عربستان چرا به ماندن در باتلاق یمن اصرار دارد؟
عربستان پس از پنج سال تجاوز نظامی به یمن جز اعتراف به شکست و پایان دادن به جنگ چاره دیگری ندارد.
تجاوز نظامی ائتلاف اماراتی, سعودی به یمن تحت عنوان طوفان قاطعیت در حالی وارد ششمین سال خود شده است که یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن روز یکشنبه با اعلام به اجرا در آمدن عملیات جدید نظامی در عمق خاک عربستان به رژیم سعودی هشدار داد در صورتی که به تجاوزگری علیه یمن و محاصره این کشور ادامه دهد، با حملات دردناکتر و کوبنده تری روبرو خواهد شد.
به گفته یحیی سریع, نیروهای یمنی در عملیات جدید خود شماری از اهداف حساس در ریاض پایتخت عربستان را حملات موشکی و پهپادی, همچنین شماری از اهداف اقتصادی و نظامی را در جیزان، نجران و عسیر با تعداد زیادی موشک های بدر و هواپیماهای قاصف کی- 2، هدف قرار دادند.
هدف قراردادن پایتخت عربستان پس از چند روز از آغازششمین سال تجاوز نظامی ائتلاف سعودی, اماراتی به یمن و هشدار یحیی سریع مبنی بر حملات کوبنده تر و دردناکتر از این حملات, پیام روشنی را به سعودی ها منتقل کرد که استمرار گزینه نظامی و فرسایشی کردن آن نه تنها یمنی ها را به تسلیم وانداشته بلکه هر چه جنگ طولانی تر شده است آنها در همه ابعاد نظامی قوی تر شده و توانسته اند پاسخ مهلک تری به متجاوزان بدهند.
روند جنگ هم در طول 5 سال گذشته این ادعا را به اثبات می رساند چرا که با طولانی شدن جنگ, انصارالله توانسته حمایت مردم یمن را برای مقابله با ائتلاف متجاوز به دست آورد ضمن اینکه با تولید انواع موشک و پهپاد و بهینه سازی تسلیحات موجود در انبارها رفته رفته معادله قدرت را بر متجاوزان تحمیل نماید.
هدف قراردادن تاسیسات نفتی آرامکو در عمق خاک عربستان نمونه بارزی از این توانمندی هاست. علاوه بر این پیروزی های چشمگیر در میدان نبرد و آزاد سازی مناطق وسعی از اشغال ائتلاف سعودی واماراتی و مزدوران آنها در عملیات های مختلف از جمله عملیات بنیان مرصوص و نصر من الله و رسیدن به مرز عربستان در مناطقی مانند استان الجوف و کشتن وبه اسارت گرفتن هزاران نفر از مزدوران ائتلاف سعودی همه از این حکایت دارد که اکنون با گذشت زمان این جنگ فرسایشی به ضرر ائتلاف متجاوز تمام شده است.
از هم گسیختگی سیاسی و نظامی در میان ائتلاف اماراتی وسعودی حتی ناکامی منصور هادی رئیس جمهور مستعفی یمن در جنوب این کشور و اخراج او از عدن, درگیری گروههای وابسته به امارات با نیروهای هادی که تحت حمایت سعودی ها هستند بخش دیگری از این شکست هاست.
از این گذشته در صورت ادامه جنگ با اتکا به تجربه گذشته احتمال اینکه ارتش وکمیته های مردمی یمن به هشدار خود جامه عمل بپوشاند و ضربات مهلک تری به سعودی ها وارد کنند و حتی با هدف قراردادن تاسیسات نفتی عربستان, این کشور را از در آمد اصلی خود که بیش از 90 درصد بودجه آن به نفت وابسته است محروم نمایند بعید نخواهد بود.
در چنین شرایطی قطعا عربستان وارد تونل تاریکی خواهد شد که بیرون آمدن از آن بسیار سخت خواهد بود به ویژه اینکه پس از جنگ نفتی عربستان با روسیه قیمت نفت به شدت کاهش یافته و به حدود 30 دلار رسیده است و حتی این احتمال وجود دارد که با شیوع ویروس کرونا و رکود اقتصادی ناشی از آن, قیمت نفت به زیر 20 دلار هم برسد. آن هم در حالیکه بودجه عربستان بر اساس نفت حدود 80 دلاری بسته شده است.
در چنیین شرایطی این سوال جدی مطرح است که چرا سعودی ها با اینکه به این درک وفهم رسیده اند که نمی توانند از طریق نظامی بر یمن مسلط شوند و نمی توانند انصارالله را نادیده بگیرند چرا بر حملات نظامی و کشتار غیر نظامیان و جنایت ضد بشری اصرار دارند؟
در پاسخ به این سوال به نظر می رسد می توان به سه متغیر اشاره کرد که در اصرار محمدبن سلمان ولیعهد عربستان به ادامه جنگ تاثیر دارد.
