در یکی دو هفته اخیر تحرکات نظامی امریکا در عراق افزایش یافته بطوریکه برخی از پایگاههای نظامی امریکا در این کشور تحویل نیروهای عراقی داده شده است و نیروهای امریکایی به پایگاه عین الاسد منتقل شده اند. هم زمان امریکا از کارکنان سفارت خود در بغداد و کنسولگری اش در اربیل خواسته است عراق را ترک کنند.
این در حالی است که جنگنده ها و بالگردهای امریکایی نیز در روزهای گذشته در آسمان بغداد و در اطراف پایگاههای نیروهای مردمی وارتش عراق به پرواز در آمده اند.
این رویدادها سبب شده است تا گمانه زنی هایی از احتمال حمله نظامی امریکا به پایگاههای نیروهای حشدالشعبی عراق مطرح شود. هم زمان مقام های امریکایی در توجیه اقداماتشان از برنامه ریزی نیروهای حشدالشعبی برای حمله به پایگاههای امریکا خبر داده اند و همچنین ایران را متهم کرده اند که در هدایت این نیروها برای حمله به نظامیان امریکایی نقش دارد و رسانه های خبری از هشدار این مقام ها به تهران خبر داده اند.
خبرگزاری فرانسه روز پنجشنبه با اشاره به اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته برای انجام حملاتی علیه نیروهایمان در عراق برنامهریزی شده است گزارش داد ترامپ به ایران در خصوص "بهای سنگین" در صورت حمله به نظامیان آمریکایی هشدار داد.
این گمانه ها مطرح است که امریکا در چارچوب تحرکات نظامی خود به دنبال حمله به پایگاههای نیروهای حشدالشعبی و تحت تاثیر قرار دادن فضای سیاسی این کشور هم زمان با جلسه هفته آینده پارلمان عراق و تعیین تکلیف سرنوشت عدنان الزرفی نامزد معرفی شده از سوی برهم صالح رئیس جمهور برای پست نخست وزیری عراق است.
همچنین گفته می شود امریکا در چارچوب این تحرکات به دنبال توجیه استقرار سامانه موشکی پاتریوت در عین الاسد است.
اما به نظر می رسد تحرکات نظامی امریکا در عراق را از یک زاویه دیگر نیز می توان ارزیابی کرد و آن را به اجرای مصوبه اخراج نظامیان اشغالگر امریکایی از عراق ربط داد.
پس از حمله تروریستی امریکا به خودروی حامل سردار سلیمانی وابومهدی المهندس در بغداد, پارلمان عراق با اکثریت آرا مصوبه ای را تصویب کرد که بر اساس آن دولت عراق موظف است که نیروهای امریکایی را را فورا از این کشور اخراج کند.
امریکا به خوبی می داند خروج از عراق مقدمه ای برای خروج از سوریه وتقویت محور مقاومت است. از سویی تقویت این محور با پیروزی یمنی ها علیه ائتلاف متجاوز سعودی می تواند به شدت جایگاه امریکا را در منطقه تضعیف و زمینه پیوستن دیگر کشورهای منطقه به محور مقاومت و در خواست ها برای اخراج نظامیان امریکایی از منطقه افزایش یابد.
این در حالی است که امریکا به دلیل جایگاه عراق در منطقه و همچنین حفظ امنیت رژیم صهیونیستی و اجرای طرح خاورمیانه ای خود به حضور در این منطقه به ویژه عراق نیاز دارد. از سویی امریکا درشرایط فعلی که در داخل با ویروس مرگبار کرونا دست وپنجه نرم می کند و هم به دلیل اینکه در جنگ های گذشته و لشکرکشی به عراق وافغانستان دستاوردی نداشته است قادر به جنگ افروزی دیگری در سطح گسترده نیست چرا که هر گونه ماجراجویی امریکا علیه یکی از اجزای محور مقاومت به معنای درگیری با این محور است.
