پخش زنده
امروز: -
معاون کل وزارت بهداشت: با اینکه در ۱۳ استان روند ابتلا به ویروس کرونا کاهش قابل توجهی دارد، اما در هشت استان روند افزایش ابتلا داریم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای ایرج حریرچی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: استان های دیگر بین این دو گروه از استان ها هستند.
وی اضافه کرد: بر اساس پژوهش های علمی فردی که به ویروسی آلوده می شود پس از بهبودی نسبت به آن ویروس ایمن است، البته اگر ویروس تغییراتی داشته باشد ممکن است استثنائاتی ایجاد شود.
آقای حریرچی گفت: طرح فاصله گذاری هوشمند را که وزارت بهداشت ایران آن را ابداع و به سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است شامل در نظر گرفتن مسائل اقتصادی، گام به گام بودن این طرح و ارزیابی مستمر از بازگشایی هدفمند و استفاده از نتایج است.
وی افزود: در این طرح مسائل اقتصادی بر اثر شیوع بیماری کرونا در نظر گرفته شده است زیرا نظام جمهوری اسلامی ایران افزون بر کرونا با تحریم های ظالمانه نیز می جنگد.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: بر اساس این طرح قرار است گروه های پرخطر ازجمله افراد بالای 65 سال و کسانی که به دلیل بیماری ها در معرض خطر مرگ بر اثر کرونا هستند از فعالیت های اجتماعی حذف شوند.
آقای حریرچی افزود: در مقایسه با اسفند، روند ابتلا به ویروس کرونا و پذیرش بیمارستان های کشور کاهش یافته است و شرایط به وخامت گذشته نیست اما این به معنای صفر شدن تعداد مبتلایان نیست.
وی گفت: مهم ترین اقدام ما در فاصله گذاری اجتماعی؛ تعطیلی مدارس و دانشگاه ها بود و اجرای آن 30 تا 50 درصد هدف طرح فاصله گذاری اجتماعی را برای مقابله با ویروس کرونا محقق کرده است.
آقای حریرچی افزود: اقدامات مهم دیگر در طرح فاصله گذاری اجتماعی؛ تعطیلی مراکز تجمع و اجتماعات مانند سینماها، مسابقات ورزشی و با موافقت علما، کاهش تردد به مساجد و زیارتگاه ها بوده است.
وی گفت: هر اقدامی که انجام می دهیم چون حدود دو تا دو و نیم دوره که هر دوره پنج روز است زمان کُمون بیماری است، اثر آن در آینده مشخص می شود و نمی توان اقدامات هفته گذشته برای مقابله با بیماری را اکنون تفسیر کرد.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: ما کارخانه ای را تعطیل نکرده ایم و کارخانه ها و کارگاه های تولیدی تا آخر اسفند فعال بوده اند و در ایام نوروز نیز مانند سال های گذشته به طور عادی فعالیت خود را تعطیل کرده اند.
آقای حریرچی گفت: 90 درصد مردم از اوایل اسفند اقدامات حفاظتی، بهداشتی و کاهش رفت و آمدها را بسیار خوب انجام دادند.
وی افزود: اگر مسافرت ها از 22 اسفند تا 15 فروردین کاهش نمی یافت و مانند سال گذشته بود؛ بر اساس پژوهش ها 7600 تا 11400 مورد مرگ اضافه بر تعداد مرگ و میر کنونی بر اثر ویروس کرونا داشتیم.
آقای حریرچی گفت: دستاوردها بر اساس فاصله گذاری اجتماعی را نباید با فاصله گذاری هوشمند از دست بدهیم.
وی افزود: اکنون در کشورهایی که بیماری کرونا شیوع پیدا کرده شش هفته را تعطیل کرده اند و در کشورهایی که هنوز همه گیر نشده، محدودیت ها شدیدتر از کشور ماست.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: یکی از انتقادها به وزارت بهداشت؛ اقدامات دیرهنگام ماست اما وزارت بهداشت از ابتدا تعطیلی مدارس، دانشگاه ها و مراکز تجمع را خواستار بود، اما برخی تصمیم ها با تأخیر انجام شد.
آقای حریرچی افزود: اینکه می پرسند چرا مانند چین قرنطینه انجام ندادیم، این است که چین شهر ووهان با 12 میلیون نفر را قرنطینه کرد اما پنج میلیون نفر از این شهر خارج شدند و نصف مبتلایان در ووهان بودند و نصف دیگر در خارج از ووهان پراکنده شدند.
وی گفت: اینکه می گویند اروپایی ها بیشتر از ما سخت می گیرند به عنوان نمونه؛ فرانسه برای ایجاد محدودیت شش استثناء دارد که شامل خروج از خانه برای خرید مواد غذایی، رفتن به سر کار، رفتن پیش پزشک، مراقبت از کودکان و سالمندان، ورزش انفرادی و گرداندن حیوانات خانگی در خیابان است.
آقای حریرچی افزود: با توجه به فرهنگ ملتمان؛ اقدامات خوبی انجام شده است و اکنون افکار عمومی خواستار ادامه طرح فاصله گذاری اجتماعی هستند.
وی گفت: تا 20 فروردین مصوبات ستاد مقابله با کرونا لازم الاجراست و پروتکل فعالیت کارخانجات، کارگاه ها و ادارات در پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت وجود دارد و هر کس سوالی دارد در این زمینه پاسخگو هستیم.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: مهم ترین محل آلودگی به ویروس کرونا؛ حمل و نقل عمومی و سپس مدارس هستند.
آقای حریرچی گفت: اکنون 14 میلیون دانش آموز داریم که با سرویس مدارس یا ناوگان حمل و نقل عمومی تردد می کنند و در کلاس هایی با تراکم بالا درس می خوانند.
وی افزود: افکار عمومی تصور می کند افراد جوان به ویروس کرونا مبتلا نمی شوند اما بر اساس تحقیقات در کره جنوبی، مشخص شده است بیشترین مبتلایان در رده سنی 20 تا 30 سال هستند.
آقای حریرچی گفت: اگر بخواهیم فاصله گذاری اجتماعی را در ناوگان حمل و نقل انجام دهیم، این موضوع امکان پذیر و برای بخش خصوصی اتوبوسرانی تهران که 70 درصد ناوگان حمل و نقل درون شهری را تشکیل می دهد به صرفه نیست.
وی افزود: سیستم تهویه مترو نیز به صورت مکشی است و می تواند ایستگاه قبلی را نیز آلوده کند.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: بدترین افراد برای شیوع بیماری کرونا؛ کسانی هستند که علامت ندارند.
آقای حریرچی افزود: روزانه شش تا هفت هزار تست کرونا انجام می دهیم و افرادی که نتیجه آزمایش آنها مثبت است بین هزار تا سه هزار نفر هستند.
وی گفت: به هیچ وجه به مرحله کنترل بیماری کرونا وارد نشده ایم و بیشترین کاری که انجام شده؛ مدیریت شیوع این بیماری است.
آقای حریرچی افزود: شکست دادن ویروس کرونا می تواند دغدغه های اقتصادی را رفع کند اما اگر به جای از بین بردن کرونا به حل مشکلات اقتصادی توجه کنیم، ممکن است سیلی بیاید که دیگر دغدغه اقتصادی وجود نداشته باشد.
وی گفت: ما به ازای جمعیت کشورمان یک و هفت دهم تخت بیمارستانی داریم در حالی که این تعداد در ایتالیا سه و هفت دهم و در اسپانیا سه و شش دهم یعنی بیش از دو برابر ظرفیت ماست اما در این کشورها بیماران بالای 65 سال که فشار خون یا مشکلات قلبی دارند، کنار می گذارند تا بمیرند.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: اگر می خواستیم مانند ایتالیا و اسپانیا این بیماری را کنترل کنیم، مشخص نبود اکنون چه وضعی داشتیم اما اقداماتمان را زود شروع کردیم و این بیماری در کشور کنترل شد.
حریرچی گفت: از اسفند دستورالعملی مبنی بر پذیرش نشدن بیماران معمولی و انتخابی صادر کردیم و حتی بیماران سرطانی نیز به دلیل شیوع کرونا در صف مراکز درمانی ایستادند.
وی افزود: آبسه آپاندیس و عفونت کامل آن به این دلیل به طرز قابل توجهی افزایش یافت.
حریرچی گفت: سالانه 385 هزار مرگ و میر در کشور داریم که 85 هزار مرگ زیر 50 سالگی و حدود 22 درصد و 177 هزار مرگ یعنی 47 درصد میزان مرگ و میر زیر 70 سالگی است و بر این اساس، 50 درصد مرگ و میر کشور ما زودرس است.
وی با بیان اینکه سه عامل مرگ و میر کشور؛ دیابت، مشکلات قلبی و عروقی و سرطان است افزود: نمی توانیم خوشحال باشیم تخت های بیمارستانی ما خالی باشد اما بیماران قلبی، عروقی و سرطانی ما بیرون مانده باشند.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: به سرعت پیگیر هستیم فعالیت های پزشکی در مراکز درمانی برای این گونه بیماران به سطح مناسبی بازگردد.
آقای مسعود یونسیان متخصص اپیدمیولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این برنامه گفت: نمی توانیم اعلام کنیم پیک بیماری کرونا را رد کرده ایم یا خیر، زیرا اپیدمی با ماهیت پیش رونده، افزایشی، مختصری کاهشی و دوباره افزایشی است و ممکن است چند بار تکرار شود.
وی افزود: هنوز به مرحله کنترل بیماری کرونا یا به مرحله ثبات ابتلا به این بیماری نرسیده ایم.
آقای یونسیان گفت: اگر 10 برابر تعداد مبتلایان؛ آزمایش از افراد گرفته شود می توانیم امیدوار باشیم که خوب عمل می کنیم و هنوز نمی توانیم همه تماس ها را شناسایی کنیم.
وی افزود: اگر پیش از رسیدن به مرحله کنترل بیماری محدودیت ها را کنار بگذاریم، شیوع ویروس کرونا ادامه خواهد یافت و تبعات اقتصادی و سلامتی بیشتری خواهیم داشت.
آقای حسین قاسمی دبیر کمیته امنیتی و اجتماعی ستاد ملی مقابله با کرونا نیز در این برنامه گفت: طرح فاصله گذاری اجتماعی که از هشت فروردین آغاز شده است تا 20 فروردین ادامه خواهد یافت و هیچکدام از محدودیت ها ازجمله ممنوعیت تردد، اجتماعات و تعطیلی برخی اصناف تا این زمان لغو نمی شود.
وی افزود: جریمه و توقیف رانندگان خاطی هنوز پابرجاست، البته درصد آن بسیار کم است و مردم همکاری خوبی در این زمینه دارند.
آقای قاسمی گفت: تکلیف نهایی فعالیت اصناف را وزارت صمت ، اتاق اصناف و وزارت بهداشت مشخص می کنند و ما بر اساس تصمیم آنها اقدام می کنیم.
وی افزود: اصناف بر اساس طرح فاصله گذاری اجتماعی در بخش های تأمین مایحتاج غذایی و درمانی مردم و مشاغل خدماتی در حوزه اداری و 40 رسته شغلی دیگر تقسیم شدند که فعالیت 40 رسته شغلی ممنوع است.
دبیر کمیته امنیتی و اجتماعی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: بر اساس طرح فاصله گذاری هوشمند؛ مشاغلی که ریسک کمتری در اشاعه بیماری کرونا دارند اولویت بندی می شوند و به مرور پس از 20 فروردین فعالیت خود را آغاز خواهند کرد.
آقای قاسمی افزود: از هشت فروردین تاکنون در مقایسه با ابتدای فروردین؛ 68 درصد تردد در جاده های کشور و 72 درصد تردد در جاده های بین استانی کاهش یافته و 40 درصد نیز مصرف سوخت کم شده است.