دکتر علیرضا زالی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا درست است که اخیراً بیماران مبتلا به کرونا با علائم گوارشی بیشتر درگیر شده اند؟ افزود: تا حدی این حرف درست است و در هر سطح سلولهای بدن که گیرندهای تحت عنوان ACE۲ داشته باشیم گیرنده مناسبی برای ورود این ویروس به داخل سلول میزبان است و در هر کجایی که تراکم بیشتری از این گیرنده وجود داشته باشد سلولهای آن منطقه آسیب پذیرتر میشود.
وی گفت: طبیعتاً نسج ریه به دلیل این که در نزدیکی مخاط دهان و بینی قرار دارد میتواند شایعترین محل برای ابتلا افراد باشد چرا که این ویروس از طریق مجموعه تنفسی فوقانی و چشم وارد بدن انسان میشود.
رئیس ستاد مقابله با کرونا استان تهران افزود: بافت ریه از سطح بالایی از گیرنده ACE۲ برخوردار است، اما این گیرندهها را در سایر بافتهای بدن از جمله روده، طحال، کبد، مغز، قلب و سایر نسوج بدن هم داریم و بستگی دارد که این ویروس به کدام سلول هجوم بیاورد.
دکتر زالی گفت: اگرچه شایعترین شکل تظاهرات بالینی ناشی از کووید ۱۹ علائم تنفسی است، اما میتواند علائم گوارشی، قلبی، مغزی و علائم مختلف خارج ریوی داشته باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که با آغاز برداشت توت فرنگی و توت چقدر این ویروس میتواند روی این میوهها پایدار بماند؟ افزود: در خصوص پایداری ویروس روی سطوح، هر چه سطوح مرطوب و آغشته به مواد بیولوژیک باشد شانس بقای بیشتری دارد بنابراین اگر میوهای آلوده باشد ۳ تا ۹ روز آلودگی را در خود نگه میدارد مگر این که شسته و ضدعفونی شود.
رئیس ستاد مقابله با کرونا استان تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر این که وضع کدام یک از شهرستانهای استان تهران سفید و کدامیک زرد تلقی میشود؟ گفت: براساس تعریف، شهری سفید تلقی میشود که در دو هفته گذشته مراجعه جدید بیمارستانی و همچنین فوتی نداشته باشد که این شامل کل استان تهران نمیشود و ما کل استان را به عنوان استان قرمز تلقی میکنیم چرا که موارد جدید بستری در بخشهای عادی و ویژه داریم البته سیر بستریها کمتر شده است.
دکتر زالی افزود: طبیعتاً به دلیل موارد غیر بستری در استان و در شهرستانهای استان بنابر این مجموعه استان را به عنوان استان سفید تلقی نمیکنیم و اگر هر شهرستانی از این استان پاک و سفید تلقی شود به دلیل ارتباطات فشرده میان شهرستان ها، نمیتواند مصون بماند.
وی گفت: در استان تهران به دلیل مجاورت و در هم تنیدگی فیزیکی و جغرافیایی شهرستان هایش تفکیک غیر ممکن است که ما این موضوع را در شهرستانهایی مثل ورامین، پاکدشت و قرچک میبینیم و هر شهرستانی آلوده شود شهرستانهای دیگر را هم باید آلوده تلقی کنیم.
دکتر زالی: پیشنهاد پرداخت یارانه معادل درآمد سه ماه به دانشگاهها
رئیس ستاد مقابله با کرونا استان تهران گفت: برای گردش اقتصادی بیمارستانهای استان تهران پیشنهاد داده ایم معادل درآمد سه ماه اختصاصی سال گذشته دانشگاههای علوم پزشکی یارانهای پرداخت شود.
دکتر علیرضا زالی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به سوالی مبنی بر این که استان تهران آیا در موضوع شیوع بیماری کرونا، قله را رد کرده است؟ افزود: براساس آمارهای موجود و به دلیل رفتارهای همراه با فراز و فرود در سه هفته اخیر و با بررسی همکاران همه گیر شناسی مان هنوز به صورت تیپیک و متعارف، قله اصلی بیماری را در تهران رد نکرده ایم، چون شکلهای مواج و سینوسی موجب شده است نتوانیم با همان سیرهای فزاینده روزهای اول به سمت قله و به سمت پیک بیماری حرکت کنیم و طبیعتاً بخشی از این موارد به سبب ساختار شهر تهران و بخشی به خاطر ترددهای همراه با فراز و فرود شهری و بخشی به خاطر تغییرات ساختار جمعیتی و تغییرات در مداخلات شهری است.
وی گفت: همه این موارد موجب شد تا ما نتوانیم از الگوی متعارف رسیدن به پیک تبعیت کنیم و شاید دلیلش این باشد که ما در بخش زیادی از روزها و هفتههای اخیر به دلیل ماهیت مواج و شناوری که در بخش بستری و مراجعان داشتیم نتوانستیم به این حالت برسیم.
رئیس ستاد مقابله با کرونا استان تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر این که برای تأمین حق و حقوق چند ماه اخیر کادر بهداشتی و درمانی چه اقدامی صورت گرفته است؟ افزود: قطعاً به اندازه شأن و تلاش آنها به ویژه در شرایط سخت و پرخطری که داشتند اقدامی نکرده ایم چرا که بخشی از خدمات این افراد در ایام تعطیل بود و برخی مجبور شدند چندین نوبت فعالیت کنند و امکان استراحت هم نداشتند و ما به حد منطقی نتوانستیم رضایت آنها را تأمین کنیم.
دکتر زالی گفت: دانشگاهها در حد توان از منابع حوزههای خود در قالب کارانه پرداختهایی داشته اند، اما بستههای تشویقی جدی هنوز محقق نشده است.
وی افزود: سازمان برنامه و بودجه کمکهایی داشت، اما به دلیل حجم زیاد خدمات و تعدد بیمارستان ها، بازتوزیع این مبالغ میان کادر درمانی، بهداشتی و مراقبان سلامت و بهورزان بسیار کم بود و آنها همچنان گلایه دارند و باید دولت به طور خاص این مسئله را جبران کند.
رئیس ستاد مقابله با کرونا استان تهران گفت: ما در ستاد تهران پیشنهاد دادیم که، چون سه دانشگاه علوم پزشکی در استان تهران درآمد اختصاصی خود را تا ۸۰ درصد در سه ماه اسفند، فروردین و اردیبهشت به دست نیاوردند و با کمبود جدی اعتبارات و منابع روبرو شده اند، معادل درآمد سه ماه اختصاصی سال گذشته دانشگاهها به صورت یارانهای پرداخت شود تا بتوانند گردش اقتصادی را داشته باشد.
دکتر زالی افزود: اکنون بیشتر بیمارستانهای تهران فاقد بیماران معمولی اند و درآمد اختصاصی نداشتند و امکان پرداخت از مکانیسم کارانه را در اختیار نداشتند و برای این که نیروهای ما در ماههای آینده از کارانه مناسب و معقول تری برخوردار شوند نیازمند این است که برای بازه زمانی سه ماهه، دانشگاههای علوم پزشکی از جمله دانشگاه تهران درآمد اختصاصی شان حداقل هم تراز سالهای گذشته به صورت یارانهای پرداخت شود.