نخست اوضاع داخلی عربستان:
در حال حاضر اوضاع داخلی عربستان به دلیل جنگ قدرت تنش زاست و دستگیری های اخیر نیز حکایت ازاین دارد که محمدبن سلمان از اوضاع داخلی به شدت نگران است به ویژه اینکه در صورت مرگ پدرش ممکن است فضای تنش به شدت افزایش یابد. بنابر این استمرار جنگ می تواند ابزاری برای او در مسیر سرکوب در داخل باشد.
دوم فشار امریکا بر محمدبن سلمان برای ادامه جنگ:
تردیدی نیست که یکی از طرف هایی که از ادامه جنگ سود می برد ترامپ است که با ادامه آن می تواند تسلیحات بیشتری به عربستان بفروشد و از طرفی از آنجایی که محمدبن سلمان قدرتش را با اتکای به ترامپ به دست آورده است تا حضور او در کاخ سفید مجبور خواهد بود که از جنگ عقب نشینی نکند.
سوم رژیم صهیونیستی نیز یکی دیگر از طرف هایی است که به هیچوجه مایل نیست جنگ به پایان برسد و انصارالله به عنوان وزنه ای وبازیگری مهم در دریای سرخ و تنگه باب المندب ایفای نقش نماید. به ویژه اینکه این گروه جزیی از محور مقاومت است و بارها بر حمایت از حقوق فلسطینی ها و نامشروع بودن رژیم صهیونیستی تاکید کرده است.
اینکه عبدالملک الحوثی رهبر انصارالله در سخنرانی اخیر خود به ریاض پیشنهاد کرد که فلسطینی های مقیم عربستان را که به اتهام حمایت از گروههای مقاومت فلسطینی بازداشت کرده در ازای آزادی اسرای خود آزاد نماید نمونه بارزی از همبستگی یمنی ها با موضوع فلسطین و محور مقاومت است.
با وجود این متغیرها به نظر می رسد تاب آوری سعودی ها برای ادامه جنگ روبه پایان است و با توجه به اوضاع امریکا و احتمال شکست ترامپ در انتخابات آتی و اوضاع اقتصادی عربستان و توانمندی روزافزون یمنی ها , محمدبن سلمان چاره ای ندارد که با پذیرش جایگاه انصارالله در معادله قدرت, به جنگ پایان دهد.
اشاره به سخنان اخیر عبدالملک بدرالدین الحوثی حاوی همین درس عبرت آموز برای بن سلمان است. رهبر انصارالله در سخنرانی اخیر خود به مناسبت سالروز حمله ائتلاف سعودی به یمن گفت, دستاوردها و پیشرفتها ما را به جایگاهی مهم که همان جایگاه پیروزی ها و جایگاه تثبیت معادلات است رساند و این جایگاه در میدان نبرد, قابل توجه است.
رهبر انصارالله افزود ما در زمان آغاز هجوم به کشور گرفتاری های بسیار زیادی داشتیم, در تمامی زمینه ها در نقطه صفر بودیم, در حوزه توانمندی نظامی, سازماندهی نظامی و ساختار تشکیلات نظامی در نقطه صفر قرار داشتیم, در حوزه امنیتی, اقتصادی و نظامی در آستانه فروپاشی بودیم و به طور کلی این شرایط موجب طمع دشمن شده بود زیرا بر این باور بود که می تواند به سرعت اهدافش را محقق سازد, به این دلیل که شرایط داخلی, نشان می داد ما برای مقابله با دشمن مهیا نیستیم.
عبدالملک الحوثی تصریح کرد, امروز موشک های بالستیک و پهپادهای ما, با قدرت پرواز طولانی, با دقت و قدرت تخریب بالا, توانسته است ما را از نظر نظامی در موضعی همطراز قرار دهد و این دستاوردی است که برای کسی قابل پیش بینی نبود. حتی در مخیله ائتلاف متجاوزان نمی گنجید که نتایج تا به اینجا برسد.
رهبر انصارالله تاکید کرد از سوی دیگر در حوزه داخلی شاهد همبستگی, ثبات و روندی رو به رشد هستیم و همین موجب می شود تا بگویم درس های مهمی در این اتفاقات نهفته است و اولین کسانی که باید از این مسائل عبرت بگیرند ائتلاف متجاوزان هستند. آنان باید از شکست ها و ناکامی های بزرگشان درس بگیرند.
----------------------------------------------------
رضا محمدمراد