به گزارش خبرگزاری صداو سیما، رئیس کل بانک مرکزی در جلسه نقش نظام بانکی و جهش تولید که با حضور معاون اول رییس جمهوری، مدیران عامل بانکها و اعضای هئیت عامل در بانک مرکزی برگزار شد، با اشاره به اینکه سیستم بانکی محور موثر و تاثیر گذار در اقتصاد کشوراست، گفت: باوجود تحریمهای ظالمانه و انتظار دشمنان برای فروپاشی اقتصاد، خوشبختانه با تصمیمهای صحیح مجموعه اقتصادی دولت و بانک مرکزی در زمان حاضر شاهد ثبات اقتصادی و رشد اقتصادی غیرنفتی بوده ایم و بر اساس برنامه ریزیهای لازم حمایت از تولید در اولویت قرار دارد.
عبدالناصر همتی اقدامها و دستاوردهای بانک مرکزی در حوزههای «سیاست پولی»، «اعتباری»، «ارزی» و «نظامهای پرداخت» را تشریح کرد و گفت: این دستاوردها با تلاش و کوشش مجموعه نظام بانکی و در سایه سیاست گذاری صحیح بانک مرکزی به دست آمده است و در صورتی که از نظام بانکی حمایت شود، دستاوردهای سترگ تری در آینده شاهد خواهیم بود.
رییس شورای پول و اعتبار در خصوص سیاستهای اعتباری بانک مرکزی با تأکید بر اینکه بر اساس این سیاست گذاری به موضوع تولید توجه ویژهای شده است، گفت: بانک مرکزی گامهای موثری از جمله اعطای تسهیلات به شرکتهای پیشران، بنگاههای کوچک و متوسط و شرکتهای دانش بنیان برای حمایت از این بخش برداشته است و در همین راستا نیز به تأمین سرمایه بنگاهها و زنجیره تولید نگاه و حمایت ویژهای شده است.
همتی در ادامه به دستاوردهای حوزه سیاستهای پولی بانک مرکزی پرداخت و گفت: مهمترین سیاست پولی مهار تورم و کنترل روند آن بوده است و این دستاورد باوجود شرایط تحریم و وضعیت خاص فروش و قیمت نفت به دست آمده است.
وی در خصوص تصمیمها و سیاستهای اتخاذ شده به منظور تأمین صحیح کسری بودجه بدون تاثیر در نرخ تورم افزود: برای تأمین کسری بودجه، تصمیمها و برنامههای خوب و مناسبی اندیشیده و در حال اجراست که نمونه آن تصمیم به فروش اوراق بدهی برای تأمین کسری بودجه و استفاده از ساز و کار بازار باز با تلاش بانک مرکزی است که در شصت سال گذشته بی سابقه است.
رییس کل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه بانک مرکزی در زمینه سیاستهای پولی ابزار قوی و مناسبی در اختیار دارد گفت: بازار باز مکانیزمی است که بانک مرکزی برای مدیریت بازار پول از آن به خوبی بهره گرفته است و خوشبختانه بانکها و مؤسسات اعتباری نیز بدون فشار و ابزار دستوری، همراهی مناسب و مطلوبی با سیاستهای بانک مرکزی در این زمینه داشته اند که جای قدردانی و تشکر دارد.
رئیس شورای پول و اعتبار در ادامه با تاکید بر اینکه بانک محور بودن اقتصاد باید اصلاح شود، تصریح کرد: درحال حاضر مانده تسهیلات بانکی، دو هزار میلیارد تومان است که نزدیک ۹۰درصد تأمین مالی کشور به حساب میآید و خوشبختانه اقبال خوبی به بازار سرمایه شده است و جادارد که نقش بازار سرمایه در تأمین مالی افزایش یابد.
وی افزود: البته در بازارسرمایه مسئولان محترم باید اقدامات احتیاطی لازم را در نظر بگیرند تا با مدیریت مناسب شاهد رشد مطمئن و منطقی آن باشیم.
رئیس کل بانک مرکزی در حوزه ارزی تصریح کرد: باوجود کاهش درآمدهای نفتی به تاثیر تحریمهای ظالمانه و کاهش شدید قیمت نفت، وضعیت ذخایر اسکناس ارزی مناسب و در تاریخ کشور بی سابقه است، ضمن آنکه برای تأمین کالاهای اساسی تمهیدات لازم پیش بینی شده است و مشکلی وجود ندارد.
رییس کل بانک مرکزی در پایان به دستاوردهای حوزه فناوریهای نوین پرداخت و گفت: در حوزه نظامهای پرداخت اقدامات مناسبی انجام شده است که مهم ترین آن کنترل جدی بر گردش پول ملی وجلوگیری جدی از پول شویی و اقدامات سفته بازانه در بازارهای مختلف بهویژه بازار ارز است و در مقابل، این گردش پول در خدمت فعالیتهای مولد اقتصادی قرار گرفته است.
همتی در خصوص حمایتهای بانک مرکزی از فضای کسب و کار در پی شیوع ویروس کرونا تاکید کرد: در مبازره با آثار اقتصادی و معیشتی شیوع ویروس کرونا سیستم بانکی در خط مقدم قرار دارد و علی رغم شرایط سخت اقتصادی با برنامه ریزیهای لازم تسهیلات حمایتی از محل اعتبار ۷۵ هزار میلیارد تومانی در اختیار اقشار آسیب دیده قرار گرفته است و با برنامه ریزیهای انجام شده این تسهیلات به فعالان حوزه کسب و کار و تولید پرداخت میشود و همین امروز دستور العمل مربوط به وام بنگاهها صادر شد.
در این جلسه اعضای هیئت عامل بانک مرکزی در حوزههای «سیاست پولی»، «اعتباری»، «ارزی»، «نظارتی» و «نظامهای پرداخت» به ارائه گزارش پرداختند و برخی از مدیران عامل بانکهای دولتی و خصوصی به تشریح مسائل، مشکلات و راهکارهای پیشنهادی اشاره کردند.