غرب تهران در تصرف آنها بود که ساماندهی صورت گرفت و امید در این مناطق جاری شد و مردم در حال کسب و کار هستند و بعد از پاکسازی اکنون وظیفه دستگاههای فرهنگی است که با زیباسازیهای شهری و تغییر کالبد منطقه به گونهای عمل کنند که این امید و اصلاح محیط به صورت پایدار تثبیت شود.
وی گفت: قاچاقچیان به راحتی در این مناطق استحکامات و بنا داشتند و چادر میزدند و بسیاری از مردم از این مناطق کوچ کرده بودند که هم اکنون با پاکسازی این مناطق کسب و کار و امنیت بازگشته است.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: در یک سال گذشته مبارزه جهاد گونهای در همه ابعاد مبارزه با مواد مخدر صورت گرفته است که ما امسال با افزایش ۱۸ درصدی میزان کشفیات در مقایسه با سال گذشته بالاترین میزان کشفیات را در جهان و همچنین در تاریخ ایران داشته ایم.
آقای مومنی گفت: به باندهای بزرگ ضربات بیشتری وارد شده و توقیف اموال و خودرو بیش از ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
وی با اشاره به افزایش ۲۰ درصدی کشفیات سلاح نیز افزود: ۷۵ درصد این کشفیات در مناطق شرقی کشور بوده است.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: ۷۴ درصد کشفیات از طریق اقدامات اطلاعاتی بوده نه فقط اقدامات انتظامی صرف.
آقای مومنی افزود: موفقیت بسیار بالای کشفیات ناشی از اقدامات هدفمند و جهادگونهای بوده و با وجود اینکه امکانات افزایش قابل توجهی نداشته است، اما دستاوردها بسیار خوب بود.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر در بخش دیگری از سخنانش به افزایش تولید مواد مخدر در افغانستان اشاره کرد و گفت: اکنون به این قطعیت رسیده ایم که اشغالگران از کشت مواد مخدر در افغانستان حمایت میکنند و تولید این مواد در دو دهه گذشته دو برابر شده و همه منافع آنها ناامن کردن منطقه است.
وی افزود: آنها با غیر انسانیترین روشها به دنبال ناامن کردن منطقه هستند و یکی از این روشها حمایت از تولید مواد مخدر در افغانستان است.
آقای مومنی گفت: مقصد بخش زیادی از این مواد مخدر کشورهای غربی اروپایی است که اگر ایران جلوی آن را نگیرد میزان آلودگی در آن کشورها بیشتر میشود.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر میزان کشفیات مواد مخدر در ایران را بسیار چشمگیر و قابل توجه خواهند و افزود: چندی پیش با یکی از مسئولان مبارزه با مواد مخدر یکی از کشورها صحبت میکردم که میگفت: در یکسال دو و نیم کیلو مواد مخدر کشف کرده اند و ادعا میکردند که میزان کشف، تازه افزایش هم داشته است.
وی وجود مواد مخدر صنعتی در افغانستان را از دیگر معضلات خواند و گفت: ورود پیش سازها از کشورهای غربی به افغانستان و تولید مواد مخدر صنعتی و شیشه قطعاً دامن خود آنها را نیز خواهد گرفت.
آقای مومنی افزود: همه دستاوردهای ما در شرایطی ایجاد شده است که سدی جدی برای مبارزه پیش روی ما ایجاد میکنند.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر، اقدامات صورت گرفته در حوزه درمان، پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی ناشی از مصرف مواد مخدر را خوب توصیف کرد و گفت: برای ساماندهی هر چه بیشتر این موضوع نیازمند همکاری بیشتر مردم و دستگاهها هستیم.
وی افزود: مردم انتظار دارند مواد مخدر در دسترس نباشد که این حق آنهاست و هیچ کشور و دولتی به تنهایی قادر به ساماندهی نیست مگر اینکه بخش دوم کار که همان کاهش تقاضاست، هم به کمک بخش مقابله بیاید.
آقای مومنی گفت: قطعاً مردم، گروههای مرجع و خانوادهها باید نظارت کنند تا اقدامات پیشگیرانه صورت گیرد و اگر مواد مخدر در دسترس بود، جامعه و جوانان ما قدرت نه گفتن را داشته باشند.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: بیش از ۳۰ درصد جوانان و نوجوانان مبتلا در پاسخ به پرسش ما گفته اند که فکر نمیکردیم با چند بار مصرف معتاد شویم و حدود ۳۳ درصد گفته اند که میدانستیم معتاد میشویم، اما در مقابل اصرار همسالان دچار رودر بایستی شدیم.
وی گفت: حتما باید در بخش بازدارندگی و صیانت درونی کار شود و مواد مخدر فقط به فرد آسیب نمیرساند بلکه یک معتاد در یک خانواده چندین خانواده را دچار زحمت میکند.
در بحث مبارزه با مواد مخدر نیازمند اصلاح قوانین هستیم
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در موضوع مبارزه با مواد مخدر در سه بخش ضربه به بنیانهای اقتصادی قاچاقچیان، معتادان متجاهر و مقابله با توزیع کنندگان و فروشندگان مواد مخدر نیازمند اصلاح قوانین هستیم.
آقای اسکندر مومنی در نشست سراسری روسای پلیس مبارزه با مواد مخدر قوانین مبارزه با مواد مخدر را روزآمد ندانست و گفت: قانون باید برای دست اندرکاران مبارزه تسهیلاتی ایجاد کند و برای مجرمان و قانون شکنان بازدارنده باشد.
وی گفت: در سه بخش نیازمند اصلاح قوانین هستیم که بخش نخست ضربه به بنیانهای اقتصادی قاچاقچیان است و منظورمان از اقدامات بازدارنده فقط مجازات اعدام نیست و مجازاتها باید به گونهای باشد که فرد دست به تکرار جرایم نزند.
وی گفت: همه اموال ناشی از این جرایم باید مصادره شود و اگر آن قاچاقچی بتواند اثبات کند که برخی از اموالش از راه مواد مخدر کسب نشده است، میتواند به او بازگردانده شود نه اینکه نیروی انتظامی و دستگاه قضایی ثابت کنند که چه میزان اموال از راه مواد مخدر به دست آورده اند.
وی گفت:: در موضوع معتادان متجاهر هم باید قانون اصلاح شود و بر اساس کدام پروتکل علمی معتادی که به حدی از اعتیاد رسیده است که دیگر خودش را نمیتواند اداره کند ظرف یک تا سه ماه درمان و توانمند شود؟ مشخص است که ما دائم این افراد را دستگیر و پس از سه ماه رها میکنیم و باز به نقطه اول بر میگردد.
وی حداقل زمان برای درمان معتادان متجاهر را دو سال خواند و گفت: ما در بازدیدی که در کشور چین داشتیم دیدیم که مراحل ساماندهی و نگهداری اجباری معتادان حداقل دو سال است چرا که فقط ۶ ماه درمان اولیه و سم زدایی صورت میگیرد و بعد از آن فرد معتاد باید به سراغ مهارت برود و حدود دو سال زمان میبرد تا بتواند تولیداتش را به فروش برساند.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت:: در آن کشورها کمتر از ۲۰ درصد معتادان متجاهر پس از طی این دورههای درمانی، دوباره معتاد میشوند و اگر برای بار دوم دچار اعتیاد شوند این بار سه سال آنها را نگه میدارند.
وی گفت: روش درمان و نگهداری یک تا سه ماهه معتادان متجاهر در ایران به نفع معتادان و خانواده آنها نیست و شاید برخی سود ببرند، اما ما درمان این معتادان را تا نیمه انجام میدهیم و سپس رهایشان میکنیم و این چیزی جز هدردادن منابع و امکانات کشور نیست و بیش از ۸۰ درصد این معتادان متجاهر به اعتیاد باز میگردند.
مومنی گفت: بخش سومی که نیاز به اصلاح قوانین دارد در خصوص مجازات بازدارنده برای توزیع کنندگان و فروشندگان است.
وی گفت: البته اقداماتی در خصوص اصلاح قوانین صورت گرفته و پیش نویسهای آن نیز انجام شده و اجماع نیز حاصل شده است.
مومنی تمرکز نهادهای مسئول در بحث مبارزه با مواد مخدر در اطراف مدارس را نیز بسیار ضروری خواند و گفت: سختی کار توزیع کنندگان مواد مخدر فقط در ابتدای کار است و همین که فردی را بتوانند معتاد کنند یک عمر مشتری شان خواهد بود.