ممکن است امریکا آغاز کننده جنگ باشد اما بر اساس تجارب گذشته میدانی, تردیدی در این واقعیت وجود ندارد که این کشور تعیین کننده سرنوشت جنگ نخواهد بود و بر اساس همین تجارب می توان گفت که امریکا اکنون به این درک رسیده است که در صورت جنگ به جز هزینه های چند تریلیون دلاری و از دست دادن هزاران نظامی خود و ناچار شدن به عقب نشینی خفت بار ونشستن پای میز مذاکره (مانند مذاکره با طالبان) وخروج از منطقه چاره دیگری نخواهد داشت.
در چنین شرایطی به نظر می رسد امریکا با نشان دادن چنگ ودندان خود به دنبال مرعوب سازی دولت , ارتش و نیروهای مردمی عراق و منصرف کردن آنها از اجرای مصوبه اخراج نظامیان امریکایی است و چنین تحرکاتی را می توان در چارچوب جنگ روانی ارزیابی کرد چرا که نیروهای مردمی هشدار داده اند که به هر گونه اقدام احتمالی ارتش امریکا پاسخ کوبنده خواهند داد.
اما سوال اینجاست که چرا امریکا هم زمان با تحرکات نظامی در عراق به ایران هشدار داده و تهران را به هدایت نیروهای مقاومت در عراق علیه امریکا متهم کرده است؟
به نظر می رسد این اقدام مقام های امریکایی نیز از نگرانی های آنها از وضعیت نیروهایشان در داخل خاک عراق حکایت دارد و با چنین اتهاماتی در واقع به زبان هشدار و تهدید از تهران می خواهد که میانجیگری کند و با استفاده از نفوذ خود از بغداد بخواهد از اجرای مصوبه اخراج نظامیان اشغالگر از طریق دیپلماسی یا نظامی صرف نظر نماید و این احتمال وجود دارد که این پیام را به تهران منتقل می کند که حتی امریکا حاضر است در ازای میانجیگری ایران, تحریم های ضد ایرانی را کاهش دهد.
در ارتباط با این ارزیابی می توان به بخش های دیگری از مواضع ترامپ در گفتگو با خبرنگاران در ارتباط با تحرکات نظامی در عراق و اتهام زنی او علیه ایران اشاره کرد که با عقب نشینی از توئیت ضد ایرانی خود در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید بر اساس گزارش منابع اطلاعاتی احتمال حملاتی قریب الوقوع ضد نیروها و مواضع آمریکا در عراق برنامه ریزی شده است،می گوید: ما اطلاعاتی در اختیار داریم که برنامه ریزی صورت گرفته است.ما اطلاعات خوبی در اختیار داریم.این کار با هدایت ایران انجام می شود.نه ضرورتا از طرف ایران بلکه از طرف گروههای که تحت حمایت ایران قرار دارند صورت می گیرد.ما به آنها فقط می گوییم که این کار را انجام ندهید.اگر آنها این کار را انجام دهند آنگاه وضعیت بدی در انتظار آنها خواهد بود.
ترامپ در ادامه با بیان اینکه در طول سال گذشته بخش قابل توجهی از نیروهای خود را از عراق خارج کرده ایم می افزاید: من تنها هشدار می دهم و این به معنای اقدام نیست.این بسیار متفاوت است.من به آنها میگویم که اگر کاری کنید که به نیروهای ما آسیب وارد شود، در این صورت بهای آن را پرداخت خواهید کرد.
ترامپ در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره تعلیق تحریم های ایران گفت: ما مجبوریم با آنها مذاکره کنیم.فکر میکنم ما می توانیم به سرعت با ایران به یک توافق برسیم و همه کاری که آنها باید انجام دهند تماس گرفتن است.
در پایان باید اشاره کرد که هر چند ایران در عراق دارای نفوذ است اما آیا موضوع اشغالگری را می توان با نفوذ حل کرد؟ یا راه حل در پایان دادن به اشغال عراق است؟ موضوعی که به ایران هیچ ارتباطی ندارد و به حاکمیت عراق و اشغالگری امریکا در این کشور مربوط است.
----------------------------
رضا محمدمراد