روحانی در مراسم افتتاح طرح توسعه ذوب مس خاتون آباد
افتتاح طرحهای بزرگ معدنی؛ پاسخ به استکبار
رئیس جمهور: بهرغم همه فشارها و توطئهها کشورمان را پیش میبریم، طرحهای مان را تکمیل و صادرات را پررونق میکنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای روحانی در مراسم بهره برداری از طرحهای ملی صنعت مس با اشاره به افتتاح ۴ طرح بزرگ در استان کرمان تصریح کرد: در بخش فلزات، فولاد، مس و آلومینیوم در کشورمان هم نیازهای داخلی تامین و هم موجب صادرات میشوند.
رئیس جمهور به آمار ارائه شده از سوی استاندار کرمان اشاره کرد و افزود: استاندار کرمان آمار بسیار خوبی ارائه کردند؛ در سال قبل به ارزش ۲۶ هزار میلیارد تومان طرح در استان کرمان در بخش معادن و صنایع معدنی افتتاح شد و نوید دادند که مجموعا تا پایان امسال حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان طرح به افتتاح خواهد رسید.
آقای روحانی ادامه داد: این بدان معنی است که افتتاحهای فراوان دیگری نیز در استان کرمان تا پایان سال پیش روی ماست، این تحولی بزرگ و پاسخ قاطع کارگران، مهندسان، مسئولان و مدیران ما به استکبار جهانی است که علیرغم همه فشارها و توطئهها ما کشورمان را پیش میبریم و طرحهای مان را تکمیل و به افتتاح میرسانیم، برای جوانان اشتغال درست و بازار صادراتمان را نیز پررونق میکنیم.
رئیس جمهور با اشاره به خبر خوش استاندار کرمان در حوزه کشاورزی این استان، گفت: برخی محصولات مانند پسته، خرما و گردو بیشترین محصول را در استان کرمان داشته است و حتی استاندار گله داشتند که در جنوب کرمان محصولات فراوانی به بار نشسته است، اما به دلیل بیماری کرونا و مشکلات نقل و انتقال و صادرات باید برای این محصولات فراوان که به همت کشاورزان عزیز ما به دست آمده است، فکری کرد تا به قیمتی که برای آنها صرفه داشته باشد این محصولات را بفروشند.
آقای روحانی افزود: امشب یا فردا با وزیر جهاد کشاورزی تلفنی صحبت و در دولت نیز این موضوع را مطرح میکنم تا مشکل حل شود.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: یک استان سرزنده مثل کرمان امروز در بخشهای مختلف هم تولیدکننده و هم صادرکننده است و این در حالیست که استان پرافتخاری برای ماست.
آقای روحانی یادآور شد: سردارانی بزرگ و شخصیتهای والامقامی از کشور و مردم ما حفاظت کردند؛ یک نمونه بسیار والا شهید سلیمانی بود که ما دیدیم چه افتخار بزرگی برای ما، منطقه و مسلمانان آفرید، خداوند در این ایام روح او را در جوار روح امام حسن مجتبی (ع) قرار دهد.
برای مقابله با تحریم، راهی جز افزایش تولید نداریم
آقای روحانی در ادامه سخنانش در مراسم افتتاح طرحهای ملی صنعت مس در استان کرمان با اشاره به سال جهش تولید گفت: معنی جهش تولید این است که میزان تولید ما در سال های پیش هر قدر بوده است امسال باید حرکت بیشتر و سریعتری باشیم.
وی افزود: اینکه رهبر معظم انقلاب امسال بیش از سال های گذشته بر این مسئله تاکید دارد به این علت است که با توجه به شرایط تحریم و همه گیری کرونا برای این که کشورمان پیش برود، نیازهای مردم تامین شود و به اهداف صادرات برسیم راهی جز گسترش تولید نداریم.
رئیس جمهور جهش تولید را برای اشتغال زایی نیز لازم و بسیار مهم دانست.
آقای روحانی همچنین معادن را یکی از سرمایه های بزرگ دولت برای جهش تولید دانست و افزود: بهره برداری از برخی معادن مانند معادن شن و ماسه آسان است که برای بهره برداری از آن باید یک مجوز داده شود و برخی معادن مانند معادن گچ و آهک نیز پیچیدگی زیادی ندارد و بخش خصوصی نیز به خوبی از عهده بهره برداری از آن بر می آید و محصولش را به مردم ارایه می کند.
رئیس جمهور گفت: اما برخی معادن هست که نیاز به سرمایه گذاری بیشتر دارد و دولت باید برای اکتشاف و تعیین عمق بهره برداری از آن کمک کند؛ خوشحال شدم که در بخش مینو معادنی در اعماق وجود دارد که کشف می شود.
آقای روحانی افزود: ما در بخش معادن خیلی در عمق وارد نشده ایم البته اگر نفت و گاز را معدن ویژه محسوب کنیم در این عرصه به اعماق زیاد وارد شده ایم.
رئیس جمهور گفت: جایی که معدن بزرگ با معیار خوب است باید به عمق برویم و از آن بهره برداری کنیم.
وی افزود: خوشحالم که میزان اکتشاف معادن در دولت یازدهم و دوازدهم چندین برابر اکتشاف در تاریخ ایران بوده است.
آقای روحانی همچنین با اشاره به نیاز استان کرمان به آب برای بخش های صنعت و کشاورزی بر انتقال آب از مناطق جنوبی به استان تاکید کرد.
باید ساز و کار عرضه معادن در بورس فراهم شود
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه باید عرصههایی که به آنها فکر نشده هم در بورس عرضه شود گفت: معادن و زمین از جمله این عرصه هاست که میتواند در بورس ارائه شود.
آقای روحانی با تاکید بر اینکه آزادسازی پهنهها باید مورد توجه قرار گیرد تصریح کرد: باید کاری کنیم که معادن اکتشاف شده به سرعت در اختیار مردم قرار گیرد؛ شرکت ها، تعاونیها و بخش خصوصی میتوانند به این عرصه وارد شوند و یا میتوانیم آنها را تبدیل به سهام کنیم و دولت بخش بزرگ سهام را به مردم واگذار کند.
رئیس جمهور ادامه داد: درباره ایمیدرو هم من توصیه کردم که سهامش در بورس به مردم واگذار شود؛ چرا که بورس ما استعداد بسیار زیادی دارد. آنچه امروز در بورس تهران مشاهده میکنیم میتوانیم به چندین برابر تبدیلش کنیم.
وی با تاکید بر اینکه بورس زنده با عرضه سهام جدید شکل میگیرد گفت: گاهی داخل بورس سهامی وجود دارد و بین افراد نقل و انتقال میشود و در داخل بورس گردش صورت میگیرد، این خوب است، اما زنده ماندن بورس منوط به این است که سهام جدید وارد بورس کنیم.
آقای روحانی ادامه داد: امسال دو سه قدم خوب در این زمینه برداشته شد. سهام عدالت هم در بورس عرضه میشود؛ آنها که مایل هستند میتوانند بفروشند و اگر مایل نبودند میتوانند سهام را نگه دارند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه اکثریت سهام عدالت متعلق به شرکتهای سودده است اظهار داشت: این سهام بسیار ارزشمند است و براحتی در بازار فروش خواهد رفت.
وی با اشاره به تلاشهای صورت گرفته در صدا و سیما برای اطلاع رسانی درباره سهام عدالت گفت: البته توضیحات به گونهای بوده است که مردم با دفتر ما تماس میگیرند و درباره سهام عدالت توضیح میخواهند.
آقای روحانی تصریح کرد: باید به مردم گفته شود که اگر میخواهند سهام را نگه دارند با ساز و کاری مثل پیامک اطلاع دهند و اگر نمیخواهند میتوانند با یک پیامک و یا مراجعه به سایت و سامانه بگویند میخواهیم بفروشیم.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به راههای فراوانی که مردم میتوانند از آن طریق سهامشان را بفروشند گفت: در شرایط سخت تحریم، کرونا و در شرایطی که بسیاری از مشاغل بطور کامل تعطیل شده و بسیاری از مراکز ورزشی، تفریحی و گردشگری تعطیل شده است آنها که صدمه مالی دیده اند میتوانند سهام عدالت را بفروشند و استفاده کنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه ما به برخی از عرصهها برای آنکه در بورس عرضه شوند فکر نکرده ایم افزود: مثلاَ هیچ وقت فروش زمین را در بورس نیاوردیم؛ زمینهای بزرگی وجود دارد که یا دولت در اختیار دارد و یا نیروهای مسلح در حالیکه ممکن است تنها به نصف آن نیاز باشد و نصف دیگر آن میتواند در بورس عرضه شود.
آقای روحانی ادامه داد: درباره معادن هم به همین صورت است؛ ما معادن بسیاری در کشور داریم که باید قیمت گذاری و در بورس وارد شود و به صورت شفاف بتوانیم علاوه بر سهام، خود معادن را هم در بورس عرضه کنیم این میتواند تحول بزرگی باشد.
رئیس جمهور معادن را یکی از سرمایههای بزرگ دولت خواند و گفت: ما باید این پهنهها را آزاد کنیم؛ برخی از این پهنهها مورد اختلاف محیط زیست و معادن است یعنی محیط زیست میگوید این قسمت نباید دست بخورد، اما معادن میگوید من اینجا ۴ معدن مهم دارم؛ این وظیفه من و شورای عالی محیط زیست است که اختلافات را حل کنیم.
آقای روحانی همچنین تاکید کرد: اگر فناوری پیشرفته باشد به زمین آسیب نمیزند؛ طرحهایی که امروز افتتاح شد یکی از نکات برجسته اش از نظر زیست محیطی بود که مشکل گرد و غبار مس را که در فضای بیرون منتشر میشد و آنجا را آلوده میکرد حل کرده است.
دولت قصد دارد معادن کوچک و متوسط را در بورس قرار دهد
آقای روحانی در مراسم افتتاح طرح توسعه ذوب مس خاتون آباد در استان کرمان که امروز به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد تصریح کرد: بورس باید زمینهای آماده کند تا دولت بتواند زمینهای بزرگی که دارد و نیز معادن کوچک و متوسطی که خصوصیات آنها مشخص است، در بورس قرار دهد.
وی افزود: بورس قبول کند که اینها وارد بورس شوند و مردم معادن و یا سهامی از معادن را بخرند و این باعث میشود که هم بورس گشایش پیدا میکند و هم معادن کوچک و متوسط شروع به کار میکنند.
رئیس جمهور اضافه کرد: در قدیم بحثهایی بود که اگر کسی در شرکتهای معدنی پهنهای دارد و یا جایی را در اختیار میگیرد، آنجا به اسم او میماند که هیچ استفاده و بهره برداری از آن صورت نمیگیرد، همه این مسائل برداشته خواهد شد.
آقای روحانی همچنین با اشاره به ارتقای محصولات ذوب مس خاتون آباد از ۸۰ هزار تن به ۱۲۰ هزار تن با استفاده از فناوری جدید ابراز امیدواری کرد توسعه این طرح به رشد اقتصادی استان کرمان و کشور کمک کند.
پهنههای معادن باید آزاد شوند
رئیس جمهور گفت: ممکن است تعدادی از معادن در دست بعضی افراد باشند که بعد از گذشت مدتها هنوز شرایط استفاده بهینه از آنها را پیدا نکرده اند این معادن باید آزاد شوند تا با راه اندازی آنها بتوان اشتغال را در آن مناطق افزایش داد.
آقای روحانی در ادامه تصریح کرد: نباید فراموش کرد که تعداد زیادی از معادن ما در حال حاضر در اختیار بعضی افراد و خانواده هاست که هنوز شرایط استفاده بهینه از آن را پیدا نکرده اند در حالی که اگر پهنههای این معادن از آنها گرفته شود و در دست افراد کار بلد قرار گیرد قطعا میتواند اشتغال بزرگی برای کشور ایجاد کند.
وی افزود: مشکل جدی دیگری که ما در حوزه معادن داریم خام فروشی محصولات است چرا که اگر ما بتوانیم محصولی را به جایی برسانیم که در لحظه فروش دقیقا به دست مصرف کننده نهایی برسد در واقع توانسته ایم جلوی خام فروشی را به صورت کامل بگیریم نه این که سنگ آهن را به میلگرد تبدیل کنیم و بعد میلگرد را به اسم محصول نهایی به فروش برسانیم.
آقای روحانی ادامه داد: مثال دیگر سنگهای ساختمانی است که دیگر بر کسی پوشیده نیست که این سنگها از ما به صورت خام خریداری و در کشورهای دیگر برش و صیقل داده میشود و ما دوباره سنگهای خودمان را با قیمت ده برابری از آن کشورها برای مصرف خریداری میکنیم.
رییس جمهور افزود: این درحالی است که ما معادن سنگ بسیاری در کشور داریم و این معادن باید از ابتدا سنگ خود را به سفارش ساختمان در داخل کشور در اندازههای لازم برش بدهند نه این که ما سنگ خود را خام بفروشیم و بعد در برشهای بزرگ آن را خریداری کنیم و بعد دوباره آن را برش بزنیم که در این میان مقداری از سنگ از بین برود چرا که ما خود امکان گرفتن سفارش مستقیم از ساختمان را در معادن نداریم و این مشکلی است که باید حتما برطرف شود.
وی گفت: البته برطرف شدن این مشکلات تنها به کمک بخش خصوصی انجام پذیر است چرا که بخش خصوصی مثل بخش دولتی نیست که صبح ساعت ۸ سرکار بیاید و ساعت ۲ هم به منزل برگردد، بخش خصوصی ساعت ۵ صبح پیگیر کار خود است و ممکن است تا ۱۲ شب هم از کار کردن دست برندارد که این نشان چابک بودن بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی است به همین دلیل ما نیز باید این گونه فعالیتها را در دستان چابک بخش خصوصی قرار دهیم تا هرچه زودتر به نتیجه برسد.