به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری رویترز؛ سفیر روسیه در سازمان ملل روز سه شنبه موضع آمریکا را مبنی بر این که دو سال بعد از خروج از توافق هستهای ایران هنوز هم عضوی از آن است و میتواند موجب بازگشت همه تحریمهای سازمان ملل علیه دولت ایران شود تقبیح کرد و آن را «احمقانه» خواند.
آمریکا، روسیه، چین، آلمان، انگلیس و فرانسه در سال ۲۰۱۵ با این توافق که مانع از ساخت تسلیحات هستهای توسط ایران در ازای کاهش تحریمها میشود موافقت کردند. شورای امنیت سازمان ملل این توافق را در قالب قطعنامهای که هنوز هم آمریکا را یک مشارکت کننده این توافق میخواند تثبیت کرد هرچند آمریکا از این توافق بیرون رفت. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد و این توافق مربوط به دوران ریاست جمهوری باراک اوباما «بدترین توافق تاریخ» نامید.
با این حال، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا ماه گذشته میلادی گفت زبان مندرج در این قطعنامه «بی ابهام» است و «حقوقی که در قطعنامه شورای امنیت به مشارکت کننده داده میشود برای همه مشارکت کنندگان آن توافق کاملا در دسترس است.» مقصود وی توان یک مشارکت کننده توافق هستهای - موسوم به برجام - برای زدن ماشه بازگشت فوری همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بود.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل گفت: «این احمقانه است. آنها عضو نیستند و هیچ حقی برای زدن این ماشه ندارند.»
دیپلماتها گفتند آمریکا در صورت تلاش برای زدن ماشه بازگشت تحریمها ها که شامل تحریم تسلیحاتی علیه ایران است با نبردی آشفته مواجه خواهد بود. روشن نیست که آیا و چگونه یک عضو شورای امنیت میتواند چنین اقدامی را متوقف کند.
نبنزیا گفت آمریکا باید در نظر بگیرد آیا این اقدام ارزشش را دارد یا خیر. وی هشدار داد: «بازگشت فوری تحریمها قطعا به معنای پایان برجام است. مداخله جویانهترین بازرسیهایی که تا به حال آژانس بین المللی انرژی اتمی از یک کشور داشته است متوقف خواهد شد. آیا این به نفع آمریکاست؟»
آمریکا با طرفهای اروپایی این توافق امکان بازگرداندن تحریمها را در صورت ناتوانی در وادار کردن شورای امنیت به توقف انقضای تحریم تسلیحاتی ایران که ماه اکتبر منقضی میشود مطرح کرده است. یک قطعنامه برای تصویب نیازمند ۹ رای موافق و عدم وتوی کشورهای روسیه، چین، آمریکا، فرانسه یا انگلیس است.
نبنزیا در پاسخ به این سوال که آیا روسیه چنین قطعنامهای را وتو خواهد کرد یا خیر گفت: «هرگز پیش از آمدن زمان مناسب آن به هیچ سوالی پاسخ نمیدهم، اما شما میتوانید یک حدس سرانگشتی بزنید. من هیچ دلیلی نمیبینم مبنی بر این که اعمال تحریم تسلیحاتی علیه ایران ضروری باشد